Naziv albuma: Recovery

Izdavač: Nezavisno

Datum izdanja: 15. studenog 2018.

Producent: Joško Klarić

Žanr: Dreamy pop

Trajanje: 40:18

Broj pjesama: 11

Bend čije ime, kad prvi puta pročitaš i ne možeš točno izgovoriti, zasigurno je nešto što svakako vrijedi istražiti. Upravo ovaj bend neobičnog imena nastaje u Brelima 2015. godine, pod palicom Joška Klarića, koji nakon nakon izdavanja albuma sa svojim bivšim bendom Pešes, zaokreće stvari i posvećuje se učenju glazbene produkcije i radu na vlastitoj glazbi u svom kućnom studiju.

Istražujući mogućnosti snimanja kod kuće, prve pjesme su već naišle na svoju svrhu u oboli projekta ”Sound and Vision”, koji je bio rađen u suradnji s ilustratoricom Teom Jurišić, ali kako projekt nije završen, Joško izbacuje pjesmu ‘‘Gauge”, kao singl na Soundcloudu. Godinu poslije, bendu se pridružuju Jure Brekalo na bubnjevima, Petra Klarić kao ženski vokal te Jakov Puharić na gitari, što bi zapravo značilo kao i službeni početak benda. Odmah godinu poslije, bend nastupa na DemoFestu u Banja Luci, i to po prvi puta. Bendu su se pridružili još i novi članovi: Petra Šošić na klavijaturama, Ivan Srzić na bas gitari te Borna Augustinović na udaraljkama. Nakon drugog nastupa, na Šakan Festivalu, bendu se pridružuju i Adam Gvozdenović na trubi te Tea Bašković na trombonu. Ova brass sekcija je zapravo zaokružila cijeli sastav, u kojem je ova devetorka 2017. napokon izbacila i prvi službeni singl benda – ”Perfect Sky”.

Album otvara pjesma ”Recovery”, koja već od svojih prvih tonova elektronike i zavodljivog vokala, jednostavno baca u trip. Na nju se odmah nadovezuje i najduža na albumu, ”She Told Me”, koja sa svojim zanimljivim gitarskim uvodom uspješno navodi da slušaš i dalje i dalje. Tu sam zapravo zaključio da mi Joškov glas jednostavno vuče na glas Mortena Harketa iz grupe A-ha. Na idućoj, ‘‘Food”, gitare i elektronski efekti na sintovima i ritam mašinama imaju svoju igru, gdje su svojom atmosferom bacili na 80’s synth pop. ”Gauge”, od prve do zadnje sekunde bi savršeno sjela u neki mindfuck trip LSD film, jer su aranžmani instrumenata posloženi baš kako treba, u tripoidnom stilu. ”Looking for My Son”, klavirski nošena pjesma, vraća malo iz tog tripa u realnost, dok na ‘‘So Long”, efektivan intro odmah razbuđuje slušatelja, koji može osjetiti mračnu atmosferu kao u prvom dijelu albuma.

Drugi dio albuma započinje s ”Birds”. Nakon onog teškog tripa, bas gitara i bubanj nose pjesmu, na koje se nadovezuju sintisajzeri i odličan refren. Odličan presjek je na idućoj ”Perfect Sky”, gdje se osjeti i malo akustike, što je vrlo dobra odluka i pri slaganju poretka pjesama, kak slušatelju ne bi dosadila pjesma, nego upravo suprotno – da ga iznenadi i tjera na daljnje uživanje u slušanju. Za iduću sam pomislio da je instrumental, s obzirom na ime – ‘‘Mountain Theme”, kroz koju bubnjevi vode ostale instrumente, pokazujući da se praktički svaki različiti instrument iskazao kao glavni vodič kroz svoju pjesmu. Pred kraj albuma, ”Nothing al All”, u kojoj se kombinira malo trippy atmosfere s običnim popom. Zadnja pjesma koja je zaokružila cijeli album jest ”Basic and Rough”. Lagani, umirujući tempo, sintisajzeri i višeglasje obogaćeno puhačima – savršeno zatvaranje albuma.

Kroz cijeli album se vrti film melankolije, obogaćen emocijama izgubljenosti, ljubavi, želje za nestankom, koji na kraju u kombinaciji sa svim spomenutim zapravo pronalazi neki izlaz, svjetlo na kraju tunela, sreću (makar i prividnu), pa se može reći da je ”Recovery” na neki način i konceptualni album, što se najviše može zaključiti se pomno poslušaju tekstovi, čija glazba zapravo stvara jedan trip u kojem svaki se svaki slušatelj može poistovjetiti, gdje se sve kulminira i zaključuje sa zadnjom pjesmom. Svakako jedan od lijepih ostvarenja 2018. godine, stavljajući ga među sami vrh domaćih konceptualnih albuma, ali i pokazatelja da i Hrvatska ima vrlo jake nove mlade bendove, koji stvaraju svjetsku glazbu. Svakako preporuka za slušanje.

 

1. Recovery
2. She Told Me
3. Food
4. Gauge
5. Looking foy My Son
6. So Long
7. Birds
8. Perfect Sky
9. Mountain Theme
10. Nothing at All
11. Basic and Rough

85%
85%
Awesome
  • 8.5
  • User Ratings (3 Votes)
    5.3
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE