Fantastična rock večer uz odličan Clutch.

Clutch je definitivno hrvatskoj publici jedan od najdražih bendova i to su potvrdili sinoć u rasprodanoj Tvornici Kulture. Sa svojih 27 godina na svjetskoj sceni, Clutch je postao možda najpoznatiji i najbolji bend koji je izašao iz američke underground scene, iako su oni sada daleko od statusa underground benda. Sa svojih 12 albuma ovi rockeri iz Marylanda su izgradili jedinstven  status na sceni, albumi poput Blast Tyrant, From Beale Street to Oblivion i Earth Rocker su poprimili kultan status, pogotovo Earth Rocker. Tri godine je prošlo od albuma Psychic Warfare i u te tri godine Clutch je obišao sviijet, pa tako i Zagreb 2016. godine, te su još našli vremena za snimiti odličan album Book of Bad Decisions koji je objavljen ovo ljeto. Početkom proljeća Los Angeles Agency objavljuje kako se Clutch vraća u Zagreb i sa sobom dovode dva odlična benda The Inspector Cluzo i The Picturebooks. Kako je prošli koncert rockera iz Marylanda bio rasprodan mjesecima unaprijed, ništa drugačije nije bilo ni sa ovim nastupom u renoviranoj i kapacitetom većoj Tvornici Kulture koja je bila rasprodana mjesec dana uoči samog nastupa.

Prvi bend večeri bio je fantastičan francuski blues rock bend The Inspector Cluzo za koje sam po prvi puta sinoć saznao i moram reći kako se ne sjećam kada me zadnji put neki tako meni nepoznati bend naprosto oduševio. U svojih pola sata svirke ovaj francuski duo je odlično zagrijao publiku i pokazao se kao odličan bend za otvaranje večeri. Pjesmama We the People of the Soil, Put Your Hands Up i My Family su odlično zagrijali sve okupljene i mislim osvojili jako puno novih fanova u Zagrebu. Osim odlične svirke, ovi dečki su uspostavili odličnu interakciju sa publikom pa su svi koji su došli ispratiti njihov nastup bili uključeni u sve pjesme. Nakon eksplozivnog završetka nastupa ovog francuskog dvojca, pozornica je bila spremna za još jedan dvojac, The Picturebooks. I jedan i drugi bend nisu nastupali do sada pred našom publikom, pa su ovi premijerni nastupi u rasprodanoj Tvornici bili pun pogodak.

The Picturebooks izlaze pred ispunjeni veliki pogon i svoj set od 40-ak minuta otvaraju pjesmom PCH Diamond. Nakon pjesme Wardance, pjevač Fynn se zahvalio svima što su ih došli podržati i što su napravili odličnu atmosferu. Nakon pjesme Learn It, Fynn je održao kraći govor i pjesmu Zero Fucks Given posvetio svima u Tvornici. Moram priznati kako me je The Picturebooks isto osvojio kao i prvi bend večeri te se nadam da će se što prije vratiti u Zagreb na neki samostani nastup. Pjesme Cactus i I Need that Oooh su bile odlično prihvaćene od strane publike, pogotovo pjesma The Rabbit and the Wolf koju je Fynn posvetio svome ocu koji je bio skoro smrtno nastradao tijekom snimanja spota za tu pjesmu. Zagrebačku publiku su pozdravili pjesmom Your Kisses Burn Like Fire i zaključili svoj odličan nastup. Po završetku koncerta odmah su se zahvalili fanovima preko raznih društvenih mreža i obećali skori povratak u Zagreb.

Točno kako je i bilo najavljeno, u 22 sata pred do kraja ispunjenu Tvornicu izlaze Neil, Jean-Paul, Tim i Dan i svoj novi nastup u Zagrebu otvaraju energičnom pjesmom Weird Times sa novog albuma Book of Bad Decisions. Ako činjenica da je i ovaj nastup bio rasprodan mjesec dana prije nije bila dovoljna da se nekog uvjeri da Clutch ima posebnu vezu sa Zagrebom, sinoćnji nastup je definitivno otklonio sve sumnje. Neil se po završetku pjesme odmah, na našem jeziku, zahvalio svima što su došli i bio je vidno oduševljen punom Tvornicom. Nakon odlične pjesme How to Shake Hands, Tvornica je eksplodirala na The Mob Goes Wild na koju se odmah nastavila Ghoul Wrangler. Nove pjesme su bile jako dobro prihvaćene od publike.

Zvuk u Tvornici tijekom nastupa Clutcha bio je odličan, puno bolji nego zadnji put. Earth Rocker s istoimenog albuma dočekana je gromoglasnim odobravanjem i odličnom atmosferom. Jedna od posebnosti koncerata Clutcha jest ta što nikad ne znate što će svirati, za svaki nastup netko od članova benda slaže setlistu. Tijekom pjesama Gimme the Keys i Firebirds atmosfera u prvim redovima je bila na samom vrhuncu. Moram priznati kako mi je setlista sinoć bila odlična, jedino što mi je nedostajalo bila je kultna i fantastična Regulator koja bi upotpunila već odličan nastup. Svaki član benda podjednako pridonosi snazi nastupa, ali Neil Fallon jednostavno dominira pozornicom, bilo svojim moćnim glasom ili prirodnim dirigiranjem publici, Neil je savršeni prikaz pravog frontmana jednog rock benda.

Crucial Velocity bila je uvod u fantastičnu A Quick Death in Texas s albuma Psychic Warfere. Uz dobar zvuk treba pohvaliti i scenski dio nastupa koji je bio drugačiji i raskošniji od zadnjeg nastupa u Tvornici. Neil se još jednom bio zahvalio svima i rekao kako je svima u bendu izrazito drago i velika čast što su opet u Zagrebu. Ovaj nastup je bio nešto malo kraći nego njihov premijerni, pa su se tako pred kraj zaredale pjesme Noble Savage, SpacegrassH.B. Is in Control. DC Soundattack je za mene bila vrhunac nastupa, energija tijekom izvedbe je bila jednostavno fantastična, a Fallonov prodoran vokal je tresao zidove Tvornice Kulure. Electric Worry i XRay Visons su bile eksplozivan i iznimno energičan kraj regularnog dijela koncerta, pogotovo pjesma Electric Worry koju je publika glasno pjevala zajedno s bendom. Nakon iznimno gromoglasnog dozivanja na bis, rockeri iz Marylanda su još odsvirali In Walks Barbarella i The Face, za koju mi je iznimno drago da sam ju napokon čuo uživo te su završili još jedan odličan nastup u Zagrebu.

Sinoć  je u rasprodanoj Tvornici Kulture potvrđena ljubav Clutcha i Zagreba. Uvijek je teško nadmašiti svoj prvi koncert, koji je u slučaju Clutcha bio najbolji koncert te godine, ali unatoč nešto kraćem setu nego što smo svi očekivali vidjelo se da su snaga, eksplozivnost i preciznost i dalje tu. Meni je osobno bilo teško biti objektivan dok sam pisao ovaj izvještaj zato što mi je Clutch jedan od najdražih bendova, ali mislim da se svi možemo složiti kako je svaki koncert Clutcha, bio on malo kraći ili duži, savršena rock terapija. Clutch, hvala vam za još jedan odličan koncert!

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE