Sinoć su Alestorm i Skálmöld zagrebačkoj publici pružili fantastičan koncert.

Alestorm više ne treba neka velika predstavljanja, osnovani 2004. godine u Škotskoj postali su svjetski poznati svojim kombiniranjem folk metala sa piratskim temama i tako postali pioniri žanra zvanog „pirate metal“. Sa svojih 5 studijskih albuma oplovili su čitav svijet i osvojili fanove u svakom kutku svijeta. Alestorm je dobro upoznat sa zagrebačkom publikom, u par navrata bili su predgrupa raznim bendovima, a prije četiri godine su održali svoj rasprodani samostalni nastup u Vintage Industrial Baru. Skalstorm turneja je osim Alestorma ugostila i fantastičan islandski viking metak bend Skálmöld kojima je ovo bio drugi dolazak u Hrvatsku, za domaću predgrupu izabran je riječki metal bend Voloh. Ovakva kombinacija se pokazala kao pun pogodak, pa je parter Tvornice Kulture bio pun, a na samom koncertu je vladala odlična atmosfera.

Foto: Lana Knežević

Nastup bend Voloh započeo je točno u minutu kako je i bilo najavljeno, ja nažalost nisam stigao popratit njihov nastup no ono što sam stigao vidjeti u desetak minuta bilo je dosta dobro. Veliki broj ljudi se okupio tijekom njihovog nastupa, a najveći fanovi u prvim redovima su pjevali zajedno sa bendom. Po završteku Volohovog seta publika je dozivala barem još jednu pjesmu no nažalost vremena nije bilo. Voloh je odradio jako dobar posao za otvaranje večeri, pa možemo ih očekivati opet u sličnoj ulozi na nekom od nadolazećih koncerata. Moram priznati kako me je oduševilo kada je iz Alestormovog tabora objavljeno kako će posebni gosti na ovoj turneji biti Skálmöld pošto su mi iznimno drag bend i prvi put kada sam ih gledao prije 5 godina u Močvari jednostavno su me oduševili.

Foto: Lana Knežević

Sat je otkucao točno 21 sat i vikinzi sa magičnog Islanda izlaze pred odlično ispunjen parter Tvornice i svoj nastup od 60 minuta otvaraju pjesmom Árás sa albuma Baldur iz 2010. godine. Od prve pjesme pa sve do samog kraja njihovog natupa atmosfera u Tvornici je bila odlična, skandiranja, mosh pitovi i glasno odobravanje pjesama je vidno oduševilo Snæbjörna i ostatak benda koji su čitav nastup proveli sa velikim osmijehom na licima. Pjesma Gleipnir je pobrala veliko odobravanje od strane publike, jedini problem nastupa je bio možda malo pretih vokal koj se ponekad malo gubio, ali nakon par pjesama se popravio i taj problem. Prije mjesec dana Skálmöld je izbacio odličan novi album naziva Sorgir, pa su nam tako predstavili i par novih pjesama. Prva pjesma sa novog albuma koju su odsvirali bila je odlična Sverðið, osim nje sa novog albuma su odsvirali još i pjesmu Móri, te dvije nove pjesme je publika prihvatila jednako dobro kao i starije pjesme. Snæbjörn se u više navrata zahvalio publici na na našem jeziku i rekao kako je atmosfera na nastupu odlična i da im je iznimno drago što nastupaju u našem glavnom gradu. Od stariji dragulja ovog benda odsvirane su sinoć još i Nafri, Niflheimur, Niðavellir i vetri. Za sam kraj odličnog nastupa Skálmölda ostavljena je najpoznatija stvar Kvaðning. Skálmöld je opet održao izrazito dobar nastup pred našom publikom i jedini zaključak koji mi pada na pamet jest taj da Skálmöld treba održati samostalan nastup u nekom od zagrebačkih klubova. Nakon nastupa Skálmölda na pozornici su se otkrili bubnjevi, Alestorm natpis i velika žuta patka koja je dominirala sredinom pozornice i sve je bilo spremno za novi nastup Alestorma u Zagrebu.

Uz nekih 5 minuta kašnjenja pred punu Tvornicu izlazi Christopher sa ostatkom svoje posade gusara i svoj nastup otvaraju starim klasikom benda, pjesmom Keelhauled i već u tom trenutku je Tvornica eksplodirala od oduševljenja. Nastavlja se u izrazito brzom tempu i sa odličnom energijom pa su se bez zastajkivanja zaredale pjesme Alestorm i Magnetic North. Impresivno je bilo za gledati kako čitava Tvornica zajedno sa Christopherom u glas pjeva svaku pjesmu. Alestorm na ovoj turneji promovira prošlogodišnji album No Grave but the Sea, pa su tako izveli i urnebesnu pjesmu Mexico za koju su snimili odličan video. Između svih pjesama Christopher se osim zahvaljivanja često i šalio sa zagrebačkom publiku što je samo podizalo već odličnu atmosferu. Nakon par novih pjesama vratili smo se u 2011. godinu na album Back Through Time i odličnu pjesmu The Sunk’n Norwegian koju je publika pjevala od početka do kraja. Sam scenski dio nastupa bio je fantastičan,a li definitvno najbolja stvar bila je žuta patka veličine par metara u samoj sredini pozornice.

Foto: Lana Knežević

Nakon naslovne pjesme novog albuma No Grave but the Sea, Christopher se ponovno zahvalio svima i rekao kako je zagrebačka publika najbolja do sad na ovoj turneji. Razglas u Tvornici tijekom nastupa Alestorma bio je odličan na svim pozicijama, izgleda da je renoviranje Tvornice bilo i više nego dobro odrađen posao. Energija je bila odlična pa su se pjesme samo redale jedna za drugom, Nancy the Tavern Wench, Rumpelkombo i Hangover su samo pokazale koliko publika voli Alestorm. Nakon pjesme Pegleg Potion, Christopher je sljedeću pjesmu najavio kao ispijanje piva i tučnjava sa Njemcima, Bar ünd Imbiss je odlična pjesma sa novog albuma. Polako smo se bližili kraju regularnog dijela nastupa pa je tako bilo vrijeme za najveće hitove ovih Škotskih gusara. Prije samog početka pjesme Captain Morgan’s Revenge formiran je veliki wall of death, ja sam si rekao da mi je dosta više toga na koncertima no odlilčna atmosfera na koncertu je i mene povukla u wall of death, prije samog kraja pjesme Christopher je zatražio da se svi zaderemo „sausages“ što je bio naprosto urnebesno. Bend se nakon gromoglasnog dozivanja natrag na pozornicu vraća i izvodi pjesmu Drink koja je bila vrhunac nastupa, tijekom pjesme velika žutka patka je dobila svoju svrhu pa je bačena u publiku koja se nabacivala s njom ostatak pjesme. Nakon odlične obrade Wolves of the Sea, usliijedila je najsmiješnija pjesma ikada. Fucked With an Anchor je definitivno najsmješnija pjesma ikad napisana, a sam tekst je izrazito zarazan, pjesmu je bend posvetio svima koji su došli i napravili tako odličnu atmosferu.

Foto: Lana Knežević

Sinoć je Alestorm pokazao zašto je jedan od boljih i traženijih metal bendova današnjice. Odlične pjesme, fantastična energija i izrazito pozitivna i vesela atmosfera odlike su velikih bendova, a sve to nam je Alestorm demonstrirao sinoć. Osim odličnog Alestorma treba pohvaliti i Skálmöld koji je isto tako održao jako dobar nastup. Gotovo sam siguran da će nam Alestorm ponovno doplovit samo je pitanje vremena.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE