Prije otprilike godinu dana kada su Letu Štuke gostovale u zagrebačkom Vintage Industrial Baru, rekao sam kako je taj koncert zapravo bio prekinuti glazbeni orgazam i da će već iduće godine biti nastavak.

Kako je Dino onda bio rekao da rade na novom albumu, a singlovi su polako išli jedan za drugim, bilo je za očekivati da će se Letu štuke ponovno vratiti u Zagreb. Ali, ovaj puta u Veliki pogon zagrebačke Tvornice kulture. Novi album, “Topla Voda”, samo što nije izašao, a zagrebačka publika je u cijelosti imala priliku poslušati sve pjesme s novog albuma.

Hladan i pomalo vjetroviti jesenski dan u Zagrebu bio je zapravo uvertira u početak samog koncerta, kad su se nešto iza 21.30h dečki iz benda u mraku popeli na pozornicu a Dino Šaran je, sav u crnom i sa sunčanim naočalama na glavi, skromno započeo “Grad bez boje”. U nastavku odmah energični set starih pjesama u obliku “Proteini i ugljikohidrati” na koju su se vezale genijalne “Ulice”. Pjesme s novog albuma otvara “Bože zdravlja” a nastavlja “Ne poznajem”. Nakon “U ovom svijetu” publika preuzima stvar u svoje ruke i u sav glas pjesme riječi, sada već i klasika benda, “Minimalizma”. Nakon laganog, opet brži set s “Psycho” i “Signali”. Jedan od zadnjih singlova, “Supermarket” je publika očito jako dobro prihvatila jer su svi skakali na refrenima, a posljednji “Zemlja gori”, koja mi još uvijek nije sjela, nastavila je taj niz. Tu sam zapravo doživio instrumentalni dio refrena i njegov nepravilni ritam. Jedan od najzanimljivijih dijelova koncerta jest svakako set od tri pjesme – “Sami”, “Kao na zapad” i nova “Bočice”, koje su odsvirane u akustičnim verzijama. Na ovoj drugoj pojavio se prvi gost večeri, poznati Igor Pavlica, koji je obojao pjesmu tonovima svoje trube i dao pjesmi jednu sasvim drugu dimenziju.

Nastavlja se s elektrikom u ovaj puta čistoj rock verziji “Brojevi Računa”, na koju se nadovezao “Mali”. Koncertna skakalica “Pero Papacoder” i “Paranoja” uvele su u “Gorile u magli” u kojoj je sada već odlično opušten i vesel Dino komično imitirao gorile po bini. Vraćanje na aktualni album bio je u obliku pjesama (trenutno najdraže s albuma) “Kreten”, “Topla voda” i “Kule”. Između njih pametno se ušuljala nešto starija, ali prekrasna “Bella Donna”. Pred sam kraj koncerta, “Tesla”, koji je zapravo oda Branimiru Štuliću, no prave ovacije su krenule kad su se na “Sunce” na pozornicu popeli legendarni Darko Rundek i Igor Pavlica. Za sam kraj službenog dijela koncerta, jedna od njihovih najboljih pjesama, “Šutiš”. Već od samog uvoda pjesme, publika je počela voditi cijelu pjesmu, a pogotovo u refrenima kada su refren prvo pjevale cure, pa onda dečki i na kraju svi zajedno.

Prvi bis je otvorio “Žad”, posljednja s novog albuma, jedna od Šaranovih najboljih pjesama ikad napisanih, a zatvorilo “Mjesto za dvoje” u kojoj su se opet pojavili Rundek i Pavlica i tako dali pjesmi jedan drugačiji i bolji oblik, a sama je pjesma i trajala, i trajala, i trajala. Uvjeren sam da nitko tada prisutan nije htio da pjesma završi. Za drugi bis cijeli koncert je zaokružila “A kada boli”, gdje je sami bend stavio točku na i.

Uvijek pomalo samozatajan i sa strahom od publike, Dino se sinoć odlično opustio i povezao se s publikom. Kako je koncert trajao, tako je on postojao sve veseliji i veseliji, sto je publika odlično prihvatila. Ono što me iznenadilo jest maestralno sviranje gitariste benda, Emira Juge, koji je maestralno odsvirao svaku pjesmu, a i novi bubnjar benda se dobro uklopio u standardnu postavu i točno odsvirao cijeli koncert. Uvjeren sam da nakon ovog koncerta, popularnost benda, ali i njihova pozicija na glazbenoj estradi će svakako postati sve veća. Nakon Velikog pogona zagrebačke Tvornice kulture, ono što su Letu Štuke započele jest let u još veće visine.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE