Naziv albuma: Topla Voda

Izdavač: Menart

Datum izdanja: 17. studenog 2018.

Producenti: Bojan Ahac, Brano Jakubović

Žanr: Rock, pop, electro pop

Trajanje: 36:20

Broj pjesama: 9

 

Prošlo je točno sedam godina od posljednjeg studijskog izdanja sarajevskih Letu Štuka. Ta duga diskografska pauza zasigurno je služila kao jedan oblik bendovske hibernacije u koju su se Dino Šaran i ostatak Štuka ”zavukli” u svoju jazbinu i počeli raditi na novim pjesmama. Upravo me ta duga diskografska pauza sjetila na duge pauze koje su radili Thom i ekipa iz Radioheada. Kad dugo izbivaš s glazbene scene, možeš se stopostotno posvetiti radu na novim pjesama. To se slušajući ”Toplu Vodu” i osjeti.

Od prve, pa sve do posljednje pjesme, može se osjetitI da je Dino pazio na svaki detalj u svakom dijelu pjesme, od svake, na prvi pogled nebitne instrumentale dionice, pa sve do vokalnih dionica. Upravo s tim poliranjem pjesama do savršenih detalja može ga se usporediti s Dubravkom Ivanišem iz Pipsa ili približno Rundekovom pedantnom opusu. Isto tako, Dinu i na ovom albumu prati zanimanje oko elekronike i njezinog ubacivanja u svoju glazbu, koja se najviše mogla osjetiti na posljednjem albumu ”Brojevi Računa”. Upravo to daje još jednu novu dimenziju pjesama s ovog albuma, počevši odmah od uvodne ‘‘Bože zdravlja”. Što se tiče tekstova na albumu, Dino i dalje šara raznim sferama modernog društva, ukazuje na probleme i površnost današnjeg čovjeka, ali s druge strane pokazuje svoje najdublje emocije u drugom dijelu albuma.

Već od prvog takta, uvodna ”Bože zdravlja” energično i nabrijavajuće otvara album. To je pjesma koja je prošle godine najavila da Štuke rade na novom albumu i da je nešto novo uskoro pred nama. Radiofonična, tekstualno direktna i energična, savršeno otvara album. Odmah poslije kreće ‘‘Ne poznajem’‘. Brzog tempa, s puno distorzije, s ponekim pozadinskim elektroničkim efektima, drži ono što je uvodna pjesma započela. Tempo se lagano smiruje, pa dolazimo do ”Supermarketa”. Tekstualno jaka, sa svojim izmjenama polaganih kitica s refrenima koje će postati prave koncertne skakalice. ”Kreten”, na prvo slušanje se čini kao jedna dobra zezancija, ali kad se malo više puta presluša, shvatiš da je to jedna sasvim neobična ljubavna pjesma, s tekstom refrena u kojem su se mnogi muškarci vjerojatno pronašli nekad u životu.

Dolazimo do sredine albuma, i jedine kolaboracije na njemu. Šaranovo privatno druženje s ekipom iz Dubioze Kolektiva rezultirala je Šaranovim gostovanjem na njihovom posljednjem albumu, no pravo je iznenađenje bilo kad je nedavno izašao posljedni singl Štuka – ”Zemlja gori’‘, zajedno s Dubiozom Kolektiv. Na prvo, ali i na kasnije slušanje jednostavno se osjeti da je to pjesma Dubioze Kolektiv, a ne Štuka. Iako se vokalno na njoj pojavljuje samo Dino, ekipa iz Dubioze se pojavljuje samo u instrumentalnom obliku, u kojem puhači i ska ritam konstantno dominiraju kroz pjesmu. No, neki će reći da se to moglo osjetiti još od Pere Papacodera s prvog albuma, ova pjesma nikako se ne uklapa u koncept Štukine ”Tople Vode”.

Nešto opuštenijeg i lakšeg ritma započinju ”Bočice”. Tu se već može osjetiti da se album polako smiruje. Nema distorzije, brzih plesnih ritmova i suptilne sentimentalnosti. Od onog, pomalo veselo-plesnog prvog dijela albuma, priča se prebacuje na sasvim drugu stranu, onu malo mračniju. Upravo takva jest naslovna ”Topla voda”. Kroz tekst u kojem Dino preispituje samog sebe i svijet u kojem živi, ali i postavlja pitanje slušatelju – što je to zapravo ljubav? Pred kraj albuma, počinju ”Kule”, možda i najmračnija pjesma na albumu. Kroz veći dio pjesme ide lagani ambijentalni ritam, tempo postaje brz i pjesma dobije sasvim jednu novu dimenziju. Upravo je ona savršena uvertira u sami kraj albuma, točnije pjesmu ”Žad”. Nju sam još čuo na zagrebačkom koncertu Štuka, tamo negdje prije četiri godine. Kako je onda Dino rekao, pjesma će se vrlo moguće pronaći na njihovom novom albumu, a to se i dogodilo. Maestralna, emotivna, i s gudačkim dionicama koju daju jedan poseban štih svaki put kad slušaš samu pjesmu. Pjesma možda neće biti veliki hit kao druge pjesme s albuma, no, nikad se ne zna. No, ono što svakako znam jest da je jedna od najboljih pjesama koje je Dino napisao (za sada).

U koraku s vremenom, aktualan, pomalo i provokativan i u nekim trenutcima previše direktan, ”Topla Voda” jest savršeni evoluirani nastavak prošlog albuma. Upravo me je to dovelo do jedne usporedbe. Prva dva albuma Štuka su zapravo konceptalno slični, što je dovelo do zaključka da uspoređujući prošli i ovaj album, dobiješ jednu cjelinu, tj. konceptualnu sličnost kao i s prva dva. Iako s pjesmama koje spadaju u klasičnu pop kategoriju, album sam po sebi će možda malo teže sjesti u uho slušatelja, no kroz nekoliko slušanja sve će sjesti na svoje, onako kako i zaslužuje.

 

  1. Bože zdravlja
  2. Ne poznajem
  3. Supermarket
  4. Kreten
  5. Zemlja gori (feat. Dubioza Kolektiv)
  6. Bočice
  7. Topla voda
  8. Kule
  9. Žad

 

90%
90%
  • 9
  • User Ratings (7 Votes)
    7.4
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE