Sinoćnjim koncertom u Saxu, Kries je završio svoju dvodnevnu Sax turneju te iznova dokazao da se radi o jednom od najbriljantnijih domaćih glazbenih bendova.

Sax će pamtiti proslavu svoga 20. rođendana, koja je između ostalih svirki, obilježena i dvostrukom Kries poslasticom. Publika je opet prepoznala značaj njihovih live svirki te je klub bio gotovo napunjen, a momci iz Kriesa uzvratili su okupljenima energičnom etno svirkom koja je rasplesala i iznova oduševila sve okupljene.

Foto: Julien Duval / Hangtime Agency

Koncert počinje pjesmom Selo na okuke s njihovog posljednjeg istoimenog studijskog albuma, i nije trebalo dugo da se stvori sinergija između publike i benda na pozornici. Možda je prvi dio koncerta bio u nešto više laganijem izdanju, no kako je koncert odmicao tako su i pjesme postajale sve življe , temperatura u klubu je narasla, a publika se sve više opuštala i razbacivala. Lijepo je i primijetiti različite generacije sinoć u publici. Zadržavajući svoje stare fanove, čini se da je Kries, nakon sada već 15 godina postojanja na sceni, sposoban (možda čak i više nego ikada) prikupiti i novu bazu obožavatelja.

Ima uvijek nešto hipnotizirajuće u Mojmirovoj pojavi na pozornici, u tim raširenim rukama i srdačnom blagom osmijehu koji vas napuni pozitivnom energijom. Kraj njega je taj pomalo frikasti i samozatajni Andor Vegh čije diple/gajde/frule pozivaju u psihodelični etno trans i daju snažan pečat sveukupnom dojmu Kries svirki. Nevjerojatno simpatični Krešimir Oreški i njegovi bubnjevi ne daju vam da mirno stojite na mjestu, a uz same bubnjeve Krešimir koristi još cijeli niz različitih mini instrumenata kojima nažalost ne znam ime.

Foto: Julien Duval / Hangtime Agency

Chui dvojac (Konrad na basu, te Ivan Levačić na bubnjevima) u kombinaciji s gitaristom Erolom mogu bez problema imati jedan zaseban nabrijani garažni trio bend i fascinantno je kako njihova naelektrizirana rock podloga savršeno odgovara etno elementima Andorovih instrumenata i lijerici Ive Letunića koji će nerijetko imati i solo vokalne izvedbe na jedan svoj mistično lijepi način.

Bez komentara. Hvala vam.

Gepostet von Hangtime Agency am Samstag, 27. Oktober 2018

Koncert je karakteristično završio izvedbom kultne Zumbe (bis) koja vas za kraj još dodatno raspameti i odvede u neke Kriesovite pastoralne sfere. Iako sam bend napominje da smisao njihovog djelovanja nije očuvanje kulturne i folklorne baštine, već oni samo uživaju u izvođenju i simbolici tradicionalne ostavštine, međutim, ovčarski poslovi te povratak prirodnim ambijentima dobivaju još atraktivniju dimenziju u njihovoj izvedbi. Taman toliko da nas otrgne iz betonske rutinizirane svakodnevnice.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE