Divlje zvijeri, krajolici Sjedinjenih Američkih Država, osobna životna iskustva, poznate osobe te najobičnije dogodovštine samo su dio onoga što je sinoć izvela američka grupa The Handsome Family u beogradskom Domu omladime.

Supružnici Brett i Rennie Sparks dolaze iz Chicaga, djeluju već više od 20 godina na američkoj alternativnoj country sceni, no ono što ih je zapravo probilo u sam glazbeni mainstream i priču The Handsome Family jest uzimanje njihove pjesme ”Far From Any Road’‘ kao uvodnu temu za vrlo uspješnu seriju True Detective iz 2014. godine. Takvo nešto je uvijek vrlo pozitivna stvar za svaki malo nepoznatiji bend, jer tada slušatelji mogu upoznati neku novu grupu te njihov diskografski opus. Upravo sinoć, u beogradskom Domu omladine, supružnici Sparks, u pratnji dvojice multiinstrumentalista – Alexa McMahona (pedal steel, električna gitara) te Jasona Tothoma (bubnjevi), prošarali su kroz svoju diskografiju.

Koncert je trebao početi u 21 sat, no kako to obično biva, dogodilo se ”akademsko kašnjenje” od nekih 15-ak minuta. Moram priznati da sam se iznenadio ambijentom Doma omladine. Ušavši u samu dvoranu, nisam očekivao da će biti sjedala kao u kakvom kazalištu, s obzirom da sam po prvi puta došao na tu lokaciju. Sva mjesta su brzo bila popunjena, pa su neki potražili slobodno mjesto na balkonu iznad nas. Nakon što je pozadinska glazba prestala, ekipa iz benda se skromno došetala do svojih instrumenata te otvorili s ”My Sister’s Tiny Hands”. Moram priznati da mi je bilo čudno sjediti i slušati glazbu, no, vrlo brzo sam se naviknuo na sam ambijent koncerta. Odmah poslije, nastavili su sa ”So Much Wine”, ”Whitehaven” te ‘‘Weightless Again”. Prije svake pjesme, s obzirom da je tekstopisac, Rennie je opisivala inspiraciju za svaku nadolazeću stvar. Zabavne, humorom prožete, ali najčešće priče s crnim humorom nasmijavale su publiku, što je dodatno uljepšalo sami koncert. Tu i tamo mogao se čuti Brettov komentar na njezine monologe, koji je cijelu večer bio fokusiran na sviranje svog telecastera.

Nastavili su s ”Octopus”, s vrlo zanimljivog konceptualnog albuma Creatures, koji je posvećen životinjama koje su Rennie fascinantne. Zanimljivo je što je iduća pjesma bila ”Tesla’s Hotel Room”, koja je posvećena Nikoli Tesli, najvećem umu modernog doba. Rennie je tako ispričala kako je ostala fascinantna Teslinim izumima koje su pogledali u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu dan prije. Nastavili su s ”Green River Valley’‘, a onda je uslijedila svima željena pjesma – ”Far From Any Road”. Ovaj puta u električnom izdanju, Brett ju je najavio kao uvodnu pjesmu za seriju Dva i pol’ muškarca, što je izazvalo ogroman smijeh kod publike. U nastavku – ‘‘Back in my Day”, ”Gold”, ”The Bottomless Hole” (koja me uvijek nesvjesno podsjeti na veliku rupu bez dna iz filma Garden State) te priča o žabama iliti ”Frogs”. Pred sam kraj službenoj dijela, nakon što je netko iz publike uzvikao da sviraju ‘’24 Hour Store”, Brett je rekao da se svi prisutni obrate tom ”krivcu” jer ju neće odsvirati. No, s prvim taktovima, upravo je počela tražena pjesma. Jedna od najboljih pjesama s albuma ”Singing Bones”, završila je službeni dio koncerta. Kako je Rennie rekla, najtužnija pjesma o trgovinama.

Nakon dugačkog pljeska, vraćaju se nazad na binu i kreću s ”The Loneliness of Magnets” te ”In the Air”. Uslijedio je odmah i drugi bis, na što je Rennie pri povratku na pozornicu rekla da su se samo ”skrivali iza zavjesa”. Za kraj su ostavili ‘‘The Giant of Illinois” te improvizirane ”The Woman Downstairs’‘ u kojoj je bilo pomalo i komično vidjeti kako kroz prvi dio pjesme, Brett traži pravu akordaciju. Poslije koncerta, ostali su se fotografirati i dati autograme prisutnima.

Mističan, pomalo mračan, ali s vremena na vrijeme humorističan ambijent, uz naravno odličnu svirku The Handsome Family, bio je savršena prilika za čuti jedan kvalitetan američki bend koji kroz svoju dugogodišnju diskografiju, sa svojim unikatnim i zanimljivim tekstovima opisuje jedan drugi, bolji dio Amerike. Do, nadam se, idućeg susreta.

 

SETLIST:

My Sisters Tiny Hands
So Much Wine
Whitehaven
Weightless Again
Octopuss
Tesla’s Hotel Room
Green River Valley
Far From Any Road
Back In My Day
Gold
The Bottomless Hole
Frogs
24 Hour Store
Bis 1:
The Loneliness of Magnets
In the Air
Bis 2:
The Giant of Illinois
The Woman Downstairs

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE