Kultni zagrebački sastav Šumski, koji je na sceni 27 godina, promovira svoj novi album “Ostrvo ledenog kita” 5. listopada u zagrebačkoj Močvari.

Šumski, zagrebački kraut rock bend čak 15 godina od posljednjeg albuma “Ronioci” publici sprema potpuno novo izdanje popraćeno singlovima koji su tijekom godina izlazili u javnost, a album se zove “Ostrvo ledenog kita”.

Dakle, petak, 5. listopada, upad na koncert iznosit će 35 kuna, vrata se otvaraju u 20 sati, a koncert počinje u 21 sat.

U 27 godina postojanja ležerno su prožvakali sve cikluse bandovske egzistencije – od početaka u kojima je želja za sviranjem bila izraženija od osnovnih vještina potrebnih da bi se to moglo i raditi, preko čestih nastupa i stanovite popularnosti sredinom ’90-ih, kad možda nisu bili jedan od najboljih hrvatskih bandova, ali su svakako bili jedan od jedinih, do predzadnjeg albuma Ronioci iz 2003. – albuma koji je malo tko čuo, ali oni koji jesu spremno ga ubrajaju u vrhunce domaće (ne)popularne glazbe. Ubrzo po izdavanju albuma, Šumski povlače još jedan uobičajen bandovski potez – raspadaju se. Dijelom zbog obveza na produženju vrste, a dijelom zbog rezignacije činjenicom da nakon svega još uvijek moraju sami tegliti opremu, voziti kombi i svirati za dimljeni tofu.

Trebale su proteći četiri sušne godine prije nego što su se Jura, Kornel i Viktor ponovo počeli nalaziti u starom atomskom skloništu u Travnom. Nakon nekoliko pokusnih povratničkih koncerata koji su više sličili proslavama godišnjice mature, postava se širi pridruženim članovima – sve provjerenim protagonistima zagrebačkog under, a bome i overgrounda (Franjo, Pavlica, Stanko, itd…), da bi se ubrzo, u neočekivanom dramaturškom obratu, Šumski iskristalizirali kao puno više od generacijskog banda koji je ostario zajedno sa svojom publikom. Takav razvoj situacije kulminira, naravno, inicijativom za snimanjem novog albuma. Sazrio je trenutak da klasična šumska misaono-plesna afro-kraut-post-new-wave-avant-prog-pop kombinacija, obogaćena minimalističkim lirskim opservacijama o svijetu koji nas okružuje i mirisom autohtone zagrebačke pljesnivoće (zbog čega su ih pojedini analitičari i nazvali legitimnim nasljednicima Haustora) još jednom bude konzervirana na okruglom nosaču zvuka.

Predgrupa ŽEN

Djevojke iz ŽEN-a pozvale su 2016. godine Šumski kao podršku na promociju svog prvog vinilnog izdanja albuma Jantar, što je istovremeno bio i svojevrsni reunion Šumskih koji su tada izveli po prvi put neke nove pjesme. Zato nije slučajno da su sada upravo ŽEN podrška promociji novog albuma Šumskih, s kojima dijele zajedničku sklonost prema psihodeliji, repetitivnosti i naivnim gitarističkim melodijama. Šuljajući se vješto ispod radara mainstreama, ŽEN su zapravo već duže vrijeme jedan od diskografsko-koncertno najzanimljivijih i najaktivnijih hrvatskih bendova koji kao rijetko koji domaći bend bez problema putuju Europom i sviraju po raznim klubovima i festivalima (Europavox, Tallinn Music Week, Eurosonic Noorderslag, INmusic, Colours of Ostrava, Wellcome to The Village, MENT Ljubljana) osvajajući publiku svojim univerzalnim jezikom bez granica. Nakon prvijenca I onda je sve počelo (2013.), dream-pop strujama i shoegaze melodijama uplovile su u drugi album Jantar (2015.), a pjesma Žal s tog albuma završila je kao song of the week na poznatoj američkoj radiostanici KEXP.

Prošle godine izdale su i treći album Sunčani ljudi koji je izdan za slovenski Moonlee Records, austrijski Unrecords te francuski Vox Project. Album je proglašen jednim od najboljih hrvatskih albuma u protekloj godini od strane renomiranih kritičara. Radi se o zrelom i pitkom albumu kojim se zahvaljuju na svim osunčanim osmijesima podrške koje su u svom radu (i uživanju!) dobile od raznih ljudi.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE