Grčki bend Naxatras, čiji izričaj bi mogli okarakterizirati psihodeličnim-stoner rockom, otvorit će novu sezonu Good Vibrations klupskog programa u zagrebačkom Vintage Industrial Baru, u srijedu, 3. listopada. Tim povodom, ugostili smo momke u rubrici intervjua.

Pozdrav ljudi, zadovoljstvo je ugostiti vas ovdje. Za početak, pojasnite mi – zašto Naxatras?

Hej, Naxatras dolazi od riječi Nakshatras iz sanskrta, što je termin za različite mjesečeve faze. Prvo smo bili Dust, zatim Temple, pa smo se u potrazi za više kul imenom odlučili za ovo!

Dolazite iz Grčke – dajte mi recite više o tamošnjoj stoner/psihodeličnoj sceni, drugim bendovima.

Smatramo da Grčka ima sjajnu scenu po pitanju psihodelične glazbe – tu su 1000mods, Chickn, Deaf Radio, Lunar Mgc, Acid Baby Jesus i tako ide lista. Sve je započelo s Aphrodite’s Childom u sedamdesetima, zatim su godinama kasnije nastali Purple Overdose, a sada postoji cijeli val dobre glazbe.

Koji bendovi, ere i stilovi su izvršili najveći utjecaj na vaš rad?

Baš volimo sedamdesete, ne samo u glazbi nego u umjetnosti, u cjelini. Kinematografija iz 70-ih je najbolja. Od bendova, naravno, Pink Floyd, Jimi Hendrix Experience, The Doors, Led Zeppelin, Black Sabbath, Hawkwind, Eloy, Camel, Wishbone Ash. Također, jazz, blues, funk i elektronička glazba. Heavy metal također, Maideni su bili velika inspiracija.

Što najviše slušate u zadnje vrijeme, koje bendove i albume? Dajte mi/nam nekakvu osobnu preporuku.

Khruangbin je kul bend, albumi The Babe Rainbowa se nađu u rotaciji, zatim album V od Wooden Shjipa, The World is a Ghetto od WAR-a, novi materijal Kikagaku Moya je također sjajan.

Možete li dati nekakav uvid balkanskoj publici u vaše stanje uma – osim glazbe, biste li možda preporučili kakve knjige ili filmove koje ste gledali i pritom se oduševili?

Volimo Kubricka, pogotovo 2001: Odiseju u svemiru i Paklenu naranču, to su nam omiljeni filmove. Sveta planina od Jodorowskog također. Volimo i fantasy, poput Tolkiena i Moorcocka, ili stripove kao serijal Sandman Neila Gaimana. Povremeno suptilno ubacujemo reference na spomenuto u našim pjesmama.

Objavili ste tri albuma – kada se očekuje četvrti? I hoće li se zvati Naxatras IV?

Ideja za sljedeći album je još u povoju, ali bit će raznolik – od progresivnog rocka do funka, od stonera do psy-trancea, sa električnim instrumentima. Gotovo sigurno će se zvati Naxatras IV, poznati smo po domišljatosti u smišljanju naziva albuma!

Biste li rekli, naravno, ako ste uopće imali takvih iskustava, da su psihodelici oblikovali vašu glazbu, grafički dizajn, život općenito?

Što se tiče psihodelika, oni su osobna stvar pojedinca, ali utjecali su iznimno puno na cjelokupnu kulturu, od pamtivjeka do danas. Bila bi ludost negirati činjenicu da su utjecali na sve nas.

Uskoro ponovno nastupate u Zagrebu, u Vintage Industrial Baru, nakon nepunih godinu dana od KSET-a. Postoji li neka tajna veza na relaciji Naxatras – publika u Hrvatskoj?

Zadnji put kad smo nastupali u Zagrebu, bio je to jedan od najboljih koncerata s te turneje. Luda energija. Zato se stvarno veselimo, bit će to prvi koncert na novoj turneju – sjajan način za startati!

Što publika može očekivati od vas?

Nabijenost energijom, psihodelijom, ekstazom i pozitivnim vibeom za sve!

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE