Gospodin Gorki relativno je svježe ime na osječkoj glazbenoj sceni.

Ekipa je nedavno objavila svoju drugu pjesmu i videospot pod nazivom “Boje”, pa smo tom prilikom odlučili predstaviti rad grupe. Ivan Đunđa, pjevač i basist, u nastavku je predstavio bend odgovarajući na nekoliko naših pitanja.

Pozdrav Ivane! Možeš li ukratko pojasniti kako je došlo do osnivanja benda Gospodin Gorki?

Gospodin Gorki je nastao 2017. godine, makar priča seže čak i u kasnu 2016. godinu. Na početku smo bili Hrvoje Majetić i ja. Kako nismo pronašli bubnjara pomislili smo da bi ideja electro post punka bila oke, no nedostajala nam je osoba koja zna raditi semplove. UFO festival je zapravo glavni „krivac“ zašto sada imamo bubnjara. U kasne sate Tomislav Jantoš je prihvatio našu ideju da bubnja u našem skromnom kolektivu. I evo ga, tu je 🙂

Kako nastaju pjesme i kako teče proces stvaranja glazbe i stihova?

Ja pravim kostur pjesme, znači tekst i glazbu, dok zajedno s Hrvojem radimo na nazovimo to aranžmanu tog kostura čisto da ne gubimo vrijeme na probi. Kad dođemo na probu, sviramo taj kostur i postepeno mijenjamo pjesmu kako nam odgovora i kako bi ona bolje zvučala.

Objavili ste dvije pjesme –  “Brojim taktove” i “Boje”. Koliko se te pjesme tematski razlikuju, budući da je u objema motiv određen oblik melankolije i unutarnjih previranja pojedinca?

Tematski se stvarno jako malo razlikuju. Obje su podosta turobne. Čak su obje i u prvom licu. Boje su možda malo više poetske dok su taktovi minimalistički.

Koji su bendovi utjecali na vaš rad, koje bendove slušate?

Svatko od nas sluša različite bendove, no za neke bendove koje svi zajedno slušamo su Joy Division, The Cure, The Smiths, Pink Floyd, Pipsi, EKV, Šarlo. A neki ostali bendovi su Protomartyr, The Eagulls, Soviet Soviet, Human Tetris… Osim gore navedenih bendova se stvarno nađe svašta, od dreamy mjuze do garažnog panka.

Nastupali ste i izvan svoga grada, države (Orahovica, Srbija itd.), kako ljudi izvan lokaliteta doživljavaju Gospodina Gorkog?

U Srbiji nam je bilo bolesno. Jednom riječju, bolesno. Ekipa iz benda Skadrila nas je i više nego srdačno prihvatila. U Orahovici smo se isto super proveli. Mlad smo bend, a do sad nismo imali ništa na netu pa nas ekipa nije imala prilike čuti prije svirke.

Koji su budući planovi grupe, svirke, nosač zvuka?

Album izlazi krajem zime iduće godine, 2. mjesec. Svirki ćemo imati što više možemo, imamo nekih planova za Srbiju, Zagreb, Osijek, svašta nešto. Vidjet ćemo što će se od toga realizirati. Pratite našu FB stranicu.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE