Ususret sutrašnjem nastupu na Wine & Bike Tour-u u Erdutu, popričali smo malo s uvijek aktualnim i renomiranim sastavom Jinx.

Pozdrav Yaya, Coco i ekipo! Ajmo malo o vašim početcima. Kako je došlo do tog prebačaja s engleskog, na kojem ste pjevali na albumu „Sexstasy“, na hrvatski jezik? Preferirate li danas više domaće sastave koji pjevaju na hrvatskom jeziku ili na engleskom?

Jinx : Ha ha ha … tko zna možda smo i pogriješili što smo prestali pisati tekstove na engleskom … tko zna gdje bismo sad bili … možda u Irskoj 😀 Šalu na stranu, hrvatski tekstovi su nam sigurno daleko bolji od onih koji su bili na engleskom, mada nam se i to sve više čini kao hendikep. 😀

Danas klinci puno bolje barataju engleskim nego što je to bio slučaj u našoj generaciji. Kad još k tome dodamo i situaciju na domaćoj sceni na kojoj je već polako čak i pop, poput takvog kakvog mi pjevamo i sviramo, postao alternativa čini se da je onima koji pjevaju na engleskom pametnije savjetovati da na tome ustraju … možda im se nešto i desi.

Foto: Martina Marić / arhiva portala

Niste česti s objavama na društvenim mrežama, u smislu stalnih postova, fotografija itd., i ne pojavljujete se često u medijima. Kako se nosite s tehnologijom i razvojem društvenih mreža i koliko mislite da je to bitno za opstanak jednog benda u očima njihovih fanova?

Jinx : Mi smo band iz prošlog stoljeća … štoviše vrlo retro nastrojeni. 😀

Kad nešto u smislu društvenih mreža, novih tehnologija, i probamo uglavnom ispadne krivo pa se stoga radije uzdamo u usmenu predaju. Preživjeli smo već evo 25 godina, valjda ćemo još koju.

Na ovogodišnjem slavljeničkom koncertu u Domu sportova predgrupa vam je bila Artan Lili. Koliko pratite domaću i regionalnu glazbenu scenu i što mislite o današnjem stanju na sceni?

Jinx : Svakako ima dobrih i zanimljivih novih bandova, uvijek ih ima, no koliko god im mogli zavidjeti na mladosti, nikako im ne bismo bili u koži. Kad su bandovi naše generacije počinjali ipak su i javnost i mediji bili daleko senzibiliziraniji za rock’n’roll i srodne žanrove. Oprostite nam na tome, ali termin “urbana glazba” nam strahovito ide na živce pa ga stoga ni ne koristimo.

Foto: Martina Marić / arhiva portala

Vaš aktualni album „Pogrebi i pomiriši“ šarolik je žanrovski splet, no i dalje do publike najbolje „doplovi“ vaš prepoznatljiv funky pop zvuk. Volite li na koncertima već snimljenim pjesmama davati neke nove, improvizacijske elemente?

Jinx : Samo slučajno. Totalni smo štreberi. 😀

Iako je album šarolik, plesan i pozitivan, on je istovremeno tekstualno kritičan i ironičan. Možete li vi, Coco, pojasniti tu zvukovno-spisateljsku korelaciju?

Coco: Mislim da je tako bilo oduvijek, tako pišem. Meni se samo čini da iz albuma u album pišem sve bolje pa sam sad valjda došao do tog stupnja na kojem su se i tekstovi počeli primjećivati. Najiskrenije, s mnogim tekstovima iz rane faze Jinxa nisam nešto pretjerano zadovoljan, a još manje na njih ponosan. Hvala Bogu, uglavnom ja sastavljam set liste za koncerte pa onda takve pjesme kojih me sram ni ne izvodimo. 😀

Foto: Martina Marić / arhiva portala

Uvijek ste prisutni i aktivni, izuzevši pauzu koju ste jedno vrijeme imali, no opet s druge strane ipak malo plovite „ispod površine“. Smatrate li se mainstream bendom? Što je za vas mainstream u Hrvatskoj?

Jinx : Stvarno nas baš briga. Jedino do čega nam je ikada bilo stalo je da se to što radimo naziva POP. U zadnje vrijeme, međutim, sve češće čujemo da smo alt pop … zvuči kao neka američka desničarska sekta. 😀

Godinama se vaše pjesme redovno mogu čuti na radiju. Volite li radio kao medij, slušate li ga u slobodno vrijeme?

Jinx : Zapravo samo u autu, ali budući da dosta putujemo onda zapravo dosta slušamo radio. Volimo ga … više nego tv. 😀

Foto: Martina Marić / arhiva portala

Održali ste fantastičan nastup na ovogodišnjem INmusic festivalu. Kako vam sjeda takva velika pozornica? Preferirate li više festivalske nastupe ili koncerte za vašu publiku?

Jinx : Hvala za kritiku. I mi mislimo da smo na INmusicu baš bili dobri … bolji nego npr. u Domu sportova koji mjesec prije … ali sportske dvorane baš i ne volimo, znaju biti akustički jako neugodne i traže puno više koncentracije. Volimo prirodu, na livadi nikad nema akustičkih problema. Eto to je odgovor na dilemu festivali ili koncerti.

Ovaj tjedan se vidimo na Wine & Bike Touru u Erdutu. Biciklirate li u slobodno vrijeme kao u spotu „Jesmo li dobro?“ i volite li vino?

Jinx : Pa zapravo većina banda biciklira … vino vole svi. 😀

Kažu da je vino bolje što je starije. Kako vi gledate na vaš sastav u tom smislu? Mislite li da ste sada na vrhuncu snage, da ste sada najzreliji što ste bili?

Jinx : Najzreliji do sad smo sigurno … e sad hoćemo li iduće godine biti još zreliji ili prezreli to ne znamo. 😀

Priprema li vam se radna jesenska sezona? Gdje vas se može čuti?

Jinx : Ovaj mjesec bi još trebali do Crne Gore i Makedonije, a za dalje još ne znamo.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE