Naziv albuma: Domaj

Izdavač: Dancing Bear

Datum izdanja: 5. travnja 2018.

Žanr: Rock, Punk, Folk, Etno

Trajanje: 39:13

Broj pjesama: 12

 

Bješe godina Gospodnja 1998. Mali ja na kauču umotan u deku kidam “mucice” i maštam kako ću od njih napraviti veliku loptu, baba izbosne na fotelji, na televiziji Esmeralda, a u pozadini na radiju na audio kaseti polagano cepa nasnimljeni sevdah mix Safeta Isovića i Mehe Puzića. U drugom dijelu kuće – linija s gramofonom i milijardu ploča Maidena, Purplea i ostale nekulturne, kosate bagre čije sam pjesme također (doduše na nekom svom, izmišljeno-improviziranom engleskom) još u vrtiću znao napamet. Godina 2008. donijela je u moje ruke prvi mobitel s mp3 playerom, onaj Sony Ericsson Walkman, crno-narančasti. Budući da sam do tada i ja postao dio kosate, nekulturne bagre, srednjoškolske odmore provodio sam iza dvorane, uz bijeli Benston (meko pakovanje, 10 kn) i mjuzu s mobitela. Tada, te kobne srijede ionako turobnog listopada, na površinu su isplivali moji narodno-seljački korijeni. Većinom true metal ekipi koja je sa mnom tamanila Benston iza dvorane nikad se nisam trebao opravdavati za Ensiferum i ostale nordijsko-keltske folk divljake koje sam puštao, ali tog dana zaboravih da mi je uključen shuflle, i nakon Celtic Frosta krenula je harmonika Tome Zdravkovića. Kako objasniti da istovremeno voliš i harmoniku i duplu bas pedalu + drop c štim na gitari? Konačno, evo nas u 2018. Ono što je nekada u Lijepoj Našoj bilo nespojivo danas je sasvim uobičajeno i gotovo da nema domaćeg alternativnijeg benda koji u svojim pjesmama nema elemente folk glazbe. Zlatno doba za sve rockere i metalce koji su odrastali s babama izbosne.

Ogenj je nastao 2015. kao ideja nekoliko entuzijasta i zaljubljenika u glazbu koji su nastojali stvoriti vesele pjesme koje slave život i sve oko njega. Konačno, ideja je ostvarena prvijencem Domaj. Već prvom pjesmom Jedina potvrđuju se nastojanja benda da oraspolože slušatelja veselim ritmovima. Kako i ne bi kad uz standardne instrumente imaju Ant Rutha na bisernici, a tu je i Tara Knežević za violinom. Gitaru svira Filip Kušnjer, a ritam sekciju čine Denis Kuzel za bubnjevima i Nikola Terzić na basu.

Album nastavlja u istom stilu, osnovica je dobar rock ‘n’ roll s primjesama punka i folka. Ne volim uspoređivati, ali ako baš moram dočarati kako zvuče (a moram), rekao bih vam da si zamislite zeleni pub i separe u kojem su se zapili članovi bendova Flogging Molly, Dropkick Murphys i Mumford&Sons. Uz singl Lepa Mara posebno bih izdvojio Te Tvoje Joči uz koju sam i ja na trenutak pomislio da sam Slavoniju zamijenio Irskom.

Ipak, daleko od toga da je Ogenj kopija bilo kojeg benda, dapače, ova ekipa iz Koprivnice toliko je originalna i hrabra da je, unatoč mogućim poteškoćama s radio stanicama, ostala vjerna tradiciji sjeverne Hrvatske i sve pjesme snimila na kajkavskom. Ako album dobije ime po “najpamtivljivoj” pjesmi, onda Domaj definitivno nosi pravo ime.

Istoimena pjesma zaista donosi posebnu energiju te mi je iskreno žao što ju nisam uspio čuti uživo, dam se kladiti da se mlađa i luđa ekipa pokidala od poganja. Od ovog veselog “podravskog celtic punka”  tek Bojno Polje i Tebi odskaču ponešto laganijim ritmom.

Glazbu koju Ogenj stvara jest miks čistog rock’n’rolla s primjesama punka, a sve je obogaćeno lirikom na kajkavskom. Uz standarne instrumente jednog punk rock benda, tu su još tamburica i violina. Balade, poskočice, poguranci, doskočice, zborna pjevanja, prštenje energije, znoj i suze dio su svakog performansa Ognja. Tako se i ja nedavno zaputih u Donji Miholjac na Backyard kako bi ih prije pisanja recenzije poslušao uživo, no kad se pojavih oko 22 sata, koncert gotov, a piva nigdje. Ne znam, ili mladi rokenrol narod još uvijek ne prihvaća etno elemente pa im se Ogenj nije svidio, ili je nuspojava tamburica i violina u kombinaciji s rokenrolom povećana  potrošnja piva, pa je već do 22 sata u dobroj atmosferi svega nestalo. Ja bih rekao ovo drugo!

 

Popis pjesama:

  1. Jedina
  2. Lepa Mara
  3. Te tvoje joči
  4. Srce išće
  5. Hote, hote
  6. Domaj
  7. samo sam ja
  8. Fakinska
  9. Bojno polje
  10. Veljki kralj
  11. Ljubaf na najjakše
  12. Tebi
78%
78%
  • 7.8
  • User Ratings (1 Votes)
    4
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE