Universal Music, izdavačka kuća pokojnog američkog glazbenika Princea, obznanila je kako smatra da je viralan video gdje masa Princeovih obožavatelja pjeva “Purple Rain” kršenje autorskih prava, prenosi Consequence of Sound.

Video je snimljen u Princeovom rodnom Minneapolisu, gdje veliki broj ljudi zborno pjeva najveći hit kralja funka “Purple Rain” samo nekoliko sati poslije njegove smrti. Od velikih okupljanja po čitavom svijetu koji su tih dana bili održani u čast Princeovom liku i djelu, uvjerljivo najveći bio je u njegovom Minneapolisu. Naravno, kao i svi veliki događaji ove vrste, lijepe scene bile su snimljene i dijeljenje širom društvenih mreža.

Unatoč dobrim namjerama onih koji su snimali, Universal Music, izdavačka kuća koja posjeduje prava na pjesmu “Purple Rain”, pokrenula je akciju protiv jednog od mnogobrojnih videa, onoga od Star Tribune magazina, kojega je snimio novinar Aaron Lavinsky. Prema Universalu, snimka krši “Digital Milennium Copyright Act of 1998.” (DMCA), odnosno Zakon o elektroničkim autorskim pravima iz 1998. Aaron Lavinsky snimku je postavio na svoj Twitter profil, a od tada je retweetan 14 000 puta te je dobio 17 000 lajkova.

Zakon o elektroničkim autorskim pravima iz 1998. omogućuje vlasnicima intelektualnog vlasništva podnošenje obavijesti o uklanjanju sadržaja davateljima internetskih usluga, ukoliko smatraju da je njihovo autorsko pravo povrijeđeno. Ako pružatelj internetskih usluga odmah makne video, ne mogu biti tuženi. Twitter, gdje je Lavinsky postavio video, naknadno ga je povukao.

Lavinsky je kasnije komentirao: “Ovo je vrlo uznemirujuće: Universal Music pozvao se na DCMA vezano na video snimku gdje tisuće Princeovih fanova pjeva “Purple Rain” u noći njegove smrti. Smatram da je to bilo pošteno korištenje te da su Universal Music i Twitter u krivu.”

Čini se da Lavinsky i Star Tribune imaju snažan slučaj u raspravi o poštenom korištenju. Izvorni DMCA, koji “sprječava nezakonitu reprodukciju, distribuciju ili izvedbu djela zaštićenih autorskim pravima”, inicijalno je osmišljen kako bi pomogao u suzbijanju online peer-to-peer dijeljenja datoteka, na primjer na platformama poput Napstera. Teško je zaključiti zašto Lavinskyjeva novinarska snimka iz 2016. godine “Purple Rain” pripada u tu domenu.

Još nije poznato hoće li se Star Tribune boriti za uklanjanje Zakona o elektroničkim autorskim pravima, no kako ističu, kreatori sadržaja uspješno su to učinili u prošlosti – napose kreatori glazbenih viralnih videozapisa.

Video možete pogledati na stranici Star Tribunea.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE