Žanrovski najbogatija pozornica EXIT festivala, Fusion Stage, poželjet će ovog srpnja dobrodošlicu glazbenicima i bendovima s raznih dijelova glazbenog spektra i povesti ljubitelje dobre svirke na još jedno zvučno putovanje.

Široka lepeza glazbenih pravaca koja će biti predstavljena na trećoj najvećoj pozornici Exita, osigurat će provod za pamćenje tijekom četiri dana festivala, od 12. do 15. srpnja na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Glazbenom karavanu, uz već najavljena imena kao što su Sevdaliza, Slaves, Idles, Asian Dub Foundation i Elderbrook, pridružuju se i Nipplepeople, Bad Copy, Goblini, Detour, Bitipatibi, Bojana Vunturišević, Sara Renar, Sunshine, Atheist Rap, Gužva u 16-ercu i mnogi drugi!

Karizma i zavodljivi vokali vladat će tijekom prvog festivalskog dana, zahvaljujući opčinjavajućem trip-hop zvuku i senzualnom vokalu Sevdalize, vodeće avangardne pop zvijezde, a publika će se njihati uz hitove “Human” i “That Other Girl”.  Tog dana odjekivat će i žestoke punk dionice, jer se Goblini još jednom vraćaju na EXIT utvrditi svoj legendarni status i “isporučiti” jedan od svojih karakteristično silovitih nastupa! Prisutne će toga dana preplaviti i dark wave melodije Gorana Trajkoskog, jednog od najeminentnijih glazbenika makedonske scene, a bajkovito će biti i tijekom nastupa vodećeg domaćeg dream-pop benda Bitipatibi. Domaća i regionalna scena obiluju sastavima s karizmatičnim frontmenicama te je prikladno da će se osim Bitipatibija, koji predvodi Una Gašić, u četvrtak na Adikko Fusionu naći i electro-akustični hrvatski bend Detour na čelu s Ginom Damjanović!

I drugog dana publika EXIT festivala bit će počašćena impresivnim programom, a za hip-hop vibe bit će zaduženi carevi svoje struke, Ajs, Timbe i Sky Wikluh, u svojoj poznatoj Bad Copy postavi, a zanimljivo je da će Wikluh i zasebno kročiti na Addiko Fusion pozornicu, ali pod svojim pravim imenom s Đorđe Miljenović bendom! Ekipa koja nastupa s njim bit će dobro poznata publici, jer članovi dolaze iz sastava Darkwood Dub, Kanda Kodža i Nebojša, Sopot i drugih, a u širokoj lepezi njihovih zvukova su pop, rock, country i blues. Neodoljivi electropop predstavit će maskirani dvojac i miljenici regije Nipplepeople koji su protekle godine stekli vojsku fanova svojim hitom “Frka”, a iz susjedstva stiže i kantautorica Sara Renar, višestruko nagrađivana i nominirana zbog svojih alternativnih pjesama i albuma.

Addiko Fusion pozornica nesumnjivo će proključati u subotu, zahvaljujući žestokim imenima koja će navesti sve prisutne da skaču do jutra! Za buntovništvo i punk bit će zadužena dva izrazito aktualna gitarska benda iz Britanije koji nastupaju i kao predgrupe Foo Fightersima. Slaves, dvojac koji sa sobom donosi eksplozivne pjesme “The Hunter” i “Cheer Up London”, povezuje sirovi zvuk s punk egzistencijalizmom, a jednako omiljeni među kritičarima su i Idles, bristolska punk senzacija čiji je furiozni album prvenac “Brutalism” BBC protekle godine uvrstio među albume godine! Punk začinjen rockom zaštitni je znak Atheist Rapa čija će vojska fanova uglas pjevati dobro poznate hitove ovih ikona novosadske i domaće scene, a jednako gorljivo će biti i tijekom nastupa legendarnog sastava Sunshine! Momci koji su definirali glazbeni ukus i bili heroji čitave jedne generacije stat će pred publiku Fusiona s bezvremenskim hitovima, a već dobro poznato ime regionalne scene Sassja, dokazat će još jednom na tvrđavi svoje MC sposobnosti uz pjesme u kojima se miješaju reggae, dub i dancehall. Uz Atheiste, za punk-rock pobrinut će se i osječki Gužva u 16-ercu, s pravom noseći epitet jednog od koncertno najatraktivnijih bendova u regiji i donoseći svima dobro znane hitove u koje se ubraja i “Mene više nema”, a subotnju postavu zaokružit će Crvi, domaći alternativni rokeri koji stalno evoluiraju, zadržavajući svoju hardcore energiju i zaraznu distorziju i koji će na Fusionu predstaviti i novi materijal.

Program Fusiona tijekom završnice EXIT festivala predstavit će šarenu paletu zvukova te će tako tvrđavom odjekivati, između ostalih, i hit prikladnog naziva “Fortress Europe” aktivističkog rock kolektiva Asian Dub Foundation, čije pjesme obiluju necenzuriranim stihovima i rifovima koji mogu sravniti sve pred sobom. Pred publiku Addiko Fusiona kročit će i Elderbrook, mlada zvijezda koju bi bilo nezahvalno nazvati samo elektronskim umjetnikom, jer crpi energiju iz čitavog spektra žanrova, od soul do gospel glazbe, a svijet je osvojio hitovima “Could” i “Cola”. Jačinu domaće scene predstavljat će Bojana Vunturišević, prepoznatljiva na sceni po svojim plesnim pokretima i vrsnim vokalima i koju mnogi smatraju jednom od najdragocjenijih pojava u novijoj povijesti domaće pop glazbe. Novi materijal pred EXIT fanovima u nedjelju 15. srpnja predstavit će domaći sastav Sputnik, inspiriran new wave i indie-pop pravcima.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE