Jučer smo objavili intervju sa Stoned Jesusima, a danas su na redu njihove sutrašnje predgrupe, švedski stoneri Atlas.

Kao što već i ptice na grani znaju, Atlas i Stoned Jesus nastupaju sutra u Vintage Industrial Baru povodom promocije 16. po redu Tabor film festivala, a osim toga, Atlas će dva dana kasnije održati koncert u Čakovcu, o čemu više klikom OVDJE.

 

Pozdrav momci, za početak ćete mi pojasniti, zbog čega baš ime Atlas?

Htjeli smo čvrsto ime koje može nositi težinu naših riffova i predstavljati različit zvuk naših pjesama. Ustvari, ništa posebno simbolično.

Iz Švedske ste, pa mi recite više o tamošnjoj stoner/psihodeličnoj sceni, drugim bendovima itd. Postoji li zasebna scena unutar „stoner“ žanra u Švedskoj/Skandinaviji?

Švedska stoner/psihodelična scena je odlična, ima jako puno kul bendova. Od bendova sa zvukom 70ih kao što su Graveyard i Horisont, do tmurnijih, doom bendova kao Monolord. MaidaVale su odlični ako ste više za psihodeliju. I naravno, Truckfighters! Iako su oni trenutno u pauzi. Tako da bih rekao da imamo svega pomalo!

 

Koji bendovi, ere i stilovi su izvršili presudan utjecaj na vaš rad?

Mislim da puno naše inspiracije dolazi iz heavy metal zvuka 70ih i 80ih. Odrastali smo slušajući bendove kao što su Led Zeppelin, Black Sabbath, Metallicu te Gunse, ali bih rekao da je naš zvuk više sličniji onome od bendova poput The Sword, Mastodon i Baroness. Slušamo sve vrste žanrova praktički, ali mislim da je najveća stvar tog što smo svi skupa robovi moćnih gitara i riffova.

 

Objavili ste dva albuma, Atlas (2015) te Death & Fear (2016). Kada se očekuje treći album?

Pa, kako je za snimanje Death & Fear albuma trebalo dosta vremena, tijekom tog perioda nadolazili smo do osovine nekih novih pjesama. Kad je album izašao, počeli smo vježbati novi materijal. Zapravo, neke od novih pjesama su svirane uživo i može ih se čuti na našim sljedećim gigovima. U svakom slučaju, pola godina nakon objave Death & Fear albuma, imali smo novih pjesama i tonu dobrih riffova, pa smo ošli u studio. U tom trenutku sam dobio drugo dijete, Alex se preselio u drugi grad, ljudi su dobili nove poslove. Znaš, dogodi se život. To nas je malo usporilo, ali dok pričamo, devet pjesama čeka za završne sitnarije prije objave. Ne mogu reći ništa u ovom trenutku, ali album je tematski i svi smo u znanstvenoj fantastici 70ih, stoga se nešto u tom stilu može očekivati. Sve što mogu reći je da svatko tko voli zadnji album, treba duboko udahnuti prije puštanja ovih pjesama!

Ono što me intrigira jeste cover albuma Death & Fear. Postoji li posebno značenje ili je sve stvar mašte vašeg grafičkog dizajnera?

Cover je uglavnom inspiriran pjesmom „Wermland“ te snagom i ljepotom majke prirode.

 

Uskoro nastupate uz Stoned Jesus u Zagrebu, što vam to znači?

Bit će velika prilika za nas svirati pred novom publikom. I naravno, kul je otvarati za Stoned Jesus, čiji smo veliki fanovi.

 

Nastupate u Hrvatskoj po prvi puta, u Zagrebu, kako je spomenuto te Čakovcu. Koja su vaša očekivanja a što publika može očekivati od vas?

Kako je ovo prvi puta da smo na turneji izvan Švedske, očekujemo sveukupno odličan provod! Od onog što sam čuo, Hrvatska je prelijepo mjesto a vrijeme je fantastično! Vi volite  stoner-rock i to nam je odlično. Uvijek je čast nastupati pred bilo kojom publikom, ali činjenica da to radimo u Hrvatskoj nam je super. Možemo samo obećati da ćemo dati sve od sebe da rasplešemo prisutne!

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE