Irena Žilić svira na ovogodišnjem Zagreb Beer Festu koji se održava od 17. do 20. svibnja na Trgu Francuske Republike.

Tim povodom, popričali smo s zagrebačkom kantautoricom Irenom Žilić o njezinom zadnjem albumu, koncertima, novim planovima i ostalim temama, o čemu više možete pročitati u razgovoru.

 

Pozdrav Irena! U ožujku 2017. godine objavila si album „Haze“ koji je pokupio samo dobre kritike od strane slušatelja, ali i glazbenih kritičara. Jesi li zadovoljna sada kada sumiraš sve nakon više od godinu dana ili bi voljela nešto drugačije napraviti?

Jesam, stvarno sam zadovoljna! Drugi album mi je dao dodatnu motivaciju za radom, puno toga se u međuvremenu izdogađalo i lijepo mi je vidjeti da se sa svakim novim albumom publika povećava i postaje raznovrsnija.

Radiš li na novome materijalu ili ti je za sada želja što više ispromovirati „Haze“?

Za “Haze” mi je u planu “izbaciti” još jedan remix pjesme Omega od Side Projecta. Nastavit ću s nastupima, ali  primarno mi je u fokusu treći album. Trenutno radim na novim materijalima i nadam se da ću sljedeće godine započeti i sa snimanjem.

Nominirana si za glazbenu nagradu Porin 2018. u kategoriji „Najbolji album alternativne i klupske glazbe“ zajedno sa Miki Solusom i bendovima Kozmodrum i Brain Holidays. Jesi li očekivala tu nominaciju i koje je tvoje mišljenje o Porinu općenito pošto je nakon ovogodišnjih dodjela podigao dosta prašine u medijima?

Detalji oko kojih se digla prašina su mi najiskrenije promaknuli i skroz sam ok s takvim ishodom, pogotovo ako se ne tiče glazbe koja je meni interesantna. Nominaciju nisam očekivala, pogotovo ne u toj kategoriji, no mislim da je s druge strane dobro došla.

Kako je došlo do odluke da pjevaš na engleskom jeziku?

Nije bila odluka, već je došlo spontano – od samih sam početaka pisala pjesme na engleskom te se i nastavilo u tom smjeru.

Još jedno pitanje vezano za tvoje pjevanje na engleskom jeziku. Kome bi od stranih glazbenika voljela poslati svoj album na preslušavanje? A s kime bi voljela nastupati?

Justinu Vernonu bih vrlo rado poslala album! Trenutno mi za nastupe (uz Justina) padaju na pamet Sharon Van Etten, Beach House i The Staves.

Krajem prošle godine ostvarila si suradnju sa zanimljivim Side Projectom na pjesmi „Would You“ s njihovog drugog albuma „Lonely Boys“. Možemo li očekivati još kakvu suradnju s nekim od izvođača s domaće glazbene scene?

Da, osim na Lonely Boys, featuring sam i na pjesmi benda The Strange koja bi trebala biti izdana na jesen. Dodatno tome, Side Project je napravio remix moje pjesme “Omega” koji će uskoro biti izdan, a pjesmu “The Moon “je remixao TOMISLAV.

Osim što nastupaš na Zagreb Beer Festu, koji će se održati od 17. do 20. svibnja, jesi li već isplanirala nadolazeće ljetne dane? Planiraš li ih provesti u odmoru ili ćemo te moći poslušati na još kakvom događanju/festivalu?

Ljeto će biti radno, tako da osim nastupa na Beer Festu, nastupam i na INmusicu, u Splitu na Fibra festivalu, potom na Šakan festivalu u Brelima i Poezika festivalu u Novom Sadu.

Možeš li navesti jedan nastup koji ti je u skorije vrijeme ostao u posebnom sjećanju zbog publike ili dobre atmosfere?

Više ih je, ali npr. promocija posljednjeg albuma u Tvornici, prvi nastup u Splitu u Basketu, nastup u Beču na Vienna Waves festivalu, itd.

Radiš li trenutno na kakvom projektu, a da nije povezan s glazbom?

Ne, trenutno radim samo na glazbenim projektima što vlastitim, što kolaboracijskim. Iako ne bih imala ništa protiv nečeg drugačijeg čisto radi promjene.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE