Točno deset godina od koncerta u zagrebačkom Boogaloo Clubu Michale Graves se vratio na mjesto zločina u svom horror punk izdanju. Legendarni frontmen Misfitsa u razdoblju iz 1995. do 2000. s bendom je snimio dva studijska albuma American Psycho i Famous Monster, a tijekom samostalne karijere objavio je trinaest, uglavnom akustičnih albuma. Na prošle godine objavljenom The World Turned Upside Down Graves se vratio nabrijanijem punk rock štimungu i sada se u sklopu svoje prve solo turneje po starom kontinentu vratio i u Hrvatsku.

Među brojnim glazbenicima s kojima je tijekom godina surađivao ističe se Marky Ramone s kojim je snimio singlove Where We Are Angels i If And When te odradio brojne nastupe od kojih su dva bila upravo u Boogaloou. Od zvučnijih imena ovaj je put s njim nastupao Argyle Goolsby – basist i pjevač američke horror punk grupe Blitzkid, dok je na gitari bio Loki, tehničar Misfitsa iz razdoblja njihove suradnje s Gravesom.

foto: Matej Čelar/M^3 Photography

Da Graves voli dolaziti kod nas vidljivo je i na karti turneje na kojoj je Zagreb jedini grad iz regije u kojem Graves nastupa, ostali koncerti su raspoređeni po Njemačkoj, Austriji, Italiji, Švicarskoj i dalje. A po povicima koji su uslijedili kada se sinoć popeo na stage zamaskiran u svoju horror punk personu s freddykruegerovskim šeširom na glavi, očito da i publika ovdje uzvraća tu strast. Bilo je tu pokoji muškarac starije dobi, ponešto sredovječnih ljudi, većinu je naravno činila mlađa publika, a neki su potegnuli i iz drugih gradova kako bi vidjeli Michalea i s njim đuskali uz presjek njegove karijere s naglaskom na stvari s najnovijeg izdanja.

I upravo smo to sinoć dobili od Gravesa; stvari iz solo karijere kao što su We Wait, Teenage Monster, When Worlds Collide i Beldam svirao je s jednakim žarom s kojim je ulazio i u Speak of the Devil, Scarecrow Man, Scream!, Helena, Saturday Night i American Psycho. Misfits hitove bi rado podijelio s publikom, osluškujući ju kao svoj glavni bekvokal za što treba osjećaj pravog frontmena. Na pozornici Graves je i dalje živopisna pojava, možda ne skače kao da je dvadeset godina mlađi, no daje svoj znoj za publiku i stvari koje izvodi. Iako raspon njegovih vokalnih mogućnosti najviše dolazi do izražaja u akustičnim izvedbama, sinoć je pokazao šaroliku paletu raznolikih glasovnih stilova. U nekoliko je navrata krivo ušao u verse, ili recimo konkretno u prvi refren Saturday Night, no na to je samo zarežao, pljunuo i koncentrirano nastavio dalje kako bi nam pružio najbolje od sebe.

foto: Matej Čelar/M^3 Photography

Snimalo se momke na pozornici s mobitelima, a snimali su i oni publiku odozgo, pa je očito svima bila ugodna večer. Michale je već nakon druge ili treće stvari rekao kako mu je drago da se vratio ovdje, pa je kasnije nastavio da je imao susret s policijom jutro prije koncerta, na što je pobrao one zadnje ostatke simpatije za sebe. Za kraj je sa smješkom na licu rekao da će se brzo vratiti pa su izveli Dig Up Her Bones s njim na rubu stagea obgrljenog rukama obožavatelja, a kako je publika tražila malo više od jednosatnog koncerta (za cijenu od 110 kuna) dobili smo bis od tri stvari za brzinsko uživanje u punk rock završnici.

Da, bilo je nešto kraće nego što bi se čovjek nadao, no večer je imala neki pozitivan naboj, a kako se nastup ne bi sastojao od isključivo tog kratkog dijeljenja ljubavi prema punk glazbi, Graves je pozvao publiku da mu se pridruži na razgovoru i fotkanju poslije koncerta. Naravno, druženje je bilo smješteno kraj promo štanda, no i dalje je bilo lijepo za vidjeti da Graves stoji iza onoga što pjeva, a po sinoćnjem koncertu smo mogli čuti da i dalje zna što pjeva.

foto: Matej Čelar/M^3 Photography

Ne treba zaboraviti na simpatičan i iznenađujuće dobar uvod u večer koji nam je pružila psychobilly atrakcija Clockwork Psycho. Rasplesani i uigrani, trojac se međusobno zafrkavao na pozornici što se ubrzo prelilo u sve veći broj publike koja se uživjela u njihovu vibru. Svo troje pjevaju, a svakako je najzanimljivija atrakcija frontmenica za kontrabasom i generalna atmosfera zabave za vrijeme nastupa što je itekako bio super preludij za ovakvu večer.

foto: Matej Čelar/M^3 Photography

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE