Ovog proteklog petka, osječki klub Oxygene, jedan od stupova alternativne scene Grada na Dravi, ugostio je jubilarno 10. izdanje klupskog programa Boombox, u organizaciji istoimenog labela.

Kao gosti ovog mini jubileja, odlično je poslužio zagrebački KUKU$ Klan, vrhuške novovalne hrvatske trap senzacije zajedno sa braćom iz triestri grupacije, High5.

No, idemo redom.
Kao neka vrsta uvertire u večer, glazbu je za zagrijavaje prije brojnih izvođača puštao lokalni hip-hop promotor i aktivist, Armando, dok se podrum u Oxygeneu još uvijek uvelike popunjavao.

Zatim, nešto iza 23h na redu su bili Legosi, najnovija osječka grupa, koja svoj šarolik izričaj ponajviše bazira na kombinacijama rapa/trapa sa elektroničkim podlogama. Legosi, u sastavu Les, Nasty i Rektor nedavno su zabilježili nastup prije Krankšvestera u Osijeku, pa im je ovo samo dodatan plus u promociji koje svakako ne fali nakon, neki bi rekli, kontroverznog spota Shake u kojem svoju vještinu twerkanja prezentira Vukovarka Sarah Seifert. Par njihovih pjesama, prije nego se nakupi materijala za neko izdanje, zagrijalo je publiku za dalje.

Sljedeći na redu bili su Neispavani, lokalna ili još bolje, lokalpatriot grupa repera sa podužim iskustvom, ali dvogodišnjim kao Neispavani. Dobro znani kao pripadnici navijačke supkulture Osijeka, odnosno kao pripadnici Kohorte, kluba navijača NK Osijek, svoj energičan i nabrijani rap itekako su prikazali u tom navijačkom svojstvu. Da u to nitko slučajno ne povjeruje, dokazala je upaljena bengalka u podrumu kluba.

Da to MOŽDA nije bila najpametnija ideja, ubrzo su shvatili svi, a većina posjetitelja su u potpunosti zadimljen prostor podruma bili primorani zamijeniti WC-ima ili odlaskom na zrak, ispred kluba, gdje su se mnogi još duže nakašljavali te polagano dolazili sebi. Neispavani su svoju bakljadu nastavili vani sa svojim klubom navijača (kako nazvati navijače navijača?), a podosta revoltirani ljudi ipak su u većem broju SMOGnuli snage za nastaviti dalje, kada se sve malo raščistilo. Iako, koliko god da su vjerojatno svi u sebi barem jednom posjetili majku bakljopaljača, ja sam bio nekako patološki sretan zbog događaja, jer barem cijela večer nije išla po nekom standardnom, uvijek viđenom scenariju, nego se dogodio eksces o kojem će se pričati, i za kojeg svi, pa makar i dan kasnije, budu sretni da se dogodio… Ako to ikom zvuči kao dovoljno dobro opravdanje da ja osobno budem sretan zbog toga.

Nadalje, Srki i Ivi, bili su sljedeći dvojac koji su sigurnu gas-free zonu ispred kluba zamijenili grotlom podruma. A tek je za vrijeme njihovog nastupa izbilo atmosferičko grotlo u klubu, jer su se Srkiju i Iviju na pozornici pridružili još neki osječki reperi, Phan i Trale (iz Lošeg Utjecaja) te GERILA aka Samby, čovjek čija se redateljska palica nalazi u pozadini brojnih spotova repera iz Osijeka i dalje.

Granica između publike i repera sve se više smanjivala kako su Srki i Ivi rokali sa svojim spomenutim suradnicima, pa, iako su odjek u publici proizvele njihove stvari popraćene spotovima – Kaomi, Kuje, Šuti  o tome, zatim Traletove Masna repčuga i Moš me tražit, ali je daleko najveći utisak i utjecaj na prisutne ostavila Djoka, rap reggae stvar koja je baš iziskivala masovni sing-along refrena uz pomoć publike, što je i bio slučaj.

Foto: Dražen Lazić

Pozornica je potom prepuštena zagrebačkim gostima, uz određeno zakašnjenje zbog opisanog događaja, ali kad su se Goca, Hiljson i Iso Miki popeli, uz pripomoć DJ Chev Cheliousa, sve otprije bilo je zaboravljeno.

Posjetio sam već jedno 10+ koncerata KUKU$a u zadnjih tri-četiri godine, i ono što me uvijek fascinira je luđaštvo i savage trenuci među publikom, koja postane najpunk publika od gotovo svih repera i izvođača na kojima sam bio, uz eventualni dodatak High5-a i Krankšvestera.

Razlog više zašto su pretprodajne karte za ovaj koncert bile rasprodane itekako je činjenica da su KUKU$i u Osijek došli na valu uspjeha prije dva mjeseca objavljenog albuma Anđeli i Bomboni, koji je u petak doživio svoju osječku premijeru. Publika, koju, velim, na momente treba možda malo i odmaknuti od KUKU$a, čisto da se razazna tko je posjetitelj a tko izvođač, tako je mogla čuti stare bengere iz ponude Zagrepčana (Spartanac, Pusti me na miru), uz neke nove pjesme sa spomenutog aktualnog albuma, poput Medalje, Napravit ću Scenu itd. Demografski iskusno oko primijetit će da su mahom publiku sačinjavale nešto mlađe ekipe ljudi, kao što to većinski i jeste slučaj sa slušateljima trapa koji, kao podžanr rapa (ili dio evolucijskog lanca rapa, kako hoćete) postaje najpopularniji glazbeni žanr.

Nakon što su oni zgotovili svoju satnicu i pozdravili prisutne, nastupilo je vrijeme za afterparty za kojeg je zadužen bio još jedan ‘domaći’ akter iz okolice, DJ i fotograf MAX.

Kako su momci iz KUKU$a rekli, ove godine možemo očekivati još izdanja iz njihove kuhinje, stoga nam ostaje da vidimo kako će to teći. Osječka premijera novog albuma prošla je u odličnom ozračju i uz itekakav trud, ne samo njih nego i svih grupa, da publiku zadave, PARDON, zabave, pa stoga osim idućeg koncerta KUKU$a, podjednako očekujemo 11. po redu izdanje Boomboxa, jer rap itekako ima publiku i momentum u Osijeku, a na ovom koncertu čak i nisu kao predgrupa nastupali LU đaci, dio mlađeg ogranka grupe Loš Utjecaj, kao najpotentniji omladak rapa – možda čak na bazi cijele države.

FOTO: Phantography

 

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE