Jura Stublić je zajedno s grupom Film održao još jedan odličan nastup pred punom Tvornicom Kulture.

Jura Stublić ikona je novog vala na našim prostorima. S grupom Film napisao je na desetine bezvremenskih hitova koji su obilježili scenu novog vala u Zagrebu. Jura Stublić i njegova pomlađena verzija grupe Film u zadnjih par godina svako proljeće održe koncert u Tvornici Kulture, pa tako i ovo proljeće nije prošlo bez tradicionalnog koncerta. Svaki koncert u zadnjih desetak godina koji je Jura Stublić održao u Tvornici Kulture bio je ispunjen, pa tako ni ovaj nije bio iznimka. Puna Tvornica Kulture je zajedno s Jurom pjevala i plesala punih dva i pol sata.

Foto: Luka Antunac

Uz desetak minuta kašnjenja, grupa Film izlazi pred punu Tvornicu i otvara fantastičnu večer pjesmom Zajedno. Od početka koncerta pa sve do samog kraja publika je bila fantastična te je svaku pjesmu pjevala uz Juru. Nakon pjesme zajedno, Jura Stublić odjeven u srebreni sako penje se na pozornicu i započinje hit pjesmu Zamisli život u ritmu muzike za ples. Skoro svaka pjesma koju je napisao Jura je hit, pa je tako uslijedila fantastična pjesma Lijepo, Lijepo, Neopisivo koju je u većem dijelu otpjevala fantastična publika. Ovo je meni bio deseti put da gledam Juru Stublića i mogu reći kako je izgubio onu svoju snagu u glasu, ali taj nedostatak ispravlja fantastičnom karizmom i simpatičnim live nastupima. Pjesme koje je Jura Stublić napisao kroz svoju karijeru toliko su vezane uz puno generacija, pa nije iznenađujuće da su svaki tekst svake pjesme sinoć svi znali pjevati uz Juru od početka pa do kraja. Kakav bi to bio tradicionalan koncert bez mega hita Bili Cvitak, Jura je nije ni trebao pjevati pošto ga je publika barem za duplo nadglasala i otpjevala ju od prvog takta pa sve do kraja. Nakon eksplozivnog početka i nanizanih hitova Jura je najavio potpuno novu pjesmu koju još nisu snimili, ali su je odlučili izvesti za zagrebačku publiku. Pjesma Dajmo Miru Šansu je svojevrsni omaž velikome Johnu Lennonu.

Foto: Luka Antunac

Pjesmu Dijete Ulice posvetili su prerano umrlom bubnjaru Psihomodo Popa, Tigranu Kaleboti koji nas je nažalost napustio ove godine. Nakon vesele pjesme Dobre Vibracije došlo je vrijeme i za jednu obradu, u čast 50 godina od izdavanja prvog rock albuma u Hrvatskoj, Jura Stublić i Film izveli su pjesmu Osmijeh kultnog zagrebačkog benda Grupa 220. Jura je sam rekao kako je rock u Hrvatskoj i općenito na ovom prostorima krenuo s Grupom 220 i njihovim albumom i iskreno mislim da su se svi u Tvornici složili s Jurom i uživali u klasiku kao što je pjesma Osmijeh. Nakon pjesama Doći ću ti u snovima, Rob ljubavi i Poleti iznad grada, došlo je vrijeme za još jednu posvetu. Jura je pjesmu Mi Smo Pali S Marsa posvetio velikome znanstvenku Stephenu Hawkingu koji nas je nažalost isto napustio ove godine. Prije odlaska na pauzu odsvirana je pjesma Chicago koju je Jura posvetio Ministarstvu Financija Republike Hrvatske koje kulturnjacima u Hrvatskoj uzima novac i preusmjerava ga u nepotrebne stvari. Pa, ministre, nadam se da ste čuli poruku koja vam je poslana iz pune Tvornice i i da ćete promijeniti nešto povodom toga.

Foto: Luka Antunac

Drugi dio koncerta ostavljen je za sve najveće hitove, pa je odmah na početku odsvirana pjesma Neprilagođen. Sam zvuk je na svim pozicijama u velikom pogonu Tvornice bio dosta dobar. Pjesme Kad si Mlad, Pjevajmo do Zore i Srce na Cesti je publika otpjevala zajedno s Jurom, a atmosfera u Tvornici je sa svakom pjesmom samo rasla i postajala sve bolja i bolja. Na zadnjem koncertu u Tvornici kada se slavilo 30 godina od albuma Sunce Sja! Jura je zajedno s Filmom izveo novu pjesmu Čarobne Naočale koja se publici jako svidjela, pa su je odlučili odsvirati i sinoć. Jura je rekao kako je pjesma napisana kao odgovor svima koji ga pitaju zašto uvijek nosi sunčane naočale. Jura i Zagreb imaju samo jedan zakon, a to je ljubav, pa je tako odsvirana pjesma Ljubav je zakon koja bi nas trebala podsjetiti da nam treba više ljubavi i razumijevanja, a ne toliko podjela i mržnje. Nakon pjesama Ana Nirvana i Mi Nismo Sami, Jura je najavio kako se koncert polako bliži svome kraju,ali je obećao da se vidimo opet na tradicionalnom jesenskom koncertu na istoj lokaciji. Na bisu su odsvirani hitovi Boje Su U Nama i Dom, a za sam kraj ostavljena je najpoznatija Jurina pjesma i zasigurno jedna od poznatijih pjesama ikad sa ovih prostora, nezaboravna Sjećam se Prvog Poljupca koja je poslužila kao trijumfalni završetak ovog odličnog tradicionalnog proljetnog koncerta.

Jura Stubić je kralj Tvornice Kulture, svaki put održi odličan i zabavan koncert zajedno s uvijek fantastičnom publikom. Ljubav Zagreba s novim valom i Jurom se vidi na rasprodanim koncertima u Tvornici, a koncert koji se održao sinoć bio je samo nastavak te neraskidive i raspjevane ljubavi.

 

Galeriju s koncerta pogledajte OVDJE

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE