Nakon pet godina čekanja, Dark Tranquility se vratio u Zagreb s novim albumom i oduševio Boogaloo.

Dark Tranquility ne treba nikakve velike i opsežne uvode. Ovi švedski metalci imaju kultan status unutar glazbene zajednice, a svojim live nastupima se ističu od drugih melodic death metal bandova. Dark Tranquility se smatra jednim od pionirskih bendova metal scene u Göteborgu. Sredinom 2. mjeseca Dark Tranquility se zaputio na novu europsku turneju s kojom promoviraju aktualni album Atoma, a na zagrebački koncert, kao posebne goste pozvali su njemački bend Equilibrium.

Foto: Vedrana Dobrić

Čast da otvore ovu fantastičnu večer u Boogaloou imali su mladi bendovi Vinegar Hill i Ghidarh čije sam nastupe nažalost propustio. Kada sam stigao u dvoranu malo sam se raspitao i većina ljudi mi je rekla kako su oba benda odradila solidne nastupe i zagrijali atmosferu za ostatak večeri. Točno u 21 sat njemački bend Equilibrium izlazi pred zagrebačku publiku i kreće sa svojim nastupom.

Foto: Vedrana Dobrić

Equilibrium je na svome premijerom hrvatskom nastupu predstavio album Argamedon i par starijih hitova. Moram priznati kako je Eqilibrium dao sve na pozornici no malo lošiji zvuk je ipak malo umanjio sveukupni dojam. Nastup su otvorili pjesmom i Prey, no tu pjesmu je uništio loš zvuk. Kako im je nastup odmicao prema kraju tako se i zvuk u dvorani postepeno popravljao. Equilibrium stvara zanimljivu glazbu, kombiniraju folk metal, death metal i tradicionalnu njemačku glazbu što na kraju grupi daje jedinstven i unikatan zvuk. Preko pjesama Heimat, Blut im Auge, Born to be Epic atmosfera u dvorani je samo rasla pa se može reći da je Equilibrium odradio dobar posao i pripremio publiku za glavne aktere ove večeri, veličanstveni Dark Tranquility.

Foto: Vedrana Dobrić

Uz zvukove Black Sabbatha, četvorka iz Göteborga izlazi pred ugodno ispunjeni Boogaloo i snažno otvara nastup pjesmom Encircled. Za razliku od nastupa Equilibriuma, zvuk tokom nastupa Švedana bio je puno bolji i čišći. Nakon pjesama Monochromatic Stains i Clearing Skies, Mikael Stanne se zahvalio publici što je došla u tako velikom broju, iako je četvrtak. Album Atoma je nešto drugačiji od prošlih albuma grupe, ima više clean vokala i malo je mirniji, no izvedba pjesme Foward Momentum s Atome je bila jednostavno impresivna. Mikael Stanne zaista ima blago rečeno impresivan growl i raspon glasa, prilikom izvođenja pjesme Foward Momentum kada Mikael iz mirnih i melankoličnih tonova skoči u duboki i prodoran growl ne ostane ništa drugo nego naježiti se i uživati. Atmosfera u dvorani je bila stvarno odlična, a na svim članovima benda se vidjelo da uživaju svirati pred ovako dobrom publikom. Nakon pjesme The Mundane and the Magic izveli su pjesmu koju dugo nisu svirali pred publikom, Final Resistance.

Mikael je u par kratkih rečenica predstavio novi album i najavio pjesmu Atoma. Atoma je fantastična pjesma s istoimenog albuma, znatno je drugačija od ostalih pjesama iz kataloga Dark Tranquilitya, ali i dalje se tu čuje njihov prepoznatljiv zvuk. Pozornica je bila fantastično posložena, a veliki video zid u pozadini na kojem su se tijekom svih pjesama vrtjele razne animacije, spotovi i slike je samo upotpunio odličan nastup benda. Po završetku pjesme Force of Hand, Mikael je najavio pjesmu Icipher za koju je rekao da ju nisu svirali skoro 10 godina pred publikom.

Foto: Vedrana Dobrić

Sljedeću pjesmu Dark Tranquility je posvetio svome gradu Göteborgu, a to je maestralna pjesma Terminus, na kojoj je publika napravila fantastičnu atmosferu i pjevala zajedno s bendom. Regularni dio koncerta se bližio kraju, pa su se tako redali hitovi poput Inside the Partical Storm, The Wonders at Your Feet i When the World Screams nakon koje je bend otišao u backstage, nakon veoma glasnog dozivanja od publike, Šveđani se vraćaju na pozornicu i bis otvaraju pjesmom State of Trust. Tijekom pjesme Lost to Apathy Mikael je nestao nakratko sa pozornice, ali samo zato da bi se popeo na balkon i od tamo odradio čitavu pjesmu što je oduševilo sve okupljene. Ovaj maestralni nastup, kojim su pokorili Boogaloo zatvorili su kultnom pjesmom Misery’s Crown nakon koje su se zahvalili i nakloni zagrebačkoj publici na odličnoj atmosferi.

Dark Tranquility i Zagreb se vole javno, a ta ljubav je bila potvrđena ovim fantastičnim nastupom u Boogaloou. Jedina mana sinoćnjeg nastupa bio je nešto lošiji zvuk, no to nije obeshrabrilo bend koji je ostavio i zadnji atom snage na pozornici, a publika ih je nagradila odličnom atmosferom. Svaki put kada imamo ovako dobar koncert koji pada na radni dan, puno se lakše izgura dosadni tjedan u Hrvatskoj.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE