Insomnium je sinoć održao impresivan nastup pred jednako impresivnom i raspjevanom publikom.

Insomnium je finski melodični death metal band koji je u posljednjih par godina narastao u jedan od poznatijih bandova tog žanra. Od albuma One for Sorrow koji ih je probio na europsku metal scenu pa sve do aktualnog albuma Winter’s Gate, Insomnium je u svojim tekstovima uvijek koristio tematike boli, tame, melankolije, osobnih gubitaka i prirode. 2011. su krenuli na svoju prvu turneju, a u zadnjih dvije godine bez problema rasprodaju koncerte diljem svijeta. Ovo Insomniumu nije bio prvi posjet našem glavnom gradu, prva dva puta nastupali su kao predgrupe, a za prvi headlinerski nastup odabrali su Klub Močvara, koji se pokazao kao odlično mjesto za ove Fince.

Na svoju veliku europsku turneju Insomnium je odlučio povesti svoje susjede, švedski metal band Tribulation koji se pokazao kao dobar odabir za zagrijavanje atmosfere. Iako je Insomnium odradio malo bolji koncert nego što je to Tribulation, i jedan i drugi band su oduševili publiku i učinili još jedan dosadni četvrtak u Hrvatskoj puno zanimljivijim.

Foto: Lana Knežević

Uz par minuta kašnjenja, Tribulation se popeo na pozornicu Močvare i energično krenuli sa svojim nastupom. Tribulation na ovoj turneji pa tako i na koncertu u Zagrebu predstavlja dosta dobar novi studijski album naziva Down Below. Koncert su otvorili pjesmom Lady Death s njihovog novog studijskog izdanja. Na prvu, radi scenskog prikaza, odmah bi se reklo da je Tribulation black metal band, ali su oni kombinacija svega što se može naći u metal svijetu. Prva stvar koja me je iskreno iznenadila jest broj okupljenih tijekom njihovog nastupa, za vrijeme njihove “mise” močvara je bila i više nego ugodno ispunjena. Za vrijeme njihovog nastupa, pozornica je izgledala doista zanimljivo, s odlično osmišljenim backdropom, corpse paintom na svim članovima banda i mirisom tamjana koji je pratio čitav nastup, stekao se osjećaj kao da se nalazimo u nekoj švedskoj šumi i prisustvujemo nekakvom mračnom ritualu. Nakon pjesama Melancholia In The Dreams of the Dead, uslijedio je najbolji trenutak njihovog nastupa, odlična izvedba pjesme Rånda. U svojih 45 minuta svirke ostavili su dojam jako dobrog i zanimljivog banda koji svojom scenografijom i glazbom sigurno mogu privući i više ljudi na svoje nastupe.

Foto: Lana Knežević

Točno kako je i bilo najavljeno, četvorka iz Insomniuma izlazi pred punu Močvaru i započinje s impresivnim nastupom. Insomnium na ovoj turneji predstavlja aktualni album Winter’s Gate kojeg su odsvirali u cijelosti. Winter’s Gate je ustvari jedna konceptualna pjesma od 8 dijelova koja je preinačena za album pa predstavljanje takvog čitavog albuma je zasigurno ambiciozno, ali fantastična publika u Močvari savršeno je prihvatila album i od prve pjesme stvorila odličnu atmosferu. Winter’s Gate je odličan studijski album Insomniuma, ali njegovo izvođenje uživo zvuči savršeno. Nillo Sevänen je svojim dubokim i prodornim growlom savršeno vladao pozornicom, a ostatak banda je bio jednako dobar.

Publika je znala gotovo sve riječi s novoga albuma pa je izgledalo kao da Insomnium izvodi već neke stare hitove, a ne novi album. Nakon prvog dijela došlo je vrijeme za sve najbolje hitove iz kataloga Insomniuma. Nillo se u više navrata zahvaljivao fantastičnoj publici te rekao kako je zagrebačka publika jedna od boljih na dosadašnjem dijelu turneje. Sam zvuk na koncertu bio je jako dobar na svim mjestima u dvorani kluba Močvara. Nakon pjesme The Primeval Dark, na kojoj su krenuli circle pitovi, bilo je vrijeme za možda i najpoznatiju pjesmu Insomniuma, While We Sleep na kojoj je publika eksplodirala i zajedno s bandom pjevala pjesmu od početka do kraja, a atmosfera tijekom izvedbe bila je jednostavno odlična.

Foto: Lana Knežević

Na licima svih članova banda se vidjelo jasno oduševljenje zagrebačkom publikom što je ovaj odličan koncert učinilo još boljim. Kako se koncert bližio kraju tako su se samo redale fantastične pjesme Insomniuma, Mortal Share, Weather the Storm i Down with the sun samo su pokazale kako Insomnium ima kapacitet, snagu i preciznost da postanu jedan od većih metal bandova. Nakon energične izvedbe pjesme Ephemeral došlo je vrijeme za zadnju pjesmu večeri, sada već kultnu The Promethean Song nakon koje se band naklonio publici i otišao u backstage. Nakon energičnoga i vrlo glasnog dozivanja, Insomnium se vraća na pozornicu i zagrebačkoj publici isporučuje fantastičnu izvedbu pjesme Only One Who Waits. Nakon zadnjeg tona band se srdačno zahvalio punoj Močvari i najavio ponovni povratak.

Nakon iznenadno otkazanog koncerta priije dvije godine, zagrebačka je publika napokon dočekala samostalan nastup ovih fantastičnih Finaca.  Insomnium je sinoć ostavio impresivan dojam, a publika u klubu Močvara bila je jednako impresivna i energična kao sam band. Kako je sam band najavio da su u procesu pisanja materijala za novi album, na nama je sada ostalo samo željno iščekivati povratak odličnog Insomniuma u Hrvatsku.

Galeriju s koncerta možete pogledati OVDJE.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE