Ususret promociji albuma “Gravitacija” koja će se održati u Tvornici Kulture, razgovarali smo sa zagrebačkim rock kvartetom Gretta.

Ove subote Aquarius Records u Tvornici Kulture slavi svoj 23 rođendan. Uz Ti, ja i moja mama i Ljetno kino na pozornici će se naći i Gretta. Osim što im je pripala čast da budu jedan od tri benda koji sviraju na rođendanu svoje izdavačke kuće, dečki će ujedno odraditi i službenu promociju petog studijskog albuma naziva „Gravitacija“. Što su nam sve otkrili o albumu, njegovu imenu i nastanku te mnogo čemu drugome pročitajte u nastavku.

Lijep pozdrav ekipa! Gretta je trenutno na mini turneji kojom promovira svoj peti studijski album naziva „Gravitacija“. Zašto ste mu nadjenuli baš to ime te kako biste ga opisali u odnosu na dosadašnja izdanja? 

Glazba nas privlači i ona je naša Gravitacija, a i zadnji singl se tako zove pa nam je zvučalo dobro da tako nazovemo i album. Peti album, Gravitacija, 11 pjesama, jedna obrada, jedan duet, ljubav, tuga, sreća, ljutnja, naši osjećaji, slično prijašnjim albumima, ali i zvukovno dosta drugačije.

Prošle godine niste održali mnogo nastupa upravo zato jer ste bili u studiju i snimali album. Kako ste zadovoljni s konačnim rezultatom? Smatrate li da je to možda vaš najreprezentativniji uradak do sada?

Uz snimanje i provedeno vrijeme u studiju održavali smo koncerte koje smo stigli i tamo gdje su nas zvali. Svakom našem uratku pristupamo maksimalno i mislim da smo uspjeli dobiti ono što smo zamislili. Mislim da je možda i najreprezentativniji album do sada, u biti sigurni smo da je.

Primjećujemo kako ste jedan od onih bendova koji ne odustaju od forme albuma i redovitog kreiranja istih. Što mislite, kao glazbenici s dovoljno izdanja iza sebe, o diskografskoj produkciji i njenoj isplativosti danas?

Materijalna isplativost je sigurno manja nego prije i dosta je glazbenika odustalo od forme albuma te izbacuju albume kao svojevrsne best of albume, odnosno kolekcije izdanih singlova jer je tako isplativije i lakše itd itd. Mi na drugu stranu volimo raditi albume kao cjeline, kao zapisani dokument tog razdoblja banda i što nam se u tom trenutku motalo po glavama i prstima. To nas jako veseli, ali i žao bi nam bilo pjesama koje nisu baš za radijski singl i šire mase a nama su top, kada ne bi radili albume te pjesme vjerojatno ne bi niti snimili, dokumentirali.

Vaša prva postaja na mini turneji bila je Pula gdje ste nastupali nakon dvije godine. Kakva je bila atmosfera prilikom „otvaranja“ turneje?

Ma Pula je zakon, ljudi su genijalni, otvoreni, pristupačni i uvijek se tamo osjećamo kao kod kuće. Atmosfera pozitivna, čagica, osmijesi, sreća u zraku, najbolji način za započeti našu mini turnejicu.

Novi album ste najavili singlovima „Mali svijet“ i „Gravitacija“ te videospotovima za iste. Moram priznati da su spotovi zaista interesantni. Jesu li i oni dio vaše kreativnosti ili je na ideju došao netko drugi?

Puno razmišljamo i pazimo na spotove, važna nam je vizualna prezentacija pjesme i atmosfere koju prenosi. Ako nemamo baš određenu ideju što želimo, pustimo snimatelja/režisera da kaže svoju viziju i ideju pa mi samo još nadodamo ili malo promijenimo nešto ako imamo potrebu. Ali već neko vrijeme radimo samo sa najboljima tako da u pravilu uvijek imaju dobre ideje.

Iza sebe već imate godine iskustva, mnogobrojne koncerte i festivale, no osjećate li još uvijek neku tremu ili uzbuđenje prilikom nastupa?

Uzbuđenje je uvijek prisutno i pozitivno, a tremu…Pa to je isto uzbuđenje? Znači da, osjećamo još uvijek.

Uskoro ćete se zaputiti i u zagrebačku Tvornicu Kulture na „Tulum 23“ gdje ćete povodom 23. rođendana Aquarius recordsa ujedno održati i svoju službenu promociju Gravitacije. Koliko sam vidjela vaša suradnja s ovom izdavačkom kućom traje još od 2010.godine. Kako je započela vaša priča i jeste li zadovoljni s time kako se ona razvija?

Ma priča je sasvim lijepa i pozitivna. Nakon jedne čudne priče sa jednim XY diskografom došli smo do Aquariusa i tu nam je lijepo. Priča traje već neko vrijeme i pozitivna je. Uglavnom lijepo nam je tu gdje jesmo.

Dijelite pozornicu s grupama Ljetno kino i Ti, ja i moja mama. Jeste li kad imali prilike svirati s navedenim sastavima i kakvo mišljenje imate o njihovom radu?

Bili smo na koncertima i Ljetnog kina i Ti, ja i moje mame, ili moja mama-e 🙂 Super smo se proveli na tim koncertima i o njima mislimo sve najbolje. Na žalost još nismo svirali negdje zajedno, ali u subotu ćemo napokon i zajedno zasvirati u Tvornici.

Kada se osvrnete na svoje glazbene početke, trnovit put od prvih proba do prvih nastupa, jeste li uopće zamišljali da ćete jednog dana biti ovdje gdje ste sada i da će vaša glazba imati svoju publiku?

Moram reći iskreno da nismo o tome razmišljali, bilo nam je važno da smo se našli četiri sličnomišljenika i uživali u glazbi i njezinom stvaranju te koncertima, putovanjima i druženju sa raznim zanimljivim ljudima. Sve je išlo korak po korak i u svemu tome smo uživali. Put je bitniji od odredišta. Da nam je netko pokazao tada situaciju sa 5 izdanih albuma i sve što imamo sada sigurno mu ne bi povjerovali, ali bi objeručke prihvatili.

I za kraj, imate li možda kakav savjet za mlade glazbenike koji tek započinju svoju priču? S obzirom da ste i vi jednom bili upravo u toj poziciji te prošli mnoge demo festivale prije nego što su vas zamijetili, što biste im poručili? Tko zna, možda je upravo i zbog vaše glazbe netko odlučio uzeti instrument u ruke i biti iduća Gretta.

Najvažnije je ne odustati, ima teških trenutaka, ima genijalnih trenutaka zbog kojih se ti teški isplate, uživajte u svojoj glazbi i furajte svoj film koji volite, put će se sam otvoriti i uživajte u njemu.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE