U subotu 3. ožujka, samo dan nakon koncerta povodom 20 godina karijere Marina Ivanovića Stoke, u Tvornici svoj novi album Anđeli i Bomboni promovirali su nešto mlađi reperi – KUKU$.

Neupitno je kako su mišljenja oko KUKU$a podvojena – dok s jedne strane izlaze članci u kojima se kritizira način njihova rada i glazba uspoređuje s američkom trap scenom koju navodno “kopiraju”, drugi su oduševljeni njihovom glazbom i smatraju, uz ostatak 33 bande, da su baš oni ono što drži rap scenu u Hrvata u 21. stoljeću. Jučer su KUKU$i u puno velikom pogonu Tvornice Kulture dokazali svima kako zaslužuju mjesto gdje se danas nalaze.

Album Anđeli i Bomboni izašao je 26. veljače i ovo je bio prvi put da ga zagrebačka publika ima priliku čuti uživo. Na repertoaru je ipak, uz cijeli novi album bilo i par starijih hitova poput Spartanca, San Andreas, Pusti me na miru i tako dalje. Publika je generacijski bila dosta raznolika, no uglavnom su to bili mlađi ljudi.

Dečki su otvorili koncert s pjesmom “Napravit ću scenu”, a nastavili s “Medaljama”, “Gangsta” i ostalima s novog albuma. Nakon “Gangsta” slijedio je singl kojim su najavili album, “Šnitanje.” “Šnitanje” je pjesma koju zapravo sam izvodi Hiljson Mandela. Hilje je i u studijskoj verziji dokazao da je jedan od boljih MC-a na sceni, a ovim nastupom je to i potvrdio. Osim odličnog versa, čovjek ima izvrstan flow.

Nastavili su s nešto starijim hitom, “PVR€” koju su napravili u suradnji s Hladnim iz High5. Uslijedila je pjesma “Nove šuze” s novog albuma. Tako je otprilike izgledao cijeli koncert – jako dobar presjek starih hitova i novih stvari. Mogao je uživati netko ko je došao samo čuti novi album, ali i ljudi kojima su draži stariji hitovi.

Publika je poludila kad se KUKU$u na pozornici pridružila Shira Rodbina i izveli zajedno pjesmu s EP-a “Drugo Koljeno”, “Mlade Kmice.” Nakon toga slijedio je “Magic Johnson”, a nakon toga dečkima se na pozornici pridružio Target iz popularnog Tram 11 i izveo s njima “Šintere”. 

Izvrstan kontrast cijelom nastupu bila je nešto mirnija stvar, “Dela Blues”, također s novog albuma. U ovoj stvari dečki dokazuju kako se ne mogu žanrovski svrstati u neke kučice, te da im odlično sjeda taj neki žanrovski pluralizam. Meni je osobno predivno vidjeti da netko tko se bavi rapom može raditi pjesme koje su toliko različite jedna od druge. To potvrđuje i pjesma “Besmrtni” koja zvuči više kao pop punk hit nego trap benger.

Sve je to skupa otprilike trajalo sat i pol. Dečki su odsvirali izvrstan presjek svoje diskografije. Atmosfera je tokom čitavog koncerta bila na visokoj razini. KUKU$ očito zna napraviti odličan gig – iako skoro cijelo vrijeme nastup izgleda kao dobra zezancija, ne postoji osoba koja nije uživala.

Ako se ništa na sceni ne promijeni, KUKU$ stvarno ima potencijala da bude glavni, i to ne samo ove godine.

 

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE