Traptanje je osječkoj publici u četvrtak i petak (14., 15.12.) ugostilo Krešu Bengalku, koji u sklopu svoje mini turneje promovira album prvijenac ”Finale”.

Osječki klub Exit proteklih nekoliko dana imao je priliku ugostiti trenutačnu “vruću robu” domaće hip hop scene, naravno, riječ je o Kreši Bengalki, splitskom trap majstoru koji je svoje ime izgradio kroz trap kolektiv Kiša Metaka. Posljednjih godinu dana njegova solo karijera doživjela je rapidni porast objavom albuma ”Finale”, a u pripremi je i novi album ”Split ZOO” koji bi trebao ugledati svjetlo dana u veljači 2018. godine.

Kao što se u nedavnoj objavi prijateljske rap grupe Dječaci moglo i vidjeti, Krešo Bengalka svoj put započeo je kao statist u njihovim spotovima (Lovrinac), a suradnja se nastavila na albumu ”Drama”, gdje je bacio vers na pjesmi ”Krek Kuća”. Godine 2013. zajedno sa Vojkom i Orebom osniva grupu Kiša Metaka koja je polučila veliki uspjeh i donijela pravo osvježenje na rap sceni. Nakon dva poprilično uspješna albuma Krešo se okreće vlastitim projektima te zajedno sa reperom Žuvijem izbacuje album Brokva, 2014. godine.

Nakon ove kratke kronologije njegove karijere, vraćamo se u sadašnjost. Alternativni klub Exit rasprodao je karte za koncert u rekordno brzom roku, stoga je odlučeno kako će Krešo imati dvodnevni nastup, tako da su ga vjerni obožavatelji mogli osim petka vidjeti i dan ranije. Napomenimo da osječka publika nije lišena Krešinih pojava, pošto smo ga već imali prilike čuti u Osijeku u nekoliko navrata, prvi puta 2014. u Exitu zajedno sa Kišom Metaka, te iduće godine u alternativnom klubu Epic, također kao člana Kiše Metaka. No ovoga vikenda po prvi puta došao nam je u obliku glavnog i jedinog headlinera, uz podršku obveznog inventara Stipe Srdele i DJ VRH-a.

Foto: Iva Martinović

Njegov prvi od dva nastupa, četvrtak (14.12.) započeo je nešto kasnije od očekivane satnice. Krešo se pojavio na pozornici točno u ponoć te je započeo svoj nastup pred nešto više od stotinjak ljudi. ”U glavu’‘, ”Pobjeda” i ”El Komandante” bile su prve pjesme na repertoaru kojima je zagrijao ne baš mnogobrojnu publiku, no to se moglo i očekivati s obzirom na to da je većina obožavatelja svoju ulaznicu osigurala na vrijeme, dakle za petak. Nastavio je sa kombinacijom pjesama solo albuma te foldera Kiše Metaka, kao što su pjesme ”Model”, ”Guram”, ”Pljačkam turiste” i ”Na sebi ne štedim”. Vidno umoran od puta (što je i spomenuo nakon određenih pjesama), vidjelo se kako svoju energiju ipak čuva za petak, ali prije kraja je priuštio svima pjesmu zbog koje su došli – ”Nokturno”. Kolektivni žamor i energija obuzeli su podrum Exita te je tom pjesmom zaključio svoj nastup prvoga dana, koji je trajao otprilike nekih sat vremena.

Nakon Pobjede u prvom danu, Krešo nam je pripremio pravo Finale u petak (15.12.). Podsjetimo se kako su karte za ovaj dan rasprodane u samo nekoliko sati od kada su puštene u prodaju. Iščekivanja za ovaj dupli koncert koje nam je priredilo Traptanje bilo je veliko. Gotovo se osjetila napetost i nestrpljenje svakoga dana s novom objavom u eventu. Krešina publika počela je puniti Exit drugi dan koncerta klasično oko 22 sata, dok je sam koncert započeo ponovno nešto malo kasnije oko ponoći.

Foto: Iva Martinović

Ovoga puta ipak nije manjkalo energije. Repertoar sličan prvom danu, pretvorio je redove publike u užarenu masu podignutih ruka. Na set listi ponovno su se našle pjesme s ”Finala” – ”U glavu”, ”Pobjeda”, ”El Komandante”, . . . i svima poznatog foldera Kiše Metaka. U podrum Exita spustio se i Stipe Srdela koji je s Krešom predstavio i u petak ”Nokturno”. Čuli smo i zauvik najtvrđu stvar ”Šta ćeš”, druga stvar izbačena koja će se također pronaći na drugom albumu. Petak je bio dan i kada smo upoznali mladu splitsku nadu Žukija, čestitali Vrhu rođendan i imali priliku čuli Krešin zadnji singl ”John 3:16′‘. Nakon koncerta, after su režirali DJ Oliver i Dj Vrh.

Foto: Iva Martinović

Foto: Iva MartinovićPo rasprodanim koncertima na svojoj mini turneji, Krešo Bengalka potvrdio je kako je solo veliko osvježenje na domaćoj regionalnoj sceni. Svi vi koji niste mogli doći do svoje karte u Exitu, možete s Krešom proslaviti Novu u Novom Sadu (Studio M).

Foto: Iva Martinović

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE