Nakon duže pauze, vraćaju se Letu Štuke, legendarni sarajevski bend koji je  nedavno izbacio novi singl ”Bože zdravlja”, s kojim najavljuju i novi album. Povodom njihovog sutrašnjeg koncerta na petom rođendanu zagrebačkog kluba Vintage Industrial Bara, razgovarali smo s frontmenom benda Dinom Šaranom.

Vintage Industrial Bar jučer je započeo sa slavljem pete godine postojanja, a rođendan će se trajati punih pet dana. Tako će treći dan, sutra (14.12.) nastupati veliki sarajevski bend Letu Štuke. Nakon nešto duže stanke, bend se vraća s novom pjesmom ”Bože Zdravlja”, a na sreću svih obožavatelja, s njom stiže i novi album. Bend 2004. snima demo album na kojem se nalazilo petnaestak pjesama čiji je autor frontmen benda, Dino Šaran. Prva snimljena pjesma je ”Sunce”, na kojoj surađuju Darko Rundek i Cargo Orkestar. 2007. godine počinju s koncertnom sezonom i nastavljaju snimati drugi album ”Proteini i ugljikohidrati” koji izlazi godinu poslije. U međuvremenu, izbacuju posljednji singl za kojega su snimili i video spot ”Pero Papacoder”, koji je ubrzo postao vječni hit. Tri godine nakon izbacuju album ”Brojevi računa”. Članove benda čine Dino Šaran (vokal), Dejan Ostojić (bas gitara), Emir Jugo (gitara), Bojan Ahac (klavijature), Amar Češljar (bubnjevi, udaraljke).

Predstavljamo vam razgovor s jednim od najcjenjenijih vokala i tekstopisaca u regiji, Dinom Šaranom.

 

Lijep pozdrav Dino i hvala Vam na prvom intervjuu za portal Mixeta! Kako se osjećate povodom toga da Štuke ponovno Letu nakon nekog vremena?

Odlično. Poželjeli smo svirku, a publiku pogotovo.

 

Nakon određene pauze, vratili ste se sa singlom ‘Bože zdravlja’. Singl je obogaćen elektronskim elementima, možemo li takav zvuk očekivati većinski i na novom albumu?

To nije tipična pjesma s novog albuma, ali je odličan intro. U jedno stilsko šarenilo utemeljeno različitim životnim temama. Bit će to dobra živa svirka sa primjesama elektronike.

Singl je produžetak Vaših spojeva ljubavno-socijalnih tematika u stihovima, slično smo imali i u pjesmama poput ‘Glava u oblacima’, ‘Gorile u magli’ ili recimo, ‘Poljubi je dok spava’. Pretpostavljam da će novi album također sadržavati balansiran splet ljubavnih i socio-političkih tekstova?

Već sam spomenuo da se radi o životnim temama, a to jesu ljubav i nešto manje politika. Međuljudski odnosi su također socijalna tema.

 

Dante Alighieri rekao je: “Najvruća mjesta u paklu rezervirana su za one, koji u vrijeme velikih moralnih kriza, čuvaju svoju neutralnost.” Kako komentirate relevantnost tog citata u kontekstu svih društveno-političkih zbivanja na ovim prostorima?

Ne mogu znati koga čeka pakao, a koga raj. Mislim da su namjere ključni faktori u svemu. Što ako je neko neutralan jer je npr. dijete iz miješanog braka?  Da li i tada važi Aligierijeva mudra izreka? Novo vrijeme je multipliciralo istinu i time licemjerje dovelo do savršenstva. Danas to više nije kriza već shizofrenija morala.

 

Pjesme ‘Mjesto za dvoje’, ‘Šutiš’, ‘Sami’, ‘Nekad kad poželim’, ‘A kada boli’ postale su naširoko uspješne ljubavne bravure iz Vaše radionice. Hoće li i četvrto izdanje sadržavati neku od vaših prepoznatljivih molskih, sugestivnih pjesama, o ljudskim odnosima, nama samima?

Naravno da hoće.

 

Menartovim izdanjem ‘The Best Of’ sa 17 najreprezentativnijih pjesama zaokružili ste priču o prva tri albuma. Što mislite o novim problematikama diskografije, kao i o povratku vinila na velika vrata?

Internet čini svoje i diskografima nije lako. Free download je sasvim legitimna opcija tako da i sami izvođači najbolje zaradjuju od live nastupa. Možda je vinil uvod u povratak na stare staze. Problem je u tome što kad nešto postane besplatno teško mu se vraća cijena.

 

Što Vas trenutno inspirira kao autora? Kakav je Vaš komentar na zbivanja u svijetu općenito?

Inspirira me život. I smrt. Sve što ljudskom biću nije strano. Svijet je čini se u kaosu i nešto se krupno valja iza brda. U zlu se ljudi prepoznaju. Dobri su još bolji, a loši još gori.Treba biti dobar ali ne i ovca. Sve zbog čega čovjek strada tokovi su novca.

 

Tijekom svih ovih godina, jeste li imali želju za nekoga posebno napisati pjesmu, a da to još niste uspjeli realizirati?

Već sam ‘pomenuo velikog Olivera. Bog ga poživio.

 

Možete li reći par informacija o novom, četvrtom albumu? Kada bismo ga mogli očekivati?

Čim se vrati lijepo vrijeme album će biti u eteru. Izdavač je Menart, a ekipa nova. Ne bih da odajem previše detalja, ali hvala na zanimanju.

FB EVENT

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE