U petak, prvog dana 12. mjeseca u zagrebačku Tvornicu Kulture stigli su Gogol Bordello i Lucky Chops. Oko koncerta se digla velika buka, obzirom da ovo nije prvi puta da Gogol Bordello i Lucky Chops nastupaju u Zagrebu i svima je unaprijed bilo jasno što to znači – energija, zabava, “raspašoj”.

Lucky Chops prvi su se puta predstavili zagrebačkoj publici u sklopu svoje europske turneje koja se odvila u veljači ove godine. Boogaloo je tada bio rasprodan, a Lucky Chops su bez problema odradili samostalni koncert i dokazali da su bend svjetskih razmjera te da zaslužuju nastupati s Gogol Bordellom. Sastav je pomalo neuobičajen, obzirom da se radi o četiri puhačka instrumenta (trombon, saksofon, truba i sousaphone) s pratnjom bubnjara. Dečki sviraju instrumentalne obrade poznatih stranih hitova.

Bez pretjerane interakcije s publikom uspjeli su rasplesati već tada skoro punu Tvornicu. Energija se izrazito osjetila, a temperatura u zraku se digla za desetak stupnjeva. Publika je jako dobro reagirala na ovakvu vrstu glazbe. Možemo reći kako je Lucky Chops preporodio puhačku glazbu i napravio ju ponovno interesantnom široj publici. Publika je tražila još, no bend se nije vratio. Počela je svirati glazba, a svima su oči bile uperene na pozornicu.

Oko pola jedanaest na pozornicu su se popeli Gogol Bordello. Gogol Bordello je američki “gypsy punk” bend sastavljen od doseljenika iz različitih dijelova svijeta (Ukrajina, Etiopija, Rusija, Bjelorusija…) zbog čega imaju specifičan zvuk koji kombinira punk, rock, reggae i folk elemente različitih kultura. Inače su jako dinamičan i karizmatičan te vizualno atraktivan bend. Multikulturalnost je jedan od pojmova koji savršeno opisuju Gogol Bordello. Predvođeni “gypsy kingom”, Eugene Hutzom, spajaju nespojivo. Eugene je izrazito karizmatična osoba s kojom se osjećate povezano tijekom njegovog nastupa. On koristeći humor i ironiju zapravo kritički pristupa Americi i mentalitetu Amerikanaca kroz prizmu outsidera. Valja spomenuti kako je izrazito vješt na akustičnoj gitari i isijava posebnom energijom koja je zarazna. Ostatak članova nije po tom pitanju ništa lošiji. Osim standardne devetorke, u nekim pjesmama se Gogol Bordellu priključio i Lucky Chops u različitim kombinacijama, pa čak i u cjelokupnoj postavi. Ova dva benda imaju izrazito dobru kemiju i nije čudno što nastupaju zajedno.

Seekers and finders je turneja koja promovira najnoviji album Gogol Bordella. Odsvirali su dobar presjek starih i novijih stvari s naglaskom na nove. Nažalost, činilo se kako novije stvari nisu sjedale publici kao stari hitovi. Unatoč toj činjenici, nitko u Tvornici nije prestajao plesati. Meni je jedan od ljepših trenutaka bio pogled s “tribine”.

Iako je bilo veoma teško maknuti oči s performansa koji se odvija na pozornici, jedan pogled na publiku bio je dovoljan da shvatite sve o ovom bendu. Prepuna Tvornica, čovjek na čovjeku, a svi skaču kao jedan. Nakon više od dva sata pjevanja i plesa, Gogol Bordello je završio svoj nastup, a publika se iz vruće, energijom ispunjene Tvornice morala vratiti u hladnu realnost Šubićeve ulice.

 

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE