Nepuna dva mjeseca nakon objave, najnoviji album Damira Avdića nailazi na oduševljenje publike i kritike koja ga već proglašava jednim od najboljih i najistaknutijih albuma 2017. godine.

Gitara i glas njegova su jedina glazbena oružja kojima se i na sedmom studijskom izdanju naziva „Amerika“ obračunava s nepravdom društva i lošim sistemima. Iako u izvedbi minimalistički, Avdićev stil pun je neočekivanih ideja i lirskih rješenja zbog kojih ga se s pravom svrstava u sam vrh pjesništva regije.

Ovaj prokleto iskreni spoken word revolucionar i inteligentni punk filozof upakirao je osobni bijes, cinizam i opservacije današnjice u bitne priče generacije koje tjeraju na razmišljanje: „Nastavljajući tradiciju pjesnika buntovnika, Avdić na novom albumu ‘Amerika’ ponovo pogađa u srž stvari. Naziv albuma govori o njegovim metama i kronikama 21. stoljeća. Bez cenzure, odrješito, gorko i beskompromisno, Avdić ponovo vadi na površinu najprljavije mane našeg društva. Proziva, viče, pokazuje prstom i uz to dere žice na gitari.” (Dubravko Jagatić)

Predstavljen singlom „Nuspojave“, sedmi studijski album njegovo je dosad najdulje izdanje s ukupno devet pjesama. U odnosu na prethodne albume ističe se i u sve većem korištenju delaya koji pridonosi postapokaliptičnom ugođaju: Da bi dojmljivo kazao ono što misliš, ne treba ti simfonijski orkestar, dovoljna je i gitara odvrnuta na najjače i spremna da režanjem i krikovima prati gnjev koji isijava iz stihova o životu koji je mogao i morao biti bolji za sve nas.” (Marinko Krmpotić)

Bosanski psiho, kako ga prozivaju, 30. studenog stiže u Vintage Industrial Bar gdje će održati promociju hvaljenog albuma: U konačnici, uspio je još jednom. Izrekao ono što niti jedan informativni program nije, niti neće. Naslikao nas je poput nekog poludjelog glazbenog Picassa.” (Zoran Stajčić)

Album objavljen na Avdićevoj etiketi Kapital Rekord može se preuzeti s njegove Bandcamp stranice po name-your-price modelu gdje kupac sam određuje cijenu.

Koncert donosi K.L.U.B. Dostava Zvuka koji stoji iza organizacije festivala Ferragosto JAM. Ulaznice su u pretprodaji po cijeni od 45 kn, na ulazu 60 kn. Službena prodajna mjesta: Dirty Old Shop (Tratinska 18) i Vintage Industrial Bar (Savska 160).

Facebook event 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE