Glas od četiri oktave, karizmatična zvijezda, jedan od najvećih vokala u glazbenoj povijesti, legendarni Freddie Mercury, napustio nas je na današnji dan 1991. godine.

Prošlo je točno 26 godina otkako nas je napustio vokal grupe Queen, Freddie Mercury. E sada da ovo ne bude standardna uvertira u cijelu Freddieju biografiju, donosimo ti nama deset najzanimljivijih činjenica o legendi stoljeća.

1. Rođen na Zanzibaru. ?

Da dobro ste pročitali. Za one koji to još nisu znali, Freddie je rođen 1946. na Zanzibaru, danas dijelu Tanzanije, gdje mu je otac, inače indijac, radio u britanskom uredu. Nakon internata, Freddie u Veliku Britaniju dolazi sa punih 18 godina.

2. Pravo ime Farrokh Bulsara?

Njegovo pravo ime glasi Farrokh Bulsara. Počeo je koristiti ime ”Freddie” još u mlađim danima, kada je krenuo u internat za dječake, nedaleko od Mumbaija. Oko 1970. godine, nedugo nakon što je osnovana grupa Queen, dodao je ”Mercury” i legalno je promijenio ime te ostao zapamćen kao Freddie Mercury.

3. Dizajner i umjetnik.?

Freddie je pravi umjetnik. Zahvaljujući diplomi s fakulteta za umjetnost i grafički dizajn, poznato je da je dizajnirao sam slavni logo grupe, a njegova ljubav prema umjetnosti mogla se prepoznati i na coverima albuma te na garderobi sastava.

4. Veliki obožavatelj mačaka.?

Toliko je volio mačke da ih je imao desetak. Ako ne i više. Nazvao je čak svoj prvi samostalni album po svojoj mački, ”Mr. Bad Guy”. Napisao je i pjesmu o svojoj drugoj najdražoj mački, ”Delilah”.

5. Nastupao je s ”Kraljevskim baletnim društvom”.?

U kolovozu 1979., načelnik Kraljevskog baleta, Wayne Eagling počeo je tražiti posebnu zvijezdu kako bi zajedno s njom nastupali na dobrotvornoj gala zabavi. Ta zvijezda bila je Freddie i performans je završio epski.

6. Najdraže piće – pivo. ✔️

Čovjek je obožavao piti pivo.

7. Napisao je ”Crazy Little Thing Called Love” u kadi. ?

U lipnju 1979. godine, Queenovci su počeli raditi na novom album ”The Game”, koji će kasnije biti sniman u “Musicland studios” u Münchenu. Odsjeli su u ‘Bayerischer Hof” hotelu, gdje se Freddie odlučio nakon puta za dugu kupku….i tada mu je došla melodija. Za pjesmu mu je trebalo samo 10 minuta.

8. Princezu Dianu obukao je u muškarca i izveo u gay klub. ?

Negdje kasnih 80ih, ovo se isto dogodilo. Lady D i Freddie partijali su kao da ne postoji sutra u jednom od poznatih londonskih gay klubova.

9. Nastupao je na ramenima Darth Vadera. ?

1980-ih godina na jednoj turneji prilikom izvođenja pjesme ”We Will Rock You”, Freddie se pojavio na leđima Darth Vadera. Dost’ dobro.

10. Smrt. ?️

1987. godine, Freddie je saznao kako je HIV pozitivan. Svoju dobro čuvanu tajnu otkrio je javnosti 1991. godine i to 24 sata nakon što je preminuo. Odbijao je uzimati lijekove te je tako ubrzao svoju smrt. Zatražio je zadnju želju od žene koja je bila ”ljubav njegovog života”, Mary Austin. Ta želja je glasila da samo ona pokupi njegov pepeo poslije kremiranja i stavi ga na tajnu lokaciju gdje nitko neće saznati gdje je njegovo posljednje počivalište.

”I won’t be a rock star. I will be a legend.” Freddie Mercury (1946. – 1991.)
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE