Moje prvo upoznavanje sa samoprozvanim prvakom “tvrdog đira” je bilo prije nekih 6-7 godina na rep remek djelu, Krek kuća od Dječaka gdje njegov ulični rep dominira od prve do zadnje riječi versa. Tada se o Kreši znalo samo kao o neslužbenom članu šire familije Dječaka koji se povremeno pojavljuje na njihovim pjesama, ali kad se pojavi svima da do znanja da će ta pjesma biti nešto posebno.

Tako nekako je Krešo funkcionirao dulji niz godina, svako malo bi se pojavio negdje na nekoj pjesmi, bacio tvrdi vers i nestao negdje dalje u bespuća Splitske đungle. Stvari su se naglo ubrzale kad je produljeni klan ekipe Dječaka odlučio sa Vojkom ostvarit side projekt zvan Kiša Metaka. Tu Krešo nalazi svoju platformu i pokazuje se u punom sjaju. Dva albuma Kiše Metaka, jedan album sa splitskim reperom Žuvijem i tek ove godine napokon solo album kojeg su mu fanovi čekali k’o likovi iz Krešinih tekstova sumnjive paketiče.

I sa time dolazimo do teme ovog članka, jučerašnje Krešino rep rasturanje KSET-a. Prije nego uđemo u detalje, treba naglasit par stvari. Kao prvo, rasprodao je KSET dan prije koncerta. Dakle to odmah treba reći koliko zagrebačka publika prepoznaje njegovu kvalitetu. Kao drugo, da, KSET je mal’ prostor i da, nije toliko teško rasprodat toliki prostor. Da je Krešo htio, bez problema je ovo mogao biti neki rasprodani koncert u nekom većem klupskom prostoru, poput Vintage Industrial bara ili Tvornica Kulture. No uzevši u obzir da Krešo na ovoj turneji svugdje nastupa u manjim klubovima intimnije atmosfere, rekao da bi da nije riječ o nedostatku interesa nego o njegovoj odluci. U čemu ide u prilog i to da njegov prvi samostalni koncert u Zagrebu je bio u klubu “Klub”, koji je još manji od KSET-a.

Ok, sad se možemo vratit nazad na jučerašnji “šou program” od koncerta. Dakle kao što sam spomenuo, koncert je bio rasprodan i tražila se karta viška. Sukladno tome KSET je bio krcat ljudima. Za zagrijavanje publike bio je zadužen Geralt iz Rivije, kojeg nažalost nisam imao prilike čuti jer sam bio u vremenskoj stisci cijeli dan. No čim ti je zadatak nabrijati publiku za Krešu Bengalku, mora da opako dobro radiš svoj posao. Krešo točan k’o sat švicarac, na stejđ izlazi u 22:00 kao što je i bilo najavljeno i kreće U glavu.

Podrazumijeva se, naravno, da cijeli klub zna na pamet sve njegove tekstove i da su bili u općoj ekstazi od prve do zadnje pjesme. Krešo je jučer bio nešto skromniji što se tiče “support” ekipe, no gostiju je svakako bilo i bili su opaki. Prvi od troje gostiju se pojavio Vuk Oreb s kojim je odrepao Krešinu Ajme i klasik Kiše Metaka Swag iznad svega. Nakon toga Krešo nastavlja u svom tonu.

Hitovi se redaju, svi sve znaju, a Krešo vidljivo oduševljen odazivom dovodi cijeli KSET do aspolutnog ludila kada mu se na stejđu pridružuje Zagrebačka rap legenda, Stoka.  Da, taj Stoka mu se pridružio na stejđu i zajedno su najavili Stokin novi album i zajedničku suradnju. Nakon toga, nova škola splitskog repa i stara škola zagrebačkog repa udružuju snage na pozornici u improviziranom rep duetu sastavljen od Stokinog Spremni za rat i Drei Millionen od Kiše Metaka sa versom njihovog nadolezećeg hita.

Na 100%  Kreši se trebao pridružit i počasni član Kiše Metaka, Batman 3000, no iz kojeg god razloga Batman se ne pojavljuje. Možda je pokušao opravdati svoje ime pa se išao obračunavati sa kriminalcima u hladnoj, kišovitoj zagrebačkoj noći.  Oko 23:15, Krešo najavljuje da se njegovo druženje sa zagrebačkom publikom bliži kraju i kreće mega hit, Nokturno, sa Krešinog nadolazećeg albuma, Split Zoo. Na Nokturnu se Kreši pridružuje i Stipe Srdela i to taman uoči svojeg versa te se time zaključuje koncert.

Zagreb ZOO

A post shared by Krešo Bengalka (@kresobengalkaofficial) on

Ovaj put nije bilo Krešinog vjernog rap partnera Žuvija iz “Krešo i Žuvi” tandema, što je natjeralo Krešu da malo improvizira sa nekim pjesama ali nitko mu to nije zamjerao.  Krešo djeluje puno opuštenije kao solo izvođač nego zadnji put kad sam ga gledao u Zagrebu u 4. mjesecu. Što je i razumljivo, s obzirom da mu je tad to bio prvi samostalni koncert u Zagrebu i jedan od prvih samostalnih otkad je izdao album. Sama logika kaže da će bit bolji nakon što odradi još nekolicinu nastupa.

Iako razumijem Krešinu odluku da nastupa u manjim intimnijim prostorima, volio bih ga vidjeti kao solo izvođača na nekoj većoj pozornici sa većom publikom. Ništa preveliko, ali nešto poput klubova koje sam nabrojao ranije u tekstu sa nekoliko gostiju iznenađenja i imamo veliki rasprodani koncert kojeg Krešo zaslužuje imati.

Share.

About Author

Pišem posvuda. Stalkaj me na instagramu; /gogowantsgainz

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE