Kao što smo već najavili, nakon tri godine izbivanja sa scene, Stoka priprema veliki povratnički koncert u zagrebačkom Vintage Industrial Baru početkom prosinca. Uz zagrebački datum, na društvenim mrežama pojavili su se i datumi za nastupe u Đakovu (Club °C, 24.11.) te Sarajevu (Mixer House, 29.11.).

Marin Ivanović, poznatiji svima kao Stoka, popularnost je stekao krajem ’90-ih kada je zajedno s Markom Lasićem Neredom nastupao u duetu zvanom Nered & Stoka. Njihov album Spremni za rat i danas se smatra jednim od najboljih hip hop albuma ovih prostora.

Početkom 2000-ih Stoka je krenuo u solo vode pa je tako 2003. izdao album naziva Stole, zatim 2006. Kravlje ludilo, 2010. Pogodi ‘ko se beko te naposljetku ZG Gangsta i Agram 2014. kada se odlučio oprostiti od obožavatelja i zaključiti svoju rap karijeru. Prvog dana 2015. godine na svom Facebook profilu objavio je kako se zauvijek povlači iz rapa uz riječi:

“Došla su druga vremena i puno je više onih koji pljuju po onom šta radimo iz čiste dosade, a vrlo je malo onih koji su ostali vjerni i odani našoj glazbi na način na koji smo ju mi živili, voljeli i radili.”

No, vječno rječit Stoka nije dugo uspio izdržati bez glazbe kroz koju rimama ispovijeda svoj život i šalje poruke onima koji su odlučili krenuti istim putem kao on pa se tako 2017. godine vraća na scenu i snima novi album. U svibnju je šokirao javnost i fanove svojom lažnom objavom smrti koja je samo simbolički poslužila da svrati pozornost na tematiku ovisnosti od droge s kojom se obračunava u singlu Stara škola kreka, svojevrsnoj osobnoj ispovijesti po kojoj i nadolazeći album dobiva ime.

Dugo očekivani novi album nosi naziv Stara škola kreka iz tame u svjetlo, čiji izlazak je najavljen za 16. prosinca, a svoju službenu promociju uz proslavu 20 godina karijere trebao bi doživjeti krajem zime, točnije 2. ožujka 2018. u zagrebačkoj Tvornici Kulture. Tada se najavljuje i premijera istoimene monodrame u Kazalištu Vidra.

S punim pravom moglo bi se reći da je 2017. godina povratka hrvatskih hip hop velikana – nastupima su je dosad obilježili Bolesna Braća i Tram11, a ako ste kojim slučajem to uspjeli propustiti, nemojte istu grešku napraviti i sa Stokom pa pratite njegovu službenu Facebook stranicu za više detalja o dosad najavljenim koncertima, ali i onima koji će tek biti najavljeni.

Za koncert u sarajevskom Mixer Houseu još nema službenog Facebook događaja, no informacije o onom đakovačkom možete saznati klikom OVDJE.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE