Beth Hart pjevačica je moćnog, karizmatičnog i agresivnog glasa koji ostavlja njezine slušatelje bez daha i riječi.

Rođena je u Los Angelesu u Kaliforniji, 1972. godine, a svoj umjetničko-glazbeni put započinje još kao djevojčica, kada s četiri godine kreće svirati klavir. Glazba joj je oduvijek bila predodređeni put kojim je krenula, pohađala je osnovnu školu L.A.’s HighSchool za izvedbene umjetnosti. 1993. godine započela je svoju prvu suradnju s basistom Talom Herzbergom i gitaristom Jimmyjem Khouryjem. Beth Hart Bandu, njenom prvom bendu, 1994. godine pridružuje se i bubnjar Sergio Gonzalez. Tada su blueseri i rockeri nastupali po američkim klubovima, a zbog želje za većom zaradom Beth je sudjelovala na natjecanjima zbog kojih je i dobila stalan posao u klubu La Louisianne. Ono što možda niste znali o Beth je to da se pojavila na američkom televizijskom showu, tzv. Ed McMahon’s Star Search i to nekoliko puta te je osvojila nagradu za najbolji ženski vokal.

Kratki presjek diskografije

1993. godina specifična je upravo zbog toga što Beth snima prvi neslužbeni album Ocean of Souls koji je uključivao pjesmu Am I the One – koja se kasnije pojavljuje na prvom službenom albumu Immortal. u javnosti zapamćena zbog jedinstvenog performansa, kod fanova je taj nastup poznat i kao „najbolji performans ikad“:

Njezin sljedeći album izlazi 1999. godine i nosi naziv Screamin for My Supper. Na tom albumu nalazi se pjesma putem koje je javnost napokon otkrila skriveni dijamant njezinog glasa. LA Song (Out of This Town) bio je hit na prvom mjestu u Novom Zelandu i nalazio se u top 5 tadašnjih suvremenih hitova. 2003. godine izlazi album Hart’s Leave the Light On, na kojem se nalazi singl Learning To Live koji zauzima prvo mjesto na glazbenim ljestvicama u Danskoj. Zanimljivi rad karizmatične blueserice nastavlja se i 2005. godine kada izlazi album Live at Paradiso na kojemu se nalazi mnoštvo njezinih autorskih pjesama te cover Whole Lotta Love od svima dragih Led Zeppelina!

Četvrti studijski album 37 Days izlazi 2007. godine u Europi,  a singl koji opet zauzima prvo mjesto na glazbenim ljestvicama Danske je As Good As It Gets. 2010. godine objavljuje peti studijski album My California, a pjesma s albuma Take It Easy on Me upotrijebljena je  BBC-evoj TV drami Waterloo Road. Dvije godine kasnije, Beth objavljuje isti album u Americi, a tada izdaje svoj EP pod imenom Introducing Beth Hart. 2011. godina za Beth je bila iznimno uspješna, jer započinje suradnju s jednim od najpoznatijih blues gitarista – Joeom Bonamassom. Njihov prvi zajednički album, takozvani album blues klasika,  Don’t Explain osvojio je zlato u Nizozemskoj.

Bombastična 2013. godina bila je iznimno uspješna za ovaj dvojac. Objavljuju album Seesaw, kojeg producira Kevin Shirley, a album je dospio do broja osam na Billboard Top Independent Album Chartu. Godinu poslije Beth je nominirana za nagradu Blues Music Award u kategoriji Best Contemporary Blues Female Artist.

Njezin drugi DVD album sniman je također u Nizozemskoj, no ovoga puta u Royal Carre kazalištu. Ova turneja bila je značajna za Beth, jer je zajedno s Bonamassom nastupala na mini europskoj turneji od pet nastupa, od kojih su dva bila u spomenutom kazalištu. Njihov zajednički nastup toplo preporučujem, a djelić atmosfere dostupan je na linku:

Sedmi studijski album izlazi 2015. godine Better then Home koji bilježi brojne singlove poput Mechanical Heart koji je dospio na prvo mjesto u Nizozemskoj. Najnoviji studijski album Fire On The Floor izlazi 2016. godine, a s njime i kreće na veliku turneju koja će nas uskoro dočekati u Zagrebu. Love Is a Lie je singl s novog albuma:

Njezina je diskografija bogata kao i njezina suradnja s brojnim poznatim glazbenicima kao što je primjerice suradnja sa Slashom s kojim snima pjesmu Mother Maria. Joe Bonamassa njezin je najpoznatiji suradnik i prijatelj s kojim ima nevjerojatan spoj blues, jazz i rock ‘n’ roll pjesama. Jedan od njezinih nezaboravnih nastupa bio je 2012. godine u Kennedy Center Opera House, gdje je s pratećim blues/rock glazbenicima izvela pjesmu Ette James, I’d Rather Go Blind. Pjesma je izvođena u znak zahvalnosti Buddyju Guyu koji te godine dobiva nagradu za životno djelo, a upravo joj taj nastup omogućuje suradnju s Buddyjem.  Nastupala je i s Jeffom Beckom, prvo 2006., a potom i 2014. godine tijekom njegove australske turneje kao potpora na pozornici.

Beth je svestrana žena koja je uz glazbenicu i jedna od pripovjedača filma Unity iz 2015. godine. Blueserica je udana za svog menadžera i voditelja turneje i produkcije Scotta Guetzkowa, a trenutno ju na turneji prate gitarist Jon Nichols, basist Bob Marinelli i bubnjar Bill Ransom. Teško je sažeti karijeru i diskografiju ovakve umjetnice na nekoliko stranica, no poanta je prikazana – bit će vatreno na plesnom podiju. S obzirom na bogatu i raznoliku diskografiju, u Zagrebu možemo očekivati neočekivano. Beth Hart pripremila je iznenađenje za zagrebačku publiku u klubu Boogaloo, a ljubitelji rocka, bluesa, jazza i soula sigurno ovaj dugoočekivani nastup neće propustiti.

Vidimo se na koncertu Beth Hart 10. studenoga u zagrebačkom klubu Boogaloo, a valja spomenuti da je događaj rasprodan. Koncert organizira HH Artists.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE