Ususret Velvet Festivalu koji će se održati od 13. do 16. kolovoza u mjestu Punat na otoku Krku, porazgovarali smo sa eksperimentalnim jazz bendom Chui, točnije s njihovim mastermindom Tonijem Starešinićem.

Prije nego ih budete mogli poslušati na Krku, pročitajte što nam je Toni rekao o svojim postignućima, suradnjama i budućim planovima.

Pozdrav! Za početak, predstavite našim čitateljima bend Chui i tko čini trenutnu postavu?

Chui je instrumentalni jazz-rock sastav koji miješamo s drugim raznim stilovima od elektronike do psihodelije. Uz mene na klavijaturama u sastavu je saksofonist Vojkan Jocić s kojim skupa plovim Chuiem već skoro četiri godine, a novi članovi su bubnjar Ivan Levačić i basist Konrad Lovrenčić. Sa Konradnom sviram u raznim bendovima već sedam godina i sad smo se udružili i u Chuiu. A Levi s nama jaše od zadnje jeseni.

Moramo priznati da bend nosi zanimljiv i originalan naziv, jeste li otpočetka karijere bili sigurni da će ime Chui pristajati bendu ili ste razmišljali i o drugim imenima? Postoji li određena priča koja vas je dovela do naziva Chui s tim da na swahiliju znači leopard?

To sam ime imao već neko vrijeme spremno za jedan takav bend. Probao sam ga uvaliti dečkima s kojima sam prije svirao ali su me preglasali pa se bend nazvao Punk Data. Godinu dana nakon toga porodio se Chui.

Mnogi nisu svjesni koliko puta svaki dan kažu „čuj“. Čuj ovo, čuj ono, a prevedeno u Chui mi je zvučalo kao naziv za nekakvom slatkog malog aliena. A glazba koju sam imao na umu svirati je uključivala puno raznih klavijatura i svemirskih zvukova. Za Leoparda sam saznao kasnije kad sam otkrio da Chui na staroafričkom jeziku znači Leopard.

To sa swahilijem je isto ispalo super jer jedan od meni najdražih bendova i bend koji je puno utjecao na Chui također se zove po swahili jeziku. Pronađi na youtubeu bend Mwandishi. To je bend poznatog jazz klavijaturiste Herbie Hancocka u kojem se odvažio otići možda najdalje u svemir u svojoj bogatoj karijeri, naravno to rezultiralo financijskim slomom, pa je nakon toga osnovao mnogo poznatiji i komercijalniji funk jazz bend Headhunters čija je genijalna prva ploča postala najprodavanija jazz ploča do tad. Da se vratim na Chui, to se onda sve sjedinilo u maskoti Chuia, malom svemircu sa šest velikih ušiju i Leopardovim repom.

chui

Publici predstavljate originalan zvuk koji se žanrovski ne može svrstati u samo jedan pravac, ima tu različitih kombinacija jazza, rocka, popa, elektronike. Kako unutar sastava funkcionirate što se tiče odabira stila/žanra glazbe prema kojem ćete se kretati ili koje ćete spojiti? Postoje li određeni utjecaji, hrvatski ili strani glazbenici koji su vas uputili na stvaranje baš ovakvog stila glazbe?

Ako radimo skladbe zajedno onda ne pričamo baš previše, uglavnom samo sviramo i desi se to što se desi, ako pak donosim skladbe od doma onda imam neku sliku u glavi kako sam ih zamislio pa tražim od dečkiju da prvo probaju to odsvirati pa onda vidimo kako to zvuči pa zajedno dotjerujemo gdje treba.

Na taj glazbeni stil je utjecala sva glazba koja mi se svidjela, ali uvijek kao glavnu inspiraciju navodim Milesa Davisa s jazz strane i King Crimson s rock strane. To ne znači da mi sad moramo imati trubu u bendu ili moramo svirati slično kao Crimsoni, to je više način razmišljanja o glazbi i nekakva glazbena filozofija. Danas vani ima jako puno bendova koji bi se mogli staviti u ladicu s nama, Sateliti, Erik Trufaz Quartet, Medeski Martin Wood, Dave Douglas Keystone, Christian Scott, Chicago Underground Duo, Ronin, GoGo Penguin, BadBadNotGood, Fire!. Ovi koje sam nabrojao su i nastupali kod nas. Sad sam u nekakvoj polufazi istaživanja talijanske jazz-prog-rock scene sedamdesetih. Toliko dobrih bendova je bilo tamo, a od najdražeg nikako ne mogu pronaći ni ploču i cd. Ima na YouTubeu doduše cijeli album. Bend se zove Ping Pong. Od naše scene najbitniji bend za Chui je Triangulizona.

Iza vas su tri objavljena albuma od kojih je posljednji „Third Sun from the Stone“ iz 2015. godine dobio odlične kritike. Jeste li i vi zadovoljni napravljenim kao što je publika, ali i glazbeni kritičari?

Zadovoljan sam napravljenim, to je u tom trenutku bilo najbolje što smo u tim okolnostima mogli napraviti. Ali može to sve skupa još bolje. Puno prostora za napredak prvo vidim u svojoj svirci i komponiranju, pa i produkcijski to može sve još bolje zvučati. Ova pjesma s Josipom Lisac je do sad bio naš vrhunac autorski i produkcijski. A materijal s Jazz Orkestrom HRTa nastavlja taj niz.

Najavili ste izlazak četvrtog albuma koji će svjetlo dana ugledati na jesen, a riječ je o zanimljivoj suradnji s Jazz orkestrom HRT-a. Recite nam nešto više o tome, kako je uopće došlo do suradnje i što možemo očekivati od novog albuma?

Na suradnju nas je pozvao šef dirigent orkestra Andreas Marinello. Repertoar čini presjek skladbi s dosadašnja tri albuma i te skladbe su napravljene u novim big band aranžmanima koje su napisali Joe Kaplowitz, Luka Žužić i Andreas Marinello. I dečki su napravili sjajan posao, materijal je bomba, ne mogu ga se zasititi slušati. I odsvirali smo već tri koncerta s tim materijalom koji su bili odlično posjećeni, prvo smo imali dva dana za redom rasprodani Muzej Suvremene Umjetnosti i sad početkom ljeta krcati Bundek. Materijal je snimljen i trenutno radimo na omotu albuma. U planu je prvo cd na jesen a nešto kasnije i ploča.

Kao što si već spomenio, u ožujku ove godine udružili ste se s hrvatskom divom – Josipom Lisac kroz pjesmu „Tebi putujem“ za koju ste najavili da će biti objavljena na petom albumu na kojem radite paralelno s četvrtim. Trebamo li uopće i pitati kako je bilo surađivati s jednom od najboljih hrvatskih glazbenica i kako ste se odlučili za suradnju?

To je bilo fenomenalno iskustvo. Josipa je nevjerojatna. Toliko glasa i ekspresije iz jednog ljudskog bića, nevjerojatno. I godine su tu ali to se u njezinoj izvedbi ne osjeti. Jako je odgovorna prema sebi, svom instrumentu i publici, prava profesionalka. I kad na to dodate razigran mladenački duh onda zbilja nije čudo da i dalje osvaja svojim nastupom koji je uvijek na vrhunskom nivou.

Kad smo pričali s kojim bi ženskim vokalom najrađe surađivali uvijek je prva bila Josipa. Ali nismo ništa forsirali, čekali smo da se desi pjesma. I kad se desila trebalo je još mnogo strpljenja do finalne realizacije. I pjesma je sad tu i jako smo ponosni na nju i na to što je Josipa ponosna što je otpjevala tu pjesmu i da je sretna da smo baš nju izabrali.

Uz Josipu Lisac, najavili ste još neka gostovanja koja će biti ukomponirana na petom albumu. Hoćete li našim čitateljima otkriti o kojim je glazbenicima riječ?

Svašta se nešto kuha, sad po ljeti se miksa pjesma s Borisom Štokom. U procesu snimanja je i pjesma s fenomenalnim bendom Druydom, to će biti spoj dva benda u jednoj pjesmi. A imamo još suradnji u planu ali ne bih o njima dok se ne realiziraju.

Ove godine nastupat ćete na Velvet festivalu u mjestu Punat na Krku. Što od repertoara možemo očekivati i što vi očekujete od samog festivala, kao i posjetitelja?

Sviramo nekakav blic presjek sva tri albuma i par novih skladbi. Očekujemo ono što i pred svaki koncert, da imamo dobar sound na stageu tako da možemo publici dati najbolje od sebe. Kad svirate improviziranu glazbu jako su bitni ti zvučni uvjeti jer oni su temelj za osjećaj za glazbu i instrument, a to je temelj za dobru svirku i improvizaciju pa onda bude publika sretna pa bude i organizator sretan i na kraju svi budu sretni hahaha.

[ NAJAVA ]Hrvatski bend o kojem ne trebamo puno filozofirati, bend koji je 2015. imao album godine od strane svih…

Posted by Velvet Festival on 23. svibnja 2017

Kakav vam je plan za nastavak koncertne turneje, gdje vas još možemo vidjeti i čuti narednih mjeseci?

Nakon Velveta odmah produžujemo u Pulu na Internacionalni Pula Jazz Festival pa smo odmah dan poslije na Cresu u Plavici. Pa smo nešto kasnije opet u Istri ovaj put na Dimensions Festivalu.

Uz sav posao, jeste li uspjeli posjetiti ili možda planirate posjetiti koji od festivala ili koncerata u Hrvatskoj s tim da je ponuda ovo ljeto iznimno bogata, posebice što se tiče stranih glazbenika?

Nisam uspio ništa uhvatiti jer sam na sto strana ali rezervirao sam datum za Grace Jones na Dimensionsu. To se ne propušta.

Još jednom se zahvaljujemo na izdvojenom vremenu i želimo i tebi i Chuiju nastavak uspješne karijere!

Hvala puno i veliki pozdrav svima koji ovo čitaju 🙂

Chui možete pratiti na sljedećim kanalima:

YouTube, Facebook, SoundCloud

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE