Ususret novog izdanja UFO-a (Urban Fest Osijek), koji se ove godine (1. – 3. 6.) vraća na staru lokaciju, popričali smo s lokalnim trojcem iz perspektivnog benda Harvo Jay.

Harvo Jay energični je math rock/noise bend koji je nastao iz samostalnog projekta frontmena Hrvoja Dešića. Osobno, meni jedan od dražih bendova i sjajnih osvježenja na lokalnoj, pa i  regionalnoj sceni čiji prvi LP u zadnje vrijeme ne silazi s osobne playliste. Svojom kvalitetom, energičnim nastupima koji se ni malo ne razlikuju od studijskih snimaka, definitivno su zaslužili nastup na UFO-u, pa i ostalim festivalskim pozornicama diljem svemira (i to u boljim terminima). U razgovoru za Mixetu, dečki (Hrvoje, Marko, Šimun) otkrili su nam nešto više o svojim glazbenim i osobnim pothvatima.

Harvo Jay je nastao kao Hrvojev samostalan projekt. Kada i kako je nastala metamorfoza u tročlani bend?  Tko je zapravo Harvo Jay? (ukratko nam se predstavite)

Hrvoje: Marko i ja  smo se upoznali na faksu i kad smo skontali da slušamo i sviramo donekle sličnu glazbu, pokušali smo napravit nešto zajedno. Oko dvije godine smo pokušavali svirati s nekoliko različitih bubnjara i onda nakon skorog odustajanja smo čuli Šimuna na jam sessionu u Exitu i pitali ga hoće li probati svirati s nama. I tako od početka 2016. sviramo u istoj postavi Hrvoje Dešić (gitara/vokal), Marko Pernarčić (bas/vokal) i Šimun Padovan (bubnjevi/vokal). Htjeli smo dovesti nekog na klavijature, ali se nikom nije dalo doći na probu.

Imate li iza sebe kakve druge glazbene projekte (prošle/sadašnje)? Za Marka znamo da je svojevremeno palio i žario u mlađim danima s Big Fat Lie-om 🙂

Osim u Big Fat Lie-u, Marko je svirao  i u Rektalnom Toplomjeru, Šimun u Resetu, a Hrvoje u par bezimenih srednjoškolskih bendova (ako se netko sjeća Magičnih Čarapa) te je odradio jednu probu s Praxitensima pa su se onda raspali.

Postojite tek nešto manje od dvije godine u ovoj formi i nedavno ste objavili svoj prvi LP. Kakvi su vaši dojmovi „Sokom od agonije“? Kakva je recepcija publike?

Manje od godinu i pol sviramo kao bend, haha.
Mi smo albumom prezadovoljni, Marko je sabio miks i master i većina toga je ispala bolje nego što smo očekivali, barem što se tiče našeg dijela posla. Reakcije na album većinom su pozitivne, ljudi su nam se i javljali i kupovali album iako smo ga stavili da se može skinuti besplatno. Nije ga čulo puno ljudi, ali oni koji jesu kažu da je dobar, vjerojatno jer su pristojni.

Udri po kravicama

Tko je sve sudjelovao u stvaranju vaše glazbe?

Osim nas trojice, Igor Dešić, moj brat, je pomogao napraviti neke od ranijih pjesama i pjesme s Ep-a.

Gdje i u kojim bendovima pronalazite inspiraciju, kako izgleda vaš kreativni proces i probe?

Probe uvijek počnu jamom, nekad ga nastavimo, pa do kraja probe samo lupamo, a nekad se i potrudimo pa napravimo dva povezana dijela koja možda kasnije iskoristimo za pjesmu. Kad nije tako, onda vrlo vjerojatno ponavljamo pjesme za nastup.

Kod nas je nažalost teško živjeti samo od glazbe, što radite kada ju ne stvarate?

Šimun upravo završava opću gimbu, a Marko i Hrvoje studiraju na Filozofskom u Osijeku.
Također, Marko miksa i masterira albume osječkim bendovima ko lud.

Kada biste morali birati suradnju s određenim izvođačem, tko bi to bio i gdje bi se to odvijalo?

U interesu nam je najprije putovati što više i svirati bilo s kim se možemo dobro zabaviti i složiti oko dogovora. Nije nam još pala na pamet uopće ideja suradnje i s kim, niti je ikom drugom. Sad kad nam je ta ideja pala na pamet, mogli bi se javiti Miji Dimšić.

Kako je prošao prvi mini-tour na kojemu ste nastupali s Rustijem?

Mini tour je prošao jebeno ako smijemo psovat, ako ne onda je prošao izvrsno. Putovali smo, družili se s odličnim ljudima, jeli finu hranu, pili jeftinu cugu i svirali. Bolje ne ide. Čak smo bili oko 400 dinara u plusu.

Zašto ste Đutku iz Rustija dali tako bliz pristup opremi (posebno bubnjevima) u Beogradu? Tko vas je tjerao da idete s njim na turneju? 🙂

Svi smo se izredali na bubnjevima, puno vremena prođe dok se čeka tonska. Natjerala nas je sudbina, on je sredio svirke u Beogradu i Novom Sadu i pozvao nas da idemo s njima. I bilo je jebeno. Odnosno izvrsno. Njemu puno hvala, bog ga sačuvo, i Rusti.

Što kažete na osječku alternativnu scenu, publiku, posjećenost koncerata?

Nakon par godina i onih spika ”Osijek ima scenu” i ”Osijek se budi”, sad zapravo postoji neka scena, vjerujemo u to. Ima bendova koji se međusobno poštuju, podržavaju, dolaze si na koncerte i zabavljaju se. Osim kad se svirke odviju četvrtkom. Pokušavali smo s Bankinama poboljšati tu situaciju i vjerujemo da je doprinjela tome. Držimo do tog da Osijek trenutno ima svjetskih bendova koje treba gurati dalje. A imao je i oduvijek.

Ovo vam nije prvi puta da dolazite na UFO, otkrijte nam što možemo očekivati ove godine? Je li vam UFO do sada jedini festivalski nastup?

Da, svirali smo i prošle godine na UFO-u i isto smo otvarali program, samo je onda bila srijeda i počinjali smo u 9. Sad smo u petak i počinjemo u 8. Možete očekivat emo pjesme i pokušaje šala između pjesama. I ludu i nezaboravnu zabavu. Svirali smo prošle godine još i na Klan festu u Našicama.

harvo jay interview ufo

Eto, da vam ne oduzimam previše vremena, još jedno (nije jedno) pitanje: Koji su vam planovi za budućnost? Gdje vas sve možemo gledati ovo ljeto? Radite li na novim stvarima?

Imamo nekih par nastupa u vidiku ali nadamo se da će upast još koja svirka ili nedajbože festival preko ljeta. Radimo nove pjesme i planiramo ih napravit hrpu i onda na jesen udarit turneje i nanizat nastupa po mogućnosti van Osijeka.

Hvala vam i vidimo se na UFO-u!

Harvo Jay možete pratiti na sljedećim linkovima:
Bandcamp
Facebook

Kompletni raspored i line-up UFO-a 2017. možete vidjeti na sljedećem linku.

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE