Povodom objavljivanja debitantskog albuma “Barren Land” razgovarali smo s mladom splitskom kantautoricom Billie Joan koja nam je otkrila kako se osjeća nakon promocije albuma u Zagrebu i Splitu, što misli o splitskoj alternativnoj sceni, kako nastaju njezine pjesme i još mnogo zanimljivosti koje možete pročitati u nastavku.

 

Pozdrav Ivana/Billie Joan! Debitantski album „Barren Land“ službeno je ugledao svjetlost dana 20.4., a promocije albuma u zagrebačkom Vinylu 20.4. i u splitskom Chilton baru 21.4. su iza tebe. Unatoč tome što su recenzije albuma (na našem i ostalim portalima) i više nego pozitivne kao i izvještaji sa službene promocije u Zagrebu, jesi li i ti u potpunosti zadovoljna ili smatraš da je nešto moglo biti drugačije?

BILLIE JOAN: Ja sam zadovoljna albumom, zadovoljna sam suradnjom s Miletom, bez kojeg se ništa od ovoga ne bi ni desilo, drago mi je da nisam žurila iako ponekad u kutku uma pomislim da sam trebala puno ranije početi svirati sama, time bi i album izašao prije 30-tog rođendana.

Photo: M^3/Matej Čelar

Vratimo se prvo malo u prošlost, tvoj prvi koncert bio je na demo festivalu „StArt“ u Splitu 2014. godine. Kako komentiraš današnje stanje splitske alternativne glazbene scene i je li bilo teško doprijeti do ušiju slušatelja u Splitu? Smatraš li da su splitski kantautori bili bolje podržavani krajem prošlog stoljeća ili danas?

BILLIE JOAN: Ne znam kako je stanje bilo prije, ali zasad je loše, moj prvi koncert je bio na tom festivalu u prostorima kluba O’Hara koji je nedugo zatim propao. Mislim da to dovoljno govori o tome kakvo je stanje na sceni. Ima kantautora ali ne daje nam se prostor, ne bi bilo teško doprijeti do slušatelja da se te stvari omoguće.

 

Poznati su nam strani glazbenici koji su utjecali na tebe i tvoj glazbeni razvitak, Bob Dylan, Bruce Springsteen, Bon Iver, itd. Postoje li možda glazbenici sa hrvatske scene koji su ostavili utjecaj na tebe tijekom odrastanja te bi s njima voljela surađivati u budućnosti?

BILLIE JOAN: I sama sebe iznenađujem ovim odgovorom ali moram priznati da ne… U mlađim danima naša scena me uopće nije zanimala, počela sam ju zamjećivati tek kasnije. Tragikomično.

 

Da se vratimo na tvoj album prvijenac, koliko vremena si sveukupno odvojila za njegovo stvaranje? Jesu li pjesme na albumu skupljane tijekom više godina stvaralaštva ili su novijeg postanka?

BILLIE JOAN: Samo snimanje nije trajalo dugo, 3 mjeseca. Pjesme su pola pola; jedan dio je nastao dosta davno, a drugi prije godinu-dvije maksimalno.

Photo: M^3/Matej Čelar

Postoji li pjesma na albumu kojoj si najviše privržena ili pjesma za koju nisi bila sigurna hoćeš li ju objaviti?

BILLIE JOAN: Barren Land, pjesma po kojoj je album i dobio ime, ona je bila izvor velikih muka i u jednom trenu sam ju imala namjeru izbaciti i nazvati album drugačije… Kako to obično biva, čini mi se da je ona sada publici favorit.

 

Pošto uz glas koristiš i akustičnu gitaru, nastaju li prvo tekstovi pa tek onda glazba ili obrnuto? I Imaš li običaj prepravljati tekstove nakon nekog vremena ili ih ostavljaš u prvotnom obliku?

BILLIE JOAN: Prvo tekstovi, pa onda glazba, uvijek, bar što se mene tiče. Dosta puta se desi da potpuno prepravim tekst pjesme da bih se nedugo nakon vratila na prvotni oblik. Čudno je to, teško objasniti.

 

Kako su ti tekstovi pjesama na engleskom jeziku, jesi li razmišljala o plasiranju svoje glazbe na strano glazbeno tržište?

BILLIE JOAN: Da, otpočetka je to bio cilj. Plan.

 

Kroz preslušavanje albuma upoznali smo se s tvojim glazbenim izričajem koji je većinski fokusiran na socijalnu i društvenu tematiku te je očigledno da inspiraciju pronalaziš i u događanjima unutar naše države.Jesi li doživjela kakve negativne komentare u stilu da se ostaviš te tematike i ne iznosiš javno svoje mišljenje?

BILLIE JOAN:  Negativne komentare nisam čula, doduše, rečeno mi je nedavno da „provociram“ ali to samo znači da sam na pravom putu.

Kako je započela priča sa nezavisnom izdavačkom kućom Juda Records? Jesu li oni prvi primijetili tebe ili je bilo obrnuto?

BILLIE JOAN: Prvo upoznavanje s Miletom bilo je u studiu Kocke u Splitu prije neke četiri godine kada sam navratila da snimim par pjesama, no mislim da tada još nije bilo ni ideje, ali defititivno mi je pruženo ohrabrenje da se nastavim baviti glazbom i da se od nje kad-tad može živjeti, suprotno uvriježenom mišljenju. Ideja mi je iznesena prije malo manje od 2 godine kada sam viđena kako energično nastupam u klubu „Circus“. Kad bolje razmislim, sve to skupa se nije moglo bolje posložiti.

 

I za kraj jedno lagano pitanje, čime se baviš u slobodno vrijeme kada „nisi Billie Joan“ nego Ivana Pezo?

BILLIE JOAN: Predajem engleski u izvrsnoj privatnoj školi „Inicijativa“ – druge učim, a sebe oplemenjujem.

Free download albuma: BANDCAMP

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE