Disciplin A Kitschme, legendarni beogradski bend nastupao je u četvrtak 19.01. u Vintage Industrial Baru.
Kao što je i bilo za očekivati, brojna je ekipa došla ranije kako bi zauzela svoje mjesto što bliže bini i dobila što bolju energiju legendarnog sastava.

Prvi puta sam bila tamo i doživljaj je bio više nego pozitivan. Groove glazba ispunjavala je prostore Vintage-a i pripremala naša osjetila na ono što tek slijedi . S obzirom da su opstali toliko godina i da ne gube svoj žar, koncert je bio popračen od strane više generacija.
Koncert je počeo malo iza 10h s pjesmom “Ovisnik o moći“, kada se publika nošena funky/blues ritmom počela sve više i više zbijati u prednje redove. Uslijedio je “Zeleni zub“, “Reci ruke u vis“, “Heavy bass blues” kojoj po mom mišljenju puno bolje stoji vokal Afričko-Američke pjevačice Gofie Babe te zbog toga nije došla toliko do izražaja. Kod “Spas je fonk” vinkovčanin Igor Djeke došao je do izražaja sa usnom harmonikom, što se za neke druge stvari tokom večeri ne bi moglo reći s obzirom da se u dosta slučajeva zvuk izgubio u Kojinom glasnom i jasnom basu, ali to nikome naravno nije smetalo.

disciplina vintage 2

Foto: Tena Abičić

Uz glasne i prodorne zvukove ekipa se napokon zagrijala i počela surađivati kada je na red došla stvar “Prestani da mrziš“. S obzirom u kakom smo razvoju situacije ili ne razvoju u ovoj našoj maloj državici i mišljenje koje nam ponekad nameću mediji, inspirativne riječi „prestani da mrziš,do sebe ako držiš“ bile su i više nego dobrodošle. Tada se već popunio svaki milimetar koncertnog dijela Vintage-a i nastao je jedan pozitivni kaos.  Umjesto rane noise verzije „Nemoj“ izveli su londonsku verziju „Do not“ gdje bi također rekla da nedostaje ranije spomenuti originalni vokal, ali Manja definitivno daje jedan bunt štih cijeloj toj priči.

disciplina vintage 3

Foto: Tena Abičić

Nepokolebljivost pokaži ti (uz neophodnu dozu neozbiljnosti)“ izazvala je kako i sama pjesma kaže „neophodnu dozu neozbiljnosti“ gdje je grupa u samoj sredini dvorane napravila “šutku” te počela tuširati ljude sa ostacima točenog piva, što na kraju krajeva i doliči jednom rock’n’roll koncertu. U današnje vrijeme kada je apsolutno sve dopušteno, pa i velik neukus, dobro nam dođe netko kao što je Disciplin A Kitschme da nam kaže da „Neukusu treba reći NE!“. Oldschool publika je upravo to i potvrdila s neumornim i glasnim ponavljanjem toga teksta na Kojin zahtjev.

disciplina koja

Foto: Tena Abičić

Odsvirana je i „I’ve got those teknicolor eyes“ u nizu londonskih hitova . „Ako ti je glasno“ je jasna provokacija i poticaj publici da još više poludi uz glasan i masan zvuk Kojinog basa te nemilosrdnog Miloševog lupanja po bubnjevima. „Samo disciplina“ jedana je od rijetkih stvari gdje je blues zvuk usne harmonike Igora Djeke-a neupitno došao do izražaja, ali naravno uz punk zvuk Kojinog basa , Miloševog bubnja i neumornog Manjinog back vokala to je bila jedna lijepa cijelina bez mane. Regularni dio koncerta završili su sa pjesmom „Zaboravili rokenrol“, koja jasno govori o novijim generacijama koje je obuzeo zapad te radije provode vrijeme u shoping mall-u, nego na rock’n’roll koncertima.

Bis je bio u zvuku pjesama „Biti imun“,“Bunt“ te „Betmen,Mandrak,Fantom“.
Energija i temperatura išle su uzlaznom putanjom cijelih dva sata koliko je koncert trajao. Disciplin A Kitschme još se jednom kolektivno uvukla u srca i uši svih posjetioca i ne sumnjam da će ponovno biti dočekani otovrenih ruku i ušiju,kad god i gdje god se opet pojavili.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE