Beogradski band Artan Lili nastao je 2013. godine i u samo nekoliko godina, uspio je postati zamijećen na cijeloj domaćoj glazbenoj sceni. Svojim noise – pop zvukom, jakim tekstovima i stavom, pridobili su veliki broj fanova, a gotovo svaka pjesma postaje veliki hit! Artan Lili čine Bojan Slačala, koji je i pokretač samoga banda, Romana Slačala, Marko Ajković i Dragan Knežević.
Uoči večerašnjeg koncerta u Ksetu porazgovarali smo s Markom Ajkovićem (bubnjar) koji nam je otkrio nešto više o njihovom stvaralaštvu i samoj glazbi.

Svojim zvukom, osvježili ste noise – pop glazbenu scenu, možete mi reći kako je došlo do same ideje za osnivanjem benda? Što vas je najviše inspiriralo?

Do same ideje došlo je spontano. Posle par neobaveznih probi, bilo je očigledno da će to potrajati. Nije nas inspirisalo ništa konkretno, više se radi o želji da stvaramo muziku kakvu volimo.

Što znači sam naziv banda, Artan Lili?

Artan Lili je albansko ime i prezime na zidu u Kumanovu, devojka Lili koja halucinira, prisećanje na zaboravljene medikamente. Izaberite sami.

Kako je za vas prošla 2016. godina? Jeste li zadovoljni sa dosadašnjim postignućima, kritikama i komentarima publike?

Godina je bila prilično aktivna. Pored toga što je započet novi album New Deal na kome se do sad nalazi 4 singla sa snimljenim spotovima po našem ustaljenom principu sukcesivnog izdavaštva, akcenat je stavljen na live nastupe. Na beogradskim samostalnim koncertima sarađivali smo sa Incredible Bob-om, uz čiji VJ show su naši nastupi dobili novu dimenziju.
Tako da je 2016. prošla u postavljanju višeg standarda u prezentovanju, pre svega za nas same, a onda i za celu alternatinu scenu.

Tekstovi su vam dosta snažni i nose određenu, bitnu poruku, tko se najviše posveti tekstovima u bendu? Kako odabirate teme?

Za tekstove je zadužen Bojan Slačala, koji je ujedno i glavni kreativni pogon benda. Znamo da imamo pesmu kada mu klikne lirika. Što se tiče tema, kapiram da ne bira on njih nego one njega. To su uglavnom proživljene stvari, koje nas dotiču u svakodnevnom životu i iz kojih se izvlače univerzalne istine sa kojima se naša publika poistovećuje.

Često se vaša glazba opisuje kao prava noise – pop poslastica, kako ste uspjeli ukombinirati ova dva glazbena pravca?

Novinar nekadašnjeg portala Popbox je iskoristio taj termin kako bi okarakterisao muziku koju stvaramo. Nama se to dopalo. Taj utisak se najbolje može steći na našim nastupima.

Postojite od 2013. godine, svojim prvim singlom ”Džoni” ste stavljeni već pod povećalom javnosti, zanima me, koliko su se od tada za vas stvari promijenile?

Od prvog singla do danas težimo da ostanemo iskreni prema tome što radimo i u tom smislu nije se ništa promenilo. Što više dajemo, toliko se lupa javnosti više uvećava i nadamo se da neće stati ni jedno ni drugo.

Na vašoj službenoj Bandcamp stranici mogu se besplatno skinuti oba dosadašnja objavljena albuma, no mogu se naravno i kupiti. Kupuju li ga fanovi?

Albumi se ne mogu besplatno skinuti, mogu se samo besplatno preslušavati. Fanovi shvataju naše napore da istrajemo na sceni tako da često uplaćuju mnogo veće sume prilikom downloada nego što je minimumom određeno. Hvala im na tome!

Često ste za vrijeme koncerta i u video spotovima postavljeni svi u jednoj liniji. Što za vas to znači? Krije li se neka simbolika iza te ”linije”?

Četiri individue poredjane u liniju gde svako ima svoju frontmensku ulogu najviše odaju utisak benda, a s obzirom da uz to moćno izgleda i da nam je važna ta vrsta jedinstva, insistiramo na ovakvoj postavci kada god uslovi na koncertima to dopuštaju.

Vaša glazba često je uspoređivana sa zvucima ex YU scene, Štulićevskog stava, ritmične neustrašivosti Discipline kičme… Sviđaju li vam se ovakve usporedbe? Kako ih komentirate?

Tako formulisana poređenja kao gore navedena nam čak imponuju. Svakako, mi gradimo svoj zvuk u drugom vremenu što daje dimenziju po kojoj se razlikujemo od svih uticaja koje smo pokupili tokom muzickog sazrevanja.

Ovo vam nije prvi put da gostujete u Zagrebu? Kako vam se sviđa zagrebačka publika?

Zagrebačka publika nam je omiljena. Ne ljutite se ako pročitate da smo ovo rekli i za publiku iz nekog drugog grada 🙂

Koji su vam budući planovi?

Da nastavimo zadatim tempom sa singl spotovima, da privedemo kraju album New Deal u 2017. i da sviramo što više koncerata u regionu.

Povodom koncerta u Ksetu, 20. siječnja (petak), što možemo očekivati? Što ste nam priredili?

Pored standardnog repertoara, sviraćemo i neke nove numere. Očekujte pametne pesme, jaku energiju i dobru zabavu. R’n’r!
Bend možete pratiti na službenoj bandcamp stranici.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE