Ususret koncertu  pod organizacijom Good Vibrations ekipe u Vintage Industrial Baru 18. siječnja, razgovarali smo s jednim od izvođača i već uhodanim licem domaće hip hop scene – Geraltom iz Rivije, koji će natupati zajedno sa Smoke Mardeljanom, Tiborom i grupom 40Indutry.

 

Tko je zapravo Geralt Iz Rivije, možeš li nam reći nešto više o nastanku alijasa kojeg koristiš?

“Geralt od Rivije” je glavni protagonist knjiga poljskog pisca Andrzeja Sapkowskog o lovcu na čudovišta koji nije klasični Supermen heroj već anti-junak slavenske mitologije. “Geralt Iz Rivije” je reperska verzija. Među nama, uzeo sam ovo ime upravo zato jer nisam ni mislio da će me netko htjeti intervjuirati, zvati da nastupam itd., itd. Ali eto, prevario sam se. Roc Marciano i ja imamo nešto zajedničko: nekreativna rap imena.

 

Tvoji početci sežu još u 1999. godinu, kakva je razlika bila baviti se hip-hopom tada i danas?

Mogu samo reći kako je meni bilo. Počeo sam jako mlad (1999.) kao trinaestogodišnjak te kao takav nisam imao svoj stav i stil koji je bio autentičan i moj. 2014. sam iz zafrkancije počeo snimati pjesme na već sad poznati mikrofon od 19.99 kn. Iako te trake nisam baš nikome slao niti imao uopće interesa da se za mene čuje, razni producenti i mc-ji mi prilaze u stilu da mi ponude ili suradnju ili studio, itd. U to vrijeme mi se počeo vraćati entuzijazam oko snimanja pjesama i svega jer sam osjećao da prezentiram svoj autentični stil. Posljedica svega tog su 2 samostalna EP-a (Zagreb je Atlanta i RAWno Iz Rivije), TVRODOKOR EP u suradnji s Flowdeepom, Tiborom i Zaeguljom ZIM-om i album “Od pješaka do rakete “ u suradnji s Kooladeom i Burkyem koji smo izdali za izdavačku kuću Bassivity Digital. Moj GIR put je počeo slučajno i spontano se držim da je to najbolji način da se glazba radi.

Uvelike se spremaju Kune i Dinari, reci nam nešto više o tom projektu, kako je uopće došlo do suradnje između tebe, Kooladea i Kendija te možemo li očekivati još neke goste na ovom projektu? Pripremaš li poslije toga još neki samostalan ili kolaboracijski projekt tijekom iduće godine?

Koolade x GIR x Kendi EP je ideja Kendija koji nam je to predložio pošto i on i ja radimo samostalne projekte s Kooladeom. Meni se to učinila kao dobra ideja pošto Kendi (kao i ja) ima entuzijazma raditi nešto zvukovno progresivnije, što je meni bio znak da skupa napravimo nešto.

 

Snimao si u zadnje 2 godine i trap i boom bap, što stvari što projekte, u čemu misliš da se bolje pronalaziš i postoji li mogućnost da se u budućnosti odlučiš samo za jedan od ovih pravaca ili ćeš nastaviti raditi na raznolikosti?

Svakako da je boom bap na čemu sam rastao i jednostavno u njemu se više pronalazim stilski i vokal mi je takav da više odgovara tom stilu. No, s druge strane volim i trap, ali tamo još tražim svoj stil, odnosno našao sam ga, ali ga sad treba kaliti do granice da to bude kvalitetan rad. Tako da mislim da je vjerojatno da će moj rad u budućnosti biti više fokusiran na boom bap, ali svakako da ću raditi I trap, ali više u nekoj new school progresivnoj jazzy varijanti.

 

Što se sluša ovih dana u tvom plejeru? Neke preporuke?

Ovih dana vrtim Creedence Clearwater Revival (country rock), Prodigy x Alchemist – Albert Einstein, Roc Marciano, Deep Purple. Moja playlista je raznolika od boom bapaa, trapa, rocka, klasične glazbe sve do hitova 80-ih.

 

Reci nam nešto o tome koje sve kvalitete po tvom osobnom mišljenju mora da posjeduje izgrađen artist u hip-hopu ?

Po meni, da bi netko bio kvalitetan artist prvo mora imati svoj autentični stil i stav koji prezentira kroz njega. Znači, radije ću slušati lošijeg repera koji ima autentičniji stil i priču nego dobrog repera koji zvuči kao kopija nekog drugog dobrog repera. Mora biti dobar balans lirike, izvedbe, deliveryja, karizme, flowa, autentičnosti, itd.

 

 

I za kraj – poruka za naše čitatelje i tvoje slušatelje?

Ništa posebno. Da budu opušteni i neozbiljni, a ozbiljni i fokusirani ovisno o situaciji. Odjavljujem se sa: Ric-H-ard GIR.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE