Ovogodišnji Rock Marinfest je, kao i prošle godine, bio koncipiran kao jednodnevni događaj koji se održao sinoć, 28. prosinca u klubu Vanilla, u Vinkovcima. Vrata kluba su se za posjetitelje otvorila u 20h, a izvođači kreću sa svirkom relativno brzo nakon toga. Glazbena imena koja su se mogla poslušati ove godine su: Jale, Bruno + 40, The Karambol, Septica, M.O.R.T., Edo Maajka i Brkovi.

Vinkovački bend koji nosi zanimljiv naziv Bruno + 40 na pozornicu izlazi oko 20:30 te u svom (generacijski) šarolikom postavu pozdravlja publiku. Za one koji nisu upoznati s ovim bendom, riječ je o vinkovačkom rock bendu koji je zanimljiv po tome što je najmlađi član petnaestogodišnji Bruno Vučko koji svira bubnjeve. On već godinama svira u ovom bendu čiji sastav čine i njegov otac Hrvoje te njegovi prijatelji. Ovaj raznoliki bend nas je sinoć zabavio raznim obradama te zagrijao za već dobro znani vinkovački sastav The Karambol, na čijem „čelu“ se nalazi poznati Vinkovčanin i frontmen Vladimir Bakarić, koji je odsvirao svoje žestoke hitove. Pozornicu zatim po već tradicionalnom rasporedu preuzima još jedna vinkovačka grupa, nikako manje poznata Septica koju predvodi Dubravko Mataković, koji osim što je glazbenik je poznat i kao crtač stripova. Unatoč tome što publika nije previše brojna tijekom nastupa naših alternativnih starosjedioca, ona koja je prisutna zna sve pjesme i energično ih pjeva zajedno sa izvođačima. The Karambol i Septica su svakako jedne od onih grupa koje su kamen temeljac alternativne vinkovačke scene koja je u ovom trenutku dosta slaba, ali se ne predaje.

Glazbena poslastica koju su mnogi došli čuti čak i iz daljih krajeva nosi ime M.O.R.T. U pitanju je sinjska punk-blues četvorka koja je nedavno izdala treći studijski album pod nazivom „Tužna kocka“. Ne, nije riječ o još jednom alternativnom bendu koji zvuči kao svi ostali nego upravo suprotno. John sa svojim hrapavim, nesvakidašnjim glasom, Zvrk na gitari, Kikos na basu i Mile na bubnjevima čine originalan bend koji privlači mnoge slušatelje željne novoga zvuka. Bend je za vinkovačku publiku imao pripremljeno 12 pjesama koje su odsvirali kroz otprilike sat vremena koncerta. Na popisu su se našle pjesme i na novog albuma kao što je „Na cesti“ koja je vrlo dobro prihvaćena od strane vinkovačke publike, a za one koji ga još uvijek nisu stigli preslušati našle su se i starije stvari, među njima je i nama jedna od dražih koja nosi naziv Tango. M.O.R.T. je publici definitivno prenio svoju pozitivnu energiju te se nadamo da ćemo ih slušati još koji puta u Vinkovcima.

U takvom rasplesanom i raspjevanom raspoloženju publika dočekuje legendarnog repera Edu Maajku koji kroz sat vremena dobrog old school hip hop-a zagrijava publiku koja cijeli nastup pomahnitalo skače s rukama u zraku te svi u glas pjevaju sa Edom i Frenkijem najveće hitove kao što su Panika, Sve prolazi, Prikaze, Prži se srce moje, Bomba, No sikiriki. Pozitivna atmosfera se posebice osjetila kada su svi s oduševljenjem počeli skakati i pjevati u glas „No sikiriki, sikiriki no no, s bedovima, problemima, sad je gotovo, za sva vremena, sunce sija, život ponovno je lijep, Edo Majka roka, No sikiriki rep.“ Edo i Frenkie, Vinkovci vas uvijek čekaju raširenih ruku, vaše glazbe nikada dosta.

Brkovi su se ove godine ponovno vratili u Vinkovce i na Rock Marinfest, lijepo je za čuti da im se u Vinkovcima toliko sviđa da su odlučili ponoviti svoju svirku iz 2014. godine koja se također održala na Rock Marinfestu. Već svima poznati Brkovi su ekscentrični hrvatski turbofolk-punkrock sastav iz Zagreba koji svojim britkim, vulgarnim i komičnim pjesmama i nastupom nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim. Moglo se tu čuti: Srećo laku noć, dobro jutro tugo, Švaler, Kurvo prokleta, Ništa više mi ne značiš, Bolje da sam s frendovima pio rujno vino. Brkovi su poznati po tome što spajaju emotivne stihove turbofolka sa žestinom punk rocka i težinom heavy metala kako oni kažu. Svakako zanimljiv bend koji vrijedi poslušati, nisu za svačije uho, ne preporučamo za one bez smisla za humor.

Nakon svirke Brkova koja je trajala oko sat vremena na pozornicu se penje Vinkovčanin Darko Jakuš – Jale, Vinkovčanima dobro poznat sugrađanin koji ih često uveseljava tijekom cijele godine svojim pjesmama i obradama, posebice za vrijeme Vinkovačkih jeseni.

I prošao je i Deveti Marinfest, još jedan uspješno održan humanitarni rock koncert koji je posvećen tragično preminulom vinkovačkom gitaristu Marinu Pokrovcu, a sve to zahvaljujući upornim organizatorima koji se svake godine trude da grad Vinkovci ne izgubi svoju alternativnu scenu te da sav ostvareni prihod od Rock Marinfesta ode u humanitarne svrhe vinkovačkoj udruzi Bubamara. Naglasit ćemo da je Rock Marinfest uspješno održan od strane organizatora jer su organizatori svoj dio posla odradili, a što se tiče publike, mogla bi se uputiti kritika i zapitati se što se dogodilo s vinkovačkom publikom koja je ove godine vidno bila malobrojnija u usporedbi s ostalim godinama. Nepoznato je zbog čega se broj posjetitelja smanjio iako je kvaliteta izvođača ostala na istoj razini kao i cijena ulaznice. Nadamo se da se vinkovački alternativci ipak nisu prepustili narodnjačkim zvucima.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE