U Vintage Industrial Baru sutra se, u organizaciji Good Vibrations ekipe, sprema bogata glazbena večer, gdje će nastupati seniori elektronske scene u Hrvata – Bilk, zatim live debitanti, multimedijalni projekt Blackprint te electro duo Plastic Knives. Povodom sutrašnjeg koncerta, razgovarali smo s grupom Bilk, a što su nam imali za reći, pročitajte u nastavku:

Pozdrav momci, vašoj vas publici i ljubiteljima elektronike ne treba puno predstavljati, no za one koji nisu upućeni, opišite ukratko projekt ‘Bilk’.

L: BILK je glazbeni sastav (bend, a ne projekt..:), kojeg činimo Edi (bubanj), Tin (sintesajzeri, vokal, Ableton) i ja (Luka – bas gitara, sintesajzer, vokal, Ableton). Glazba koju radimo sastoji se od različitih elemenata elektronske glazbe provučenih kroz sito akustičnog benda što rezultira gdjekad začudnim trenutcima soničnog doživljaja. Eto, ukratko.

T: Mi smo tročlani band. Cipal svira bubanj, Luka svira syntheve i bas gitaru, ja sviram syntheve.

15311579_1180221078728317_2095172041_oFoto: Matej Čelar

Iza vas je album kojega ste prije 10 godina objavili, a zove se ‘this BILK is radioactive’. Kako to da je bilo potrebno desetljeće do novog albuma? Koliko je naporan proces baviti se albumima u Hrvatskoj?

L: Mnogo nam se životno bitnih stvari dogodilo od izlaska prvog albuma…a vrijeme je neumoljivo teklo pa se tih 10 godina samo na papiru čini mnogo…album «kuhamo» gotovo od trenutka izlaska prvog…puno se već pjesama kandidiralo za drugi album, ali došle su i nove i preuzele im mjesto…da je izdavanje albuma financijski manji zalogaj, vjerojatno bismo sada govorili o 3. ili 4. albumu…tko zna…

Kakvi su planovi oko novog studijskog uratka? Kolika je razlika u zvuku između ovog i albuma prvijenca? Producent, studio?

L: Album «Quantum Status» objavit će Aquarius Records, ne bih o točnim datumima, obzirom da su rokovi oko štampanja vinila u ova vremena neizvjesni…razlika u zvuku u odnosu na prvi album je velika…pristup oko snimanja je potpuno drugačiji…kako su pjesme snimane kroz dugi vremenski period i lokacije na kojima se snimalo su raznolike…i snimatelji…i producenti – osim nas su Hrvoje Pelicarić i na dvije pjesme Koolade AKA Matko Šašek.

Sigurno ste u razdoblju između dva albuma skupili pregršt pjesama, na koji način ste razabirali koje će se naći na albumu? Je li možda riječ o konceptualnom izdanju?

L: Pjesme su se same izborile za svoje mjesto…nekako je sve išlo prirodno…a budući da nam koncept ispočetka nije bio snimiti album koji ćemo objaviti za 10 godina, ne bih rekao da je riječ o konceptualnom albumu.

Bilk je kao projekt veoma otvoren za nova glazbena istraživanja i stvaranje novih zvukova. U masi glazbenika i glazbenih projekata, koliko je zahtjevno biti autentičan i pružati slušateljima nešto ne toliko istraženo, barem na ovom podneblju?

L: Opet, ne bih BILK nazvao projektom. Mi smo prvenstveno bend. Nalazimo se na probama, počnemo svirati, improvizacijom jedni iz drugih «izvlačimo» bilk zvuk i bilk groove…onda te ideje oblikujemo u pjesme i to je to…teško je to objasniti ili dati neki primjer recepta…rekao bih da slično kao kod stvaranja kazališne predstave, u bilku glazba nastaje «procesom probe».

Svirali ste na različitim platformama, festivalima i manjim koncertima. Što vam više odgovara, intimnija atmosfera kao ona u Muzeju suvremene umjetnosti, ili ona većeg obujma, tipa Inmusic ili Exit?

L: Sve ima svoje čari…veliki festivali nose sa sobom veliku energiju mase ljudi, velikih pozornica..ali istovremeno se energija koju prenosimo festivalskoj publici «rasprši» i na onaj dio publike koji nas čuje samo u prolazu i do koje u tom trenutku, zbog velike ponude festivala, ne možemo doprijeti..a manji prostori pružaju direktniji kanal za prijenos glazbene energije..sve ima svoje čari..ne gledam na veličinu pozornice ili broj publike..uživam svirati našu glazbu kako na probama tako i na svim platformama.

Svirate u srijedu s Plastic Knives i Blackprintom. Jeste li i prije na nekoj razini surađivali i dijelili pozornicu i jeste li upoznati s njihovim repertoarom?

L: Koliko znam sastav Blackprint ima svoj debi u srijedu pa ćemo se tek upoznati s njihovom glazbom, iako neke od članova znamo od ranije..a Plastic Knives nisam imao prilike čuti uživo..samo ono što su objavljivali na netu..u svakom slučaju veselim se zajedničkom nastupu i miješanju energija.

T: Damjana iz Blckprnta sam upoznao na ovogodišnjem Inmusicu i ponovo smo se sreli prošli mjesec u Gorgoni. Blckprnt nisam nikad čuo i jako me zanima kako zvuče. I Jelena koja vodi MIMO pjeva u Blckprntu.

Nikola iz Plastic Knivesa je nekad svirao u Chang Ffosu. Prije 10-ak godina imali su probe preko puta naše kancelarije u Dugmetari. Dijelila su nas dvoja d.i.y. tapecirana vrata i metar dvadeset širine hodnika. Iz tog vremena se još šalimo kako moramo organizirati gig Chang Ffos vs. Bilk – dvije nasuprotne pozornice, publika između…

Što Bilkovci trenutno slušaju u slobodno vrijeme?

L: Kad se uspijem probiti do mjesta izbornika glazbe za slušanje (sin mi se nekako kod kuće postavio kao glavni izbornik), vrlo rado poslušam zadnji album Radiohead-a i još mnogo toga..a u posljednje vrijeme imam naviku slušati raznoliku filmsku glazbu..čovjek se iznenadi kad prvo čuje film, a onda ga pogleda.

T: Top 3: A) zadnje ploče koje sam kupio su predzadnji Toro Y Moi, solo Alexa Turnera od prije 5 godina, Fly Lo LA.. B) iTunesi mi kažu Jamie XX In Colour, Unknown Mortal Orchestra II i Caribou Our Love.

15354121_1180221615394930_674262716_o

Kada biste svoje djelovanje u okviru grupe Bilk, koje je iduće godine punoljetno, stavili na papir, jeste li zadovoljni onim što ste postigli?

L: Jesam…gotovo 200 nastupa diljem Europe…tisuće prijeđenih kilometara…brojna skupljena iskustva od carinskih postupaka do video montaže…a najznačajnije je što smo kao bend uspjeli održati kontinuitet i nismo se raspustili u svim izazovnim razdobljima koja smo proživljavali.

Na kraju, što možete poručiti našim čitateljima i onima koji će se u srijedu naći u Vintage Industrial Baru?

L: Dođite i poslušajte Plastic Knives, Blackprint i nas…bit će to koncert za pamćenje – tri benda, jedan od kojih debitira – dugo će se još o tome pričati pa bolje da ste tamo i doživite sve na svoje uši.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE