Tmurne, kišne nedjelje ne daju posebnu motivaciju za odlaskom iz kuće ali kada se radi o MIMO koncertu, znatiželja je snažnija od lijenosti. Naziv drugog koncerta četvrte sezone MIMO projekta bio je „elektro šokirani pop i kirurški skrojena elektronika“ što je garantiralo zabavu i svakako zanimljiv koncert.

U dvoranu Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, ušla sam desetak minuta prije nastupa i nitko osim tehničkog osoblja nije bio unutra. Nekoliko minuta sam bila začuđena ali naravno, kako to inače biva, u 20 sati dvorana je bilo ugodno popunjena.

Prvi su nastupali The Hunting Dogs koji su najavljeni kao pop duo koji spaja filmsku glazbu, rock, jazz i elektroniku. Za ovaj duo nisam znala otprije te prije koncerta nisam preslušavala njihove pjesme kako bi faktor iznenađenja bio najveći mogući.

mimo_mix-8

Foto: M^3/Matej Čelar

Bilo je i više od toga. Alba Načinović i Marco Germini, zauzeli su svoje pozicije okruženi elektronikom, kablovima, žaruljicama i tipkama. Lagano su nas uveli u svoju elektronsku čaroliju. Alba je prvih nekoliko ritmova snimila svojim glasom i stavila ih na „loop“. Potom je zapjevala uz zvukove gitare što nas je sve zalijepilo za sjedala. Uz klavijature, sintisajzere i ostalu elektroničku opremu, gitara mi se činila kao višak, međutim, duo ju je savršeno ukomponirao i doveo elektroničku glazbu na novu razinu. Tijekom cijelog nastupa, ovaj duo vas tjera da pomno promatrate s kojom lakoćom vladaju elektronikom i svim instrumentima oko sebe. Live nasnimavanje zvukova, kao što su pljesak, udarac bubnja koji daje jaki bas, udaranje u metalnu posudu i slično, otkriva kreativnost, originalnost i svestranog dua. Danas je rijetkost vidjeti live nastup elektronske glazbe a posebno ovako kvalitetan. Nastup dua The Hunting Dogs daje uvid u vrijednost elektronske glazbe i prikazuje ju kao umjetničku formu koja je kreativna, duboka i kompleksna. Neke pjesme su bile duboke i mračne a neke vedrije s rock i pop ritmovima. Od jazz elemenata do ritmova bliskih dubstepu, ovaj duo stvarno pruža jedno posebno iskustvo live elektronske glazbe. Na kraju, publici se obratila Alba i predstavila sebe i čarobnjaka Marca Germinija i pozdravila publiku riječima „The Hunting Dogs vas vole i oblizuju“.

Treba spomenuti i pauzu između koncerata u kojoj se razgovaralo s tri gosta. Koolade, hrvatski hip-hop producent i glazbenik, opisao je nastup The Hunting Dogsa kao – multitasking. Pohvalio je njihovu svestranost i naglasio kako je ovdje dvoje ljudi sviralo nešto što bi inače trebalo svirati njih petero ili šestero.

https://www.youtube.com/watch?v=7eyfrEr9iIk

Jan Kinčl Zero, DJ i radio voditelj, također je ostao ugodno iznenađen nastupom i pohvalio lakoću s kojom duo nastupa i kako barataju sa zvukovima. Također je rekao i ono što je meni palo na pamet, da bi bilo vrlo zanimljivo čuti njihovu glazbu u dobrom klubu s dobrim sound systemom.

Andreas Marinello, skladatelj, dirigent, saksofonist/flautist, te šef dirigent Jazz orkestra HRT surađivao je s duom ranije i naglasio je njihovo fakultetsko glazbeno obrazovanje što se može čuti u njihovom nastupu kroz poznavanja više stilova. Rekao je da smo ovdje mogli čuti raznolikost ritmova, čak i one latinoameričke te da su pjesme harmonski kompleksne.

Došao je red na elektronički live trojac, Bilk. Iako ih nikada nisam slušala, znam da su jedni od pionira ove vrste elektronske glazbe u Hrvatskoj te su 2006. izdali prvi album  “this BILK is radioactive”. U nedavnom intervjuu, za sebe su rekli: „Mi smo BILK. Trio. Bubanj. Bas. Sintevi. Vokali. Kompjuteri. Kablovi“. Mislim da je to najbolji opis; trojac virtuozno kombinira ove elemente i stvara bogate i neobične elektronske zvukove i ritmove. Svaka pjesma je energična a trojac se potpuno uživi u live stvaranje glazbe da vam nije problem samo sjediti i promatrati. Ritmovi su dosta plesni te se vidjelo da ih publika osjeća te su se lagano njihali ili plesali u sjedalu. Veoma je zanimljivo vidjeti i čuti što se sve može stvoriti na licu mjestu kombinacijom elektronike i „klasičnih“ instrumenata kao što su gitara i bubanj. Budući da mi je ovo više izgledao kao performans nego koncert, mislim da je dvorana sa sjedalima savršena za ovakav tip nastupa jer omogućuje pozornije praćenje onoga što se događa na pozornici a to je stvarno jedna posebna vještina izvođača i kreativni izričaj.

Foto: M^3/Matej Čelar

Foto: M^3/Matej Čelar

Uz današnje „dj-eve“ koji puštaju glazbu preko usb-a i srozavaju elektronsku glazbu na komercijalne pjesmuljke, The Hunting Dogs i Bilk su nas podsjetili što je zapravo prava elektronska glazba i koliko je njena umjetnička forma kompleksna, svestrana i kreativna.

Foto: M^3/Matej Čelar – MMM Photography

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE