Sve je slutilo na to da će koncert proći i više nego dobro, sudeći po izvještajima iz drugih gradova koje su Zlatan Stipišić Gibonni i Oliver Dragojević pohodili tijekom svoje turneje povodom promocije novoga albuma ‘Familija’, a i zbog činjenice da su u pitanju dva velikana hrvatske glazbe, opća kultura koju treba naučiti i poslušati svaki stranac, a i Hrvat koji krene u istraživanje hrvatske glazbene scene. Ali nije to to, čitanje izvještaja i pregledavanje videozapisa sa minulih koncerata, trebalo je to doživjeti iz prve ruke, točnije, iz prvoga reda kako su neki imali sreću i preživjelo se, skoro, jer su Gibonni i Oliver, sa vokalnom i instrumentalnom pratnjom koju ćemo kasnije pobliže predstaviti, sa svakom pjesmom vadili iz rukava nova iznenađenja i taman kada pomisliš da si njihove pjesme poslušao dovoljno puta u životu da ih pauziraš na neko vrijeme za bolje dane i baciš se na proučavanje novih glazbenih žanrova, oni se pojave sa novim albumom te sa svakom izvedenom pjesmom, starom i novom, shvatiš da njih dvojica nikada neće „izaći iz mode“.

No, krenimo ispočetka. Koncert Gibonnija i Olivera povodom promocije novoga albuma Familija, koji je objavljen u travnju 2016. godine, čiju recenziju na našem portalu možete pročitati ovdje, u Osijeku je bio zakazan za 5. studeni 2016. godine na lokaciji Dvorana Gradski vrt Osijek. Koncert je bio smješten u najvećoj dvorani koju je sa tribinama i parterom ispunilo otprilike šest tisuća posjetitelja. Obojica su više puta nastupali u Osijeku, a publika ih i dalje oduševljeno dočekuje, sluša i uči njihove nove pjesme i nikako ne zaboravlja stare. Mnogi su se uputili i po sat vremena ranije, kao i mi sami, kako bi zauzeli dobro mjesto te je  dvorana već oko 19h bila ugodno popunjena. Koncert započinje sa 15 minuta zakašnjenja uvodnom pjesmom Dobar dan koju je Oliver otpjevao i odsvirao uz pratnju zbora Izvor. Zatim pozornicu prepušta kolegi Gibonniju koji svoj dio koncerta otvara sa pjesmom Onako, od oka koja je i prva pjesma koja se nalazi na novom albumu Familija. Od prvog versa i prve note vidi se veličina ova dva glazbenika i koliko emocija unose u svoj nastup, a publika to uvijek prepozna i tu se osjeti ta uzajamna zahvalnost i poštovanje između njih i publike. Još nas mogu pjesmom kupiti, lukavo i slatkorječivo, kako bi rekao sam Gibonni.

14976032_1018699008239849_611001434_o

U prvom dijelu koncerta Oliver pozornicu prepušta Gibonniju koji se vraća na malo starije pjesme kao što su Sve ću preživit, Ne odustajem, Dvije duše, Mirakul. Kod izvedbe pjesme Mirakul mu se pridružuje britanska pjevačica Stephanie koju krasi iznimno snažan vokal koji bez teksta ostavlja sveprisutne, posebice njezine čarobne solaže. Nakon Mirakula opet se vraćamo na novi album i energičnu i pozitivnu pjesmu Sreća koju u duetu pjevaju Gibonni i Oliver. Pjesma ima i službeni video, a može se primijetiti da je odlično primljena i od strane publike. Gibonni opet prepušta pozornicu Oliveru što će se viđati tijekom cijelog koncerta, svaki od njih će otpjevati više samostalnih setova te će se na određenim pjesmama jedan drugome pridružiti. Tijekom koncerta se mogla osjetiti ta prijateljska nota i naklonost koju Gibonni i Oliver gaje jedan prema drugome, a i sam Gibonni je simpatično rekao kako je Oliver treća osoba koju je kao dijete čuo, prvo su to bili majka i otac, a onda Oliver te je tom anegdotom htio ukazati kolika veličina je za njega njegov prijatelj i mentor. Izmjene Gibonnija i Olivera su koncertu dale određenu dinamiku, Gibonni se više priklonio svojim bržim pjesmama i publiku dizao na noge i skakao zajedno s njom, a Oliver je publiku ljuljao u sporijem ritmu kao brod na moru svojim baladama.

14936902_1018698351573248_1667609633_n

Svoj samostalni dio Oliver započinje sa novom, pomalo sjetnom  pjesmom Gdje to piše, zatim se vraća na starije pjesme Što učinila si ti koja nas je podsjetila na legendarnog i pokojnog Dinu Dvornika koji je ovu pjesmu davnih dana izveo na svoj osebujan način. Zatim je slijedio Brod u boci te Dobro jutro tugo na kojoj mu se Gibonni ponovno pridružuje te slijede Gibonnijeve pjesme Tempera i Libar. Zatim Gibonni moli publiku za potpunu tišinu kako bi mogao izvesti svoju najdražu pjesmu koju nitko nikada nije čuo. Zbor se penje na pozornicu te počinje sjetan i težak zvuk koji otkriva prekrasnu pjesmu Udica sa novog albuma. Gibonni kroz ovu pjesmu kao da otkriva svoju mračniju, zabrinutiju stranu koja izvire na površinu tijekom noći kada većina poseže za pitanjima o smislu života, ratova i postojanju uopće. Dirljiva pjesma koja prenosi bezvremenu poruku/pouku o besmislenoj smrti nedužnih.

14959060_1018699561573127_407337917_o

Slijedile su tu još brojne poznate pjesme koje su upotpunjene izvrsnom komunikacijom između izvođača i publike, posebice kada se Gibonni tijekom pjesme Vrime da se pomirim sa svitom zaputio prema tribini na koju se uspješno i popeo, otpjevao dio pjesme sa publikom te se vratio u udobnost pozornice. I on i Oliver su se šalili, smijali, skakali i plesali zajedno s publikom, a posebice nas je iznenadio Oliver kada je nakon par baladi uzeo harmoniku u ruke i kao pravi morski vuk odsvirao, otplesao i otpjevao Nadalinu, a publika ga je u glas pratila.

Kako bi riječ familija dobila još potpunije značenje, a i obogaćeni zvuk, obojica glazbenika su u Osijek doveli svoj prateći bend. S Gibonnijem je nastupio bend predvođen Nikšom Bratošem (Marko Ramljak, Branimir Gazdik, Maasej Kovačević, Marko Reljanović, Brankica Jovanovski, Teo Brajčić, Domagoj Ljubić), a s Oliverom su „doplivali“ njegovi Dupini ( Goran Franić, Silvije Petričić, Kamenko Tulić, Aljoša Draganić – Vrančić).

Bilo je tu još pjesama koje bismo voljeli čuti, ali koncert od skoro četiri sata koji je završio bisom i pjesmom Ajde zbogom je itekako opravdao cijenu karte, dolazak iz možda malo daljih krajeva ili općenito odluku za dolazak na koncert. Svi su otišli kući puna srca i mirne duše, barem do jutra.

 

Fotografirali: Mislav Bartoš i Valentina Stantić

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE