Svaka punk početnica, povijest punka i slična literatura sadrži ime punk velikana Dead Kennedys. Nakon 38 godina karijere, hrvatska publika imala je čast vidjeti jedan od najutjecajnijih bendova koji je ostavio neizbrisiv trag na glazbenoj sceni.

 

Otvorivši vrata, u 19:00 h, u Boogaloou se počela pisati povijest čiji su akteri bili Eksodus, Vox Populi, Pogreb X, Petrol Girls i Dead Kennedys. Ne sjećam se ni jednog punk koncerta u Boogaloou na kojem Eksodus nije nastupio. Ako se ikada bude moglo kladiti na nastup predgrupa, Eksodus na domaćem terenu (Boogaloo) imat će koeficijent 1,01, isto kao i Debeli Precjednik na Pannonian Challengeu. Nema smisla trpati uvijek jedan te isti bend na svaku svirku. Ako je bilo prvih par puta više nego prazno, bit će prazno i ostalih sedamnaest puta, al dobro, to je do organizatora.

 

dsc_0417

 

Zatim se na binu penje ekipa iz beogradskog benda Vox Populi koju na žalost nismo uspjeli popratiti jer smo za to vrijeme pokušavali doći do Dead Kennedysa, koji su vrijeme provodili u hotelu.  Uspjeli smo popratiti Pogreb X. Bend u kojem je jedno vrijeme boravio i Satan Panonski i koji je izgleda izgubio svu svoju publiku. Njihovi nastupi svaki put su sve skromnije popraćeni od strane publike, što na žalost ne ide na ruku bendu kojem je zabranjeno nastupati u rodnom gradu. Osim skromne podrške publike i nastup Pogreba bio je skroman. Najavljeni performans nije se održao vjerojatno zato što se performer napio.  Veći dio nastupa performer je proveo na terasi Boogaloo-a sklupčan, grčeći se u kutu.  Bend je odsvirao set listu kultnih pjesama poput Iza zida, Hard Blood Shock, Dragi sine moj, Trpi kurvo, Bagra, a sve se završilo s kultnom Lepi Mario i zbornim pjevanjem publike. Prisjetio se Adolf tijekom nastupa i Satana, a ovim putem ponavljam još jednom kako Pogreb X nije, kako je najavljivano, prvi bend Satana Panonskog jer nije Satan osnovao Pogreb. Pogreb je primio Satana kao pjevača na jedno vrijeme. Nakon Pogreba na binu se penju Petrol Girls, koje su na turneji zajedno s Kennedysima te promoviraju svoj album Phallocentric. Važno je napomenuti i činjenicu kako su se organizatori pridržavali satnice, i to točno kao „švicarski sat“ pa je možda upravo zbog toga bio slabiji odaziv na prvim bendovima jer u nas se uvijek širi ona stara koncertna rečenica: „Ma sigurno će kasnit.“ Mislim da u skorije vrijeme nisam prisustvovao koncertu na kojem je bio tako dobar zvuk i produkcija kao na sinoćnjem u Boogaloou, što samo dokazuje kako je tonac odlično obavio svoj posao te mu ovim putem šaljem velike pohvale.

 

dsc_0423

 

Nakon Petrol Girlsa došao je konačno red na Dead Kennedyse, na punk grupu zbog koje su svi došli. Iako možemo reći da to i nisu baš Kennedysi na koje smo navikli pošto glavni „lik“ Jello Biafra više ne nastupa s kultnim bendom još od davne 1986. godine. I dalje ostaje pitanje jesu li ovi „novi“ Kennedysi i dalje DK ili su tribute bend ili možda bend koji se izvlači na staru slavu kao npr. Pogreb X. Nikad nećemo naći odgovor na to pitanje, ali zato je odgovor jednostavan na pitanje „kakav je nastup DK-a bio?“. Bilo je  žestoko, energično i nostalgično pogotovo ako DK slušate od djetinstva. Čim se DK popeo na binu, publika je „poludjela“, a sve je otpočelo s Forward to Death. Pogalo se do kraja koncerta, pivo je letjelo na sve strane, cure i dečki u toplesu plešu i skaču, curice gole do pasa šetaju se po Boogaloou kao da je sajam erotike ili kao da smo se vratili u zlatno doba punka.  Iako DK imaju novog vokala koji pokušava imitirati Jella, po mom skromnom mišljenju nikada se neće uspjeti približiti veličini čovjeka koji je stvorio DK i od njih napravio jedan od najvećih bendova koji stoje rame uz rame Pistolsima, Ramonesima i ostalim velikim bendovima. East Bay Ray, Klaus Flouride i D.H. Peligro sviraju jednakom dozom mladenačke neumornosti i žestine, baš kao i osamdesetih godina. Vokal Ron konstantno ulazi u transove, izvija se u ritmu glazbe, ima specifičnu vrstu plesa i zbija šale na račun predsjedničkih izbora i njegove domovine – SAD-a. „Možda vi svi mislite da smo mi bezobzirni i zatucani Ameri, ali ovim putem i čestitamo svim bendovima koji su svirali večeras na ovoj pozornici.“, osvrnuo se u jednom trenutku Ron Greer. Kako često znaju obraditi pokoji od klasika glazbe, tako se i na ovoj set listi našla slavna obrada s njihovog studijskog prvijenca Fresh Fruit for Rotting VegetablesViva Las Vegas, te završetak koncerta uz obradu Sweet Home Alabama. Publika posebno jaka na klasicima poput Californica Uber Alles, Holiday in Cambodia, Kill The Poor, Too Drunk To Fuck, a posebno odašiljanje poruke osjetilo se pri izvođenju pjesme Nazi Punks Fuck Off. Što se tiče autorskih pjesama, set lista završava s pjesmom Chemical Warfare.

 

Enormno skupa karta za koncert, pogotovo za punk koncert, vjerojatno je razlog zašto Boogaloo nije bio ispunjen kao šipak, uzmemo li u obzir da im je ovo prvi nastup u RH. Ipak ljudi je bilo, a bilo ih je iz cijele države pa čak i iz susjednih zemalja. Vjerujem da su došli svi koji su htjeli posjetiti koncert DK-a, pošto je koncert odavno najavljen. I sad samo preostaje da se kaže kako su Kennedysi kroz jučerašnji kratak, ali žestok nastup dokazali kako i dalje imaju gomilu energije, kako ih publika i dalje poštuje i bez jedne od ključnih figura, kako udaraju žestoko kao da su još uvijek klinci u San Franciscu i kako su oduvijek, pa tako i jučer, bili više od benda. To je karavana puna anti poruka, to je borba za jednakost i ravnopravnost. Obožavateljima koji nisu došli može jedino biti žao i preostaje im da sačekaju neki drugi nastup Dead Kennedysa. Dead Kennedysi su ideologija!

Foto: Mislav Bartoš

Set lista:

1.Forward to Death

2.Winnebago Warrior

3.Police Truck

4.Buzzbomb

5.Let’s Lynch the Landlord

6.Jock-O-Rama

7.Kill the Poor

8.MP3 Get Off The Web

9.Too Drunk to Fuck

10.Moon Over Marin

11.Nazi Punks Fuck Off

12.California Über Alles

13.Bleed for Me

14.Viva Las Vegas

(Elvis Presley cover)

15.Holiday in Cambodia

16.Chemical Warfare

17.Sweet Home Alabama

(Lynyrd Skynyrd cover)

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE