Mnogi Drugi je zagrebački rock bend koji je srca publike osvojio raznim festivalskim nastupima, a Manu Chao ih je odabrao kao pobjednike natječaja “Sviraj s Manu Chaom” koji im je omogućio nastup na ovogodišnjem Špancirfestu kao predgrupa velikom glazbeniku. Što su nam rekli o samom bendu i nadolazećem debitantskom albumu, pročitajte u nastavku.

Za početak, otkud ime Mnogi Drugi? Ima li neko posebno značenje ili je nešto što je možda započelo kao šala pa ste shvatili da ipak dobro zvuči?

FILIP: Mnogi Drugi su logičan nastavak na prošlu reinkarnaciju ovog benda, pod imenom Mnogi. Osim toga, sad nas je sedmero u bendu, svatko od nas ima drugačiju glazbenu pozadinu i afinitete, tako da to čini jedan dodatni smisao tog imena. No moramo priznati kako smo zapravo željeli zbuniti ljude time da sviramo po svim festivalima ikad. Jedan od ozbiljnijih ciljeva benda je plakat za festival na kojem će pisati „Mnogi Drugi i mnogi drugi“.

 

Kako i gdje su se spojili Šibenik, Zagreb i Posušje?

MARTIN MANDIR: Logično bi bilo da smo se našli negdje na pola puta npr. Knin, ali smo se našli u Zagrebu. I htio bih napomenuti da je naš Perki iz Primoštena. A kako smo se našli?

FILIP: Pa znaš kako je to kad si u bendu, pa u drugom bendu, pa ti netko ne odgovara, pa se s nekim posvađaš, pa izađeš iz trećeg benda i osnuješ četvrti. Tako je bilo i s nama – tokom godina skupili smo dovoljno iskustva da znaš procijeniti koliko ti netko odgovara muzički i društveno da bi ostao s njim u bendu, na dulje staze. Znamo se zezat kako nitko od nas nije nezamjenjiv, no istina je u tome da bez jednog od nas sedmero Mnogi Drugi bi bili Neki Ini i to jednostavno više ne bi bilo to :]

 

U posljednjih par godina stekli ste mnogo iskustva na različitim festivalima i natjecanjima. Koje od njih bi izdvojili i zašto?

FILIP: Definitivno bih izdvojio banjalučki Demofest kao najbolji festival gdje smo ikad svirali. Tamo smo vidjeli i osjetili kakav bi trebao biti idealni glazbeni svijet – počevši od organizacije, profesionalnosti, brige oko svakog izvođača, medijske podrške… Organizatori Demofesta uspijevaju napraviti najbolji festival u regiji jer ga rade iz ljubavi, a ne zbog novaca, što vam može potvrditi bilo koji glazbenik koji se tamo našao.

MIRKO: Potpisujem ovo za Demofest, no svaki je festival i natjecanje je jedna dobra prilika da rastemo kao bend, da otkrijemo i upoznamo kolege iz branše i steknemo nove prijatelje (M.O.R.T., ETO, Reset, Sila nečista, Phaneron i mnogi drugi). A također se i naučiš snalaziti u svim mogućim uvjetima, bilo lošima bilo dobrima.

 

Kako ste reagirali na vijest da vas je i sam Manu Chao odabrao da mu zasvirate kao predgrupa na ovogodišnjem Špancirfestu? Jeste li ga imali priliku upoznati i je li vam možda udijelio koji savjet?

FILIP: prvenstveno smo bili jako iznenađeni što je toliko ljudi glasovalo za nas i omogućilo nam da uđemo u uži izbor, a kad smo saznali da nas je izabrao Manu Chao, fakat smo bili oduševljeni. Velika je to bila prilika za nas kao relativno mlad i nepoznat autorski bend. Manu Chao nažalost nismo upoznali, nije bilo prilike.

 

Singlovima Upeklo je, Slonovi, Voda i najnovijim Čudan svijet najavljujete svoj album prvijenac. Što možemo očekivati od njega i kada bi trebao ugledati svjetlo dana?

FILIP: Kako smo sad promijenili producenta, ponovno se počelo raditi na albumu i realno je očekivati da će izaći početkom iduće godine. Vjerojatno će biti još jedan ili dva singla kao najava albuma.

ANTE: Dvoumimo se oko toga da li da se požurimo s albumom i izdamo ga konačno nakon više od godinu i pol snimanja ili da to pomaknemo za nakon idućeg Demofesta gdje se definitivno želimo vratiti.

 

Navedene singlove prate i zanimljivi videospotovi. Trudite li se uvijek poslati nekakvu poruku kroz njih ili samo izazvati reakciju publike?

FILIP: Pa uvijek je tu želja da se prenese poruka, kako vizualno, tako i glazbeno. Izazivanje reakcije je manje bitno jer ovisi o svakom ponaosob kako će reagirati na nešto. Suradnja koju imamo s Anitom Nadj, našim osmim putnikom, je točno onakva kakva treba biti – svojim osobnim tumačenjem naših pjesama daje im novu dimenziju i dublje značenje. A osim dobrih i kreativnih ideja za spotove ima nevjerojatno oko za kadar, profesionalan pristup i nemjerljivu ljubav za to što radi.

 

Imate li u planu nekakvu promotivnu turneju i ako da, koja mjesta biste voljeli posjetiti i u njima zasvirati?

ANTE: Uvijek su dvije-tri svirke na vidiku, to je neki tempo koji držimo već dvije godine. Jedina razlika je što smo odlučili početi više svirati van Zagreba, pa se to valjda može nazvati početkom nekakve turneje. Slijede nam uskoro Sinj i Gospić, a voljeli bi posjetiti Istru i Slavoniju, to su nam još neosvojena područja.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE