Zagrebačka grupa Human osnovana je u proljeće 2013. godine, dok su krajem 2015. godine objavili album prvijenac Plan B za Dan D za Aquarius Records. U listopadu 2016. godine predstavili su novi singl Nule, a što su radili u međuvremenu i kakvi su im planovi za budućnost, na humorističan način prokomentirao je vokal benda Tome.

 

Pozdrav Humani! Od našeg zadnjeg razgovora, objavili ste debitantski album “Plan B za Dan D”. Kako ste zadovoljni recepcijom albuma među kritikom i publikom?

Album je naš otisak prst. No, mi smo živi organizam koji se mora razvijati i rasti. Album se nije ni ohladio, a već grijemo novu supicu. Borba malog benda da nađe svoje mjesto je trčanje maratona sa preponama. Eto uzeli smo broj, dobre startasice, al’ ne mogu ti reći doklen ćemo.

 

Na albumu se nalazi 11 pjesama socijalno angažiranih, ljubavnih i pretežito općeljudskih tema. Na koji način dolazi do realizacije teksta određene pjesme?

Ostali smo u Hrvatskoj da bi pisali našima u Kanadi i Irskoj šta ima. Pisanje pjesama je samica u Alkatrazu. Nitko ti ne može pomoći jer si sam zarobljen u svojim mislima. Znaš da to moraš odležat i da nakon toga slijedi katarza. Pravi majstor zanata je virtuoz trenutka, opušteno aktualan i na rubu incidenta, dubok ko pad BDP-a , a opet dovoljno plitak da ga Mamić pregazi.

14800977_10210314048708998_878934343_n

Stil vam također sadrži ironiju i pozitivne melodije, koje govore često o ozbiljnim i ne tako humorističnim temama. Što vas točno nadahnjuje radeći kontrast u melodiji i u ozbiljnosti teksta?

Tmurne teme , slatke melodije da kvare zube i fini vez neozbiljnih metafora. Takav ti je Human. Ne želimo pokvariti mladež. Zaigrajmo na kartu patetike i budimo nostalgična razglednica sjećanja najboljih trenutaka života. Ajme.

 

“Plan B za Dan D” može se na neki način smatrati i “albumom po(r)uka.” Što točno predstavlja cover art albuma?

Ima smisla ako gledaš prednjicu i zadnjicu. Došao čovjek u kutiji „Plan B za dan D“ i treba da se puni svim onim što ga pokreće: srce, znanje, internet, svemir. Jako smo sretni tim umjetničkim djelom našeg Humana.

 

Koliko ste zadovoljni vlastitom koncertnom aktivnošću i ako možete, izdvojite neki nastup kojega posebno pamtite?

Svirali smo svuda od klubova, festivala , radio postaja, balkona, vatrogasnih domova, In musica, knjižara, garaža. Najviše što pamtimo nije koliko zaradiš već kakvi su ljudi. Jedva čekamo da nas sljedeći gradovi razuvjere, ali pokazalo se više puta da su najbolji domaćini Hercegovci. Herceg Bosno srce ponosno. Neš’ otić’ gladan i žedan za 5 dana. (smijeh)

 

Predstavili ste se ove godine novim singlom i videospotom “Nule”.  Kako je došlo do ideje za tekst, glazbu i aranžman pjesme?

Koliko je Nula + Nula?  Znaš li zbrajati do Nule? Boli me Nula za sve! Čija majka crne Nule zbraja? Nule zbrajaju koji nemaju što da oduzimaju.

14797487_10210314022948354_767330751_n

Singl također ukazuje na promjenu u zvuku grupe, gdje ste, kako i sami navodite, prigrlili pitkije melodije, do i dalje ste zadržali rockerski štih. Kako je došlo do toga?

Mekani smo k’o Putin. Je li rock preživio? Je, upravo ga ukrašavaju i glancaju kao eksponat za muzej da ga jednog dana posjetimo da se podsjetimo kako na zvuk električne gitare još ponešto osjetimo. Beskompromisni gospon Rock se mora prilagođavati vremenu, ma grozno jesi Tito vidio.

 

Videospot je ovoga puta radio Marko Čordaš. Planirate li nastaviti suradnju i koliko vam općenito znače videospotovi kao predstavnici vizualnog identiteta neke pjesme, pa i glazbenika?

Humani naši dragi,  kao pleme ima nas mnogo indijanaca. Neki su zaduženi za glazbu, a neki za logistiku, fotografiju, PR, koncerte, intervjue, spotove. Vesela i mila zajednica.

 

Koliko je lako, a koliko teško biti relativno novi, mladi glazbeni sastav u dobu globalizacije, dominacije masovnih medija i neprestanih, dinamičnih promjena u svijetu glazbe?

Prelako je. Imaš fejs i jutub. Oni imaju Ćaću, Jakova, Jelenu, Velimira, Milorada, Zokija, Mikija, Lidiju pa šta će njima jedan Tome iz Humana. Kog zanima jesam li vozio biciklo po kiši, gledao japanske filmove u Tuškancu, kuhao kineske specijalitete, ustao gospođi u tramvaju sa smiješkom iako su i mene boljele noge, pješačio do grada jer je jesen najbolja, maštao o budućim putovanjima dok listam fotke s prošlih, gazio namjerno po lokvama jer ponedjeljak je ionako dosadan, hvatao mrave po kući i na salveti ih nosio van jer život je samo jedan, utrkivao se sa tramvajem jer važno je sudjelovati. Tu sam tabloidi, čeka vas vaša zvijezda.

 1014018_707780455970997_7799442295924948743_n

Što se sljedeće kuha u bendu?

Nareži puretinu na tanke trake. Poprži. Nasjeckaj luk. Poprži. Sol. Dodaj povrća. Paradajz. Kurkuma. Riža. Bijelo vino. Voda. Prstohvat začina (tu uvijek pretjerujem). Miješaj. Voda. Miješaj. Voda. Miješaj. Uz to preporučamo bijelo vino, ali ti kako želiš.

 

Imate li neki praktičan savjet za mlade, neafirmirane bendove koje traže svoje mjesto na glazbenoj sceni?

Prvo frenduj s frendovima. Zatim glazbuj s glazbenicima. A tek onda frenduj s glazbenicima. Na kraju glazbuj s frendovima. To je to sine, uspio si, vrh. Čestitam.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE