Drugu godinu zaredom zagrebački Dom Sportova imao je čast održavanja mini festivala zvanog “Tulum Zagreb”. Ovogodišnje izdanje Tuluma je bilo u znaku nabrijane punk/rock svirke s trenutno najboljim predstavnicima u tom žanru. A to su Šank!?, Brkovi i Hladno Pivo.

Šank!?, iako se sastoji od veterana hrvatske punk/rock scene, bio je “najzeleniji” na ovom izdanju Tuluma. Bend je osnovan ne toliko davne 2010. godine kada objavljuju svoj prvijenac “Grad je naš”  koji vrlo brzo pronalazi svoju publiku, a tome dodatno pomaže i istoimeni hit sa prvog albuma. Dečki su imali čast započeti prvi svirku i pokazati svima što znaju. A imali su i što za pokazati. Sat vremena energične, agresivne, beskompromisne testosteronom natopljene punk svirke. Momci su nedostajuća (a vrlo potrebna) punk karika između turbo popularnog i već “omekšanog” Hladnog Piva i punkfolk zabavljačke senzacije, Brkova. S punim pravom se na njih može gledati kao na budućnost hrvatskog punk rocka. Jer dečki koji stoje iza imena Šank!? tek sad, okupljeni pod tim imenom, sviraju glazbu koju žele i to se osjeti kroz njihov zvuk. Osjeti se njihova iskrenost i brutalnost, što njihova publika prepoznaje i nagrađuje na način da pohode njihove koncerte, gdje god oni svirali.

14753837_1798590430422303_2670666544258108159_o

Nakon kratke stanke i izmjene instrumenata na stejđ dolazi bend koji je uspio spojiti dvije glazbene krajnosti, punk rock i turbofolk.  Naravno, riječ je o jednim jedinim i neponovljivim Brkovima. Predvođeni samoprozvanim “seljakom” pjevačem Shamso 69, bend žari i pali sa svojim jedinstvenim zvukom već 12 godina. Brkove najbolje opisuje naziv njihovog albuma prvijenca, “PunkFolkWellness” . Malo sirovog punka, malo rocka, malo turbo folka i to sve zapakarino u jedan veoma originalan omot. Nakon slušanja Brkova ili ćete ih mrziti ili ćete dobiti dojam da ste otkrili grupu svojeg života. Tekstovi koji opisuju životne i ljubavne probleme, s kojima se može poistovjetiti svaki slušatelj, i prihvaćanje vlastitog “seljaštva” ovaj bend je napravio jednim od najtraženijih u Hrvatskoj i regiji. Čim su došli na pozornicu, bilo je jasna jedna stvar, show počinje. I tako je i bilo. Malo manje od 2 sata glazbenog razbacivanja i pjevanja u sav glas. Shamso se u pauzama pjevanja verbalno obračunavao sa političarima, političkim strankama i svim mogućim aktualnim problemima. Odsvirali su skoro sve svoje velike hitove sa svojih albuma, a publika se nije mogla zasititi. Htjeli su još. No, vremena je bilo malo a Hladno Pivo je bilo iduće. Publika se morala “zadovoljiti” samo sa onim što su inicijalno dobili.

14692208_1798437897104223_9056672758562192532_o

Opet kraća zamjena instrumenata i uštimavanje te na pozornicu dolaze stari znanci, Hladno Pivo. Gotovo je nemoguće pronaći osobu koja priča i razumije Hrvatski jezik da u nekom trenutku u svom životu nije imala fazu slušanja Hladnog Piva. Svatko ima svoju omiljenu pjesmu i zabavnu ili tužnu priču koja objašnjava zašto im je baš ta pjesma najdraža. Hladno Pivo je nastupalo u svim većim koncertnim prostorima u lijepoj našoj i susjednim državama a znati njihove pjesme je gotovo pa stvar opće kulture. Toliko su doprijeli sa svojom glazbom u naše živote. Dečki su s godinama svoj zvuk dosta ublažili i na glasu su kao “komercijalizirani” bend koji svira “popularnu” glazbu umjesto nemilosrdnog i žestokog punka, po kojem su nekoć bili poznati. Dečki su odradili set listu izrešetanu sa starim i novim hitovima koje je puna dvorana Doma sportova pjevala u sav glas. Klasični koncert Hladnog Piva. Dečki iz Gajnica znaju da ih Zagreb voli, a Zagreb zna da oni vole njega nazad. Ali ipak se osjetila ta drastična glazbena promjena koju Hladno Pivo prakticira već dulji niz godina. Netko će više voljeti stare pjesme, netko će više voljeti novije – sto ljudi sto čudi. No unatoč tome, neupitno je da HP više ne stvara glazbu s kojom je ostvario popularnost. Znači li to da su Hladno Pivo lošiji zbog toga? Nikako, to samo daje još veću snagu njihovim starim pjesmama kad ih se čuje. Bačkizagre Stuhpa Šeja, Pjevajte Nešto Ljubavno, Nema Više, Trening za Umiranje….sve se to orilo Domom Sportova i podsjetilo nas zašto smo svi imali tu fazu gdje ništa osim Hladnog Piva za nas nije postojalo.

14678022_1615208368784390_1007359600_o

Publika je na prvi pogled bila vrlo mladolika, možda čak i premlada za ukuse nekih dugogodišnjih fanova gore navedenih bendova. Ali nije nedostajalo punk “starješina” koji nikako nisu htjeli propustiti ovaj rasprodani Tulum. Mlađi i energičniji pobornici punk rock zvuka su okupirali veliku većinu partera, dok su stariji i mirniji fanovi uživali sa tribina. Organizacija eventa je nažalost bila na nezadovoljavajućoj razini. Prevelik interes + premala dvorana = naguravanja, gužve i ogromna zagušenost. Stavljanje cijene garderobe na 7kn po odjevnom predmetu je zaista previše. Čak i za ovakav događaj gdje se “očekuje” da će sve biti skuplje i da će se potrošiti više nego inače.

Sve u svemu, još jedan Tulum, još jedna predobra svirka. Izvođači su bili na razini zadatka, a publika je pokupovala sve karte i uživala u cijelom spektaklu. Velika zamjerka organizatorima je stavljanje ovakvo moćan line up u malu dvoranu Doma Sportova. Hladno Pivo je održalo rasprodane koncerte u zagrebačkoj Areni, Brkovi su još prije 2 godine imali veliki samostalni koncert i napunili upravo tu istu malu dvoranu, a za Šank!? je samo pitanje vremena kada će se oni odvažiti i imati samostalni koncert u Domu Sportova. Iduće godine imati više povjerenja u svoje izvođače i dati im priliku da sviraju u velikoj dvorani, obavezno. O izvođačima se nema što puno više reći, jer sam i previše rekao. Hladno Pivo i dalje žare i pale, Brkovi su trenutno na vrhuncu popularnosti, a Šank samo strpljivo čeka svoj trenutak kad će buknuti i biti glavni punk bend u Hrvatskoj.

Share.

About Author

Pišem posvuda. Stalkaj me na instagramu; /gogowantsgainz

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE