Poštovani čitatelji, povodom njihovog sutrašnjeg koncerta u zagrebačkom Vintage Industrial Baru pod barjakom koncertnog programa Good Vibrations, popričali smo s Jantarom, reperom iz grupe ONI. Što nam je istaknuti reper i battle reper imao za reći o prošlogodišnjem albumu, recepciji istoga, kao i budućim planovima, pročitajte u nastavku:

Pozdrav Jan, dugo vremena od zadnjeg tipkanja (intervju w/ Jantar 2013. – link OVDJE). Budući da ovaj put komuniciramo s tobom kao predstavnikom, molio bih te da nam za uvertiru opišeš neki presjek, ukratko o nastanku grupe ONI?

Ej, ej! Nastanak grupe oni je bio jako spontan i jednostavan. Druženje. Snimili smo dosta stvari i prije albuma ali je meni palo na pamet da bi to druženje mogli zaokružiti sa jednim projektom. Prvobitno je zamišljena grupa sa jos jednim članom (File) ali zbog velike geografske udaljenosti nije bilo moguće to ostvariti. Sam projekt je također zamišljen potpuno drugačije nego finalni proizvod kojeg imate prilike čuti danas. Više je bio zamišljen kao EP ali smo snimili dovoljno toga i primjetili da bi projekt sasvim lagano mogao biti i album.

Zbog čega baš ONI? Moguće da sam nešto negdje pročitao ali ako nije problem da nam još jednom kažeš za sve potencijalne upoznavatelje s vašim djelom.

Scriptor je spomenuo da je volio pogledati seriju THEM koja se vrti oko magije, a također ONI su trolovi, demoni, monstrumi u japanskom folkloru. Nekako se sve poklopilo i svi su se složili sa imenom. U više navrata sam spomenuo da sam veliki fan Johna Carpenteraa pa tako i filma „They Live“ i prije snimljene prve stvari sam želio nekakav projekt sa tim imenom. Kratko ime, lako se pamti i idealno za neki dobar logotip.

Album je objavljen (Lajtmotiv, 6. lipanj 2015.), prošlo je već podosta vremena, kako si zadovoljan cjelokupnim feedbackom do danas?

Album je objavljen 6. lipnja u 6 sat i 6 minuta ;). Feedback je super za takvu vrstu repa. Hajp je puno veći od očekivanog i ekipa je popratila.

FOTO: Bambii photography

FOTO: Bambii photography

 Jel postojao interes nekih izdavačkih kuća da se putem njih objavi Lajtmotiv?

Nismo izbacili ni jedan single prije albuma osim spota za pjesmu Lajtmotiv. To dovoljno govori koliko smo tražili pažnje. Nismo poslali materijal nikome pa tako i nije bilo nikakvog interesa za album.

Kakvi su planovi za dalje po pitanju diskografije, što ONI kuhaju slijedeće?

ONI ne kuhaju ništa. Naša priča je tu trenuno stala ako pričamo o albumima. Snimili smo nekoliko zanimljivih suradnji koje još trebaju biti objavljene, snimamo sessione i dalje, nastupamo kad nam se sve poklopi i kad su ok uvjeti. Radimo na nekim solo projektima i aktivni smo i dalje.

Postoje li kakve težnje i planovi oko individualnog rada, za bilo kojeg od članova?

Da, evo spomenuto je u prethodnom odgovoru. Svi radimo neke svoje projekte. Mogu potvrditi samo svoj album Uspavanka Za Smrt koji radim sa Fundamentom. Album je na mixu i masteringu i nadam se da kroz mj/dva sve završim i bacim na download (normalno i u fizičkom obliku). Nakon toga završavam novi Skunk album sa Kolakom.

Album je završio kao drugoplasirani u anketi Hip Hop Unityja za najbolji album godine. imaš li svoj komentar i viđenje toga? Obzirom da je rezultat bio dosta kontroverzan i da je, može se reći, podijelio ovo malo publike s tim stara škola – nova škola ‘problemom’.

Ma sve kul. Nismo niti očekivali nešto glamurozno jer je situacija u tom periodu bila kristalno čista. Da smo bili i zadnji, ništa ne bi promijenilo naše razmišljanje. Naš album je tu i ostaje sigurno. Mijenjaju se generacije, novi zvuk itd. I s tim mi nemamo nikakvih problema. Bilo bi zapravo smiješno da smo mi uzeli neku nagradu.

Postao si aktivan kao član u Rap Skillz organizaciji, što kao natjecatelj, o čem dovoljno govori nastup u prošlogodišnjem finalu, što kao organizator. Koji su daljnji planovi po pitanju toga, prošlo je desetak mjeseci od tvog zadnjeg ‘ulaska u ring’, hoće li do kraja godine biti riječi od tebe po tom pitanju?

Trenutno ne stignem ni do studija kojeg inače stavljam na prvo mjesto, a kamoli se pripremat za betlove. Planiram odraditi još koji battle sigurno. Kad vidim da potencijalni matchup ima smisla ja sam za. Imam jedan battle u planu ali ne znam dal ga možemo odraditi ove godine. Meni bi bilo drago ali sve još visi u zraku. Jako me zabavlja taj format i Rap Skillzu dajem svu svoju podršku do kraja priče.

oni4

FOTO: Bambii photography

Bliži se vaš nastup koji u zagrebačkom Vintage Industrial Baru (5. listopad) organizira Good Vibrations program, osim tog datuma, postoji li još dogovorenih koncerata? Što se sprema zagrebačkoj publici, možda neka iznenađenja po pitanju gostiju?

Postoje još neki dogovoreni koncerti ali ne bih želio otkriti datume i lokacije jer nije još sve definirano. Mislim da ekipa zna da dolazimo bacati rime i kakav je naš pristup nastupima. Ima nekoliko gostiju iznenađenja, a i toliko MC-a na jednom plejsu ne mogu ostaviti nikoga ravnodušnim. Svakako navratite u Vintage Bar i lupite koje alkoholno piće sa nama. Pis aut.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE