Krapinjon je naziv za festival koji se po drugi put održava u Krapini, povijesno, antropološki i kulturološki veoma značajnom gradiću u srcu Zagorja, a sam festival bavi se popularizacijom znanosti te promiče edukaciju, kulturne vrijednosti i umjetnost.

14068283_1032006186919707_3540663324718428628_n

Ovogodišnji festival održat će se od 8. do 11. rujna, tema festivala ovoga puta je POVIJEST, a kroz četverodnevni sadržaj moći će se doživjeti oživljena povijest kroz interaktivni srednjovjekovni tabor, sajam oldtimera, razne radionice za djecu i mlade, koncerte, predstave, izložbe, pub quiz, street art i povijesna predavanja. a kroz četiri dana posjetitelji će imati prilike vidjeti:

Krapinjon – srednjovjekovni tabor

“U srednjovjekovnom taboru koji će se održati na  Hušnjakovom, nalazištu svjetski poznatog krapinskog pračovjeka, posjetitelji će kroz oživljenu povijest moći sudjelovati u radionicama kao što su: srednjovjekovne igre, povijest Hospitala, radionica bojanja grbova i prikaza vitezova i djeva, radionica mačevanja, radionica streličarstva. Također, u taboru će se održati prikaz i radionice srednjovjekovne pisarne (heraldika, kaligrafija, izrada tinte i pisanje rukopisa te dokumenata), a centralni događaj, namijenjen posjetiteljima svih uzrasta, biti će uprizorenje Legende o svetom Jurju i Zmaju koja prati najstariju zapisanu hrvatsku poemu “Pisan Svetago Jurja”, a sastoji se od viteške borbe, igrokaza, glazbe, borbe s vatrenim oružjem i puhanja vatre.”

Dječji dan

“U sklopu Krapinjona udruga će sudjelovati i na tradicionalnom Dječjem danu, prilikom čega će se najmlađem uzrastu na zabavan i kreativan način predočiti povijesne teme, a uz to će se i održati likovne i glazbene interaktivne radionice.”

Koncerti 

“Petak i subota navečer su rezervirani za koncerte mladih neafirmiranih bendova koji će na taj način dobiti priliku predstaviti svoj autorski rad zainteresiranoj publici, a samim time i potaknuti mlade da se uključe u scenu. Poticaj za bavljenje glazbom i sviranjem prenijet će se mladima i kroz planiranu višednevnu školu gitare u kojoj bi se iskoristilo znanje lokalnih majstora gitare i ostalih instrumenata koji su spremni podučavati djecu i mlade.”

Nastupit će u petak Mahatma, Tapatafko, The Leftovers i The Ghen, a u subotu nas očekuju nastupi grupa Sleepyheads, Lika Kolorado i (The) Lesser Man.

“Atraktivniji dašak povijesti Hušnjakovom dati će sajam oldtimera, a osim vozočašća kroz Krapinu, posjetitelji bi stare automobile mogli i izbliza pogledati na izložbi prilikom koje bi bio upriličen i prigodan program.

Za vrijeme trajanja festivala, na derutnom zidu kod DVD-a Krapina, kroz svoj umjetnički izražaj tragove će ostavljati četiri majstora street arta, među kojima će se naći i svjetski poznati umjetnik Lunar. Street art smatramo jednim od bitnijih sastojaka našeg festivala pa ćemo sukladno tome njemu pridavati posebnu pažnju, a sve u cilju uljepšavanja grada i ostavljanja pozitivnog traga za buduće generacije.

Zadnji dan očekuju nas predavanja povijesne tematike u sklopu čega će svoj nastup održati vokalni zbor Viline i Gradski puhački orkestar, a festival će se privesti kraju projekcijom kratkometražnih filmova.”

Unatoč brojnim poteškoćama i s malom podrškom državnih izvora financiranja, Udruga Tavan i mladi entuzijasti okupljeni oko nje uspjeli su održati premijerni festival, a ovogodišnji će, iako također s malim budžetom, predstaviti bogat program koji će doslovno biti za svakoga ponešto.

“Želja i cilj članova udruge Tavan je da kroz projekte poput Krapinjona široj zajednici, naročito mladima, demonstrira što je sve moguće uz mali budžet i puno dobre volje. Time se stvara prilika za razmjenu iskustava i stjecanje novih vještina, druženje i upoznavanje ljudi, ali je ponajprije poticaj za uključivanje u život svoje sredine i zajednice. Ne moramo pasivno birati kojim ćemo sadržajima ispuniti svoje slobodno vrijeme, budimo aktivni stvaratelji zanimljivih, kreativnih i zabavnih načina da se približimo jedni drugima! “

Ulaz na sve događaje je besplatan!

Izbjegnimo toljagu neznanja i zapalimo vatru znanja!

Event cijelog festivala pogledajte OVDJE

Više o samom festivalu na Indiegogo

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE