Ovogodišnji, 24. Sziget festival završio je s rekordnom posjećenošću od čak 496 000 posjetitelja iz 100 zemalja svijeta u svih sedam dana trajanja. Naime, osim standardnih pet dana svi ”Szitizensi” odradili su nulti dan, minus prvi dan, ali i ”after party” te se na taj način, a i na sreću posjetitelja, festival produžio na dobrih osam dana neprekidne zabave. Ako se pridodaju još dva dana prije kada je Sziget svoja vrata otvorio za kampere, moglo bi se reći da se na Otoku moglo uživati punih deset dana uz bogat glazbeno – umjetnički program.

 

sdsdsd

sdsdsdsdsdsd

 

Ove godine po prvi su puta rasprodane sve sedmodnevne i petodnevne ulaznice, a za dva dana (0. i 2. dan) bile su rasprodane i dnevne karte, a tih večeri oko 90 000 ljudi, imalo je priliku uživati na main stageu uz Rihannu i Muse. Promukle glasnice, svaka minuta sreće, veselja i ogromnog adrenalina, obilježili su Sziget 2016.!

 

10. – 11. kolovoza (srijeda, četvrtak)

Nakon dolaska osječke ekipe i moje malenkosti u Budimpeštu te konačnog smještaja u kamp i kratkog odmora u šatorima, krenuli smo u našu veliku pustolovinu zvanu – Otok Slobode. Sziget nas je raširenih ruku primio i ponudio nam neprekidnu zabavu. U popodnevnim satima nakon silnog jutarnjeg razgledavanja, zaputili smo se kao i svi na Main Stage na kojem spektakl počinje svaki dan u 16 sati, a traje sve do 23 sata. Prvi na repertoaru bila je zadnja, preostala, živuća legenda kultnog punk banda Ramonesa – Marky Ramone’s Blitzkrieg. Moglo se uživati u 33 nezaboravna hita poput – Sheena Is a Punk Rocker, I Wanna Be Your Boyfriend, Now I Wanna Sniff Some Glue, The KKK Took My Baby Away, I Wanna Be Sedated te naravno i najpoznatijeg Blitzkrieg Bopa. U ne toliko velikoj gužvi, mogle su se vidjeti mlade i stare generacije, kojih je na trenutak u tih sat i pol vremena ujedinila i povezala dobra, stara punk energija. No, minus prvi dan, nažalost je obilježila najavljena kiša i loše vrijeme pa ipak ni to nije pokvarilo atmosferu.

 

ffff

 

Točno u 17.45, pojavio se na stageu, britanski rock sastav, Skunk Anansie. Publike nije bilo u velikom broju što se može pripisati vremenskim nepogodama, a i ruku na srce, Skunk je dosegao svoj vrhunac skoro prije 20 godina, a većina publike tada se nije niti rodila tako da su svi bili skriveni po kampovima i krenuli ponovno do Main Stagea kada se približavao sljedeći izvođač koji nas je odveo u rap – rave čaroliju, Die Antwoord. Južnoafrička senzacija napravila je očekivani raspašoj. Yolandi i Ninja skakali su posvuda po pozornici, po publici, dok je DJ Hi-Tek i ovoga puta djelovao zastrašujuće i vrtio beatove s vrha DJ pulta. Ninja je samo nakon nekoliko hitova, napravio stage dive u publiku i to više puta, a publika se digla još više na noge i poludila.

 

hhhhh

jhjjhjhjhj

 

Cijeli koncert popraćen je s simobličnim mikosm hip – hopa, ravea, trapa i svakakvih još neobjašnjenih tonova, koji definitivno Die Antwoord svrsatava u posebnu, vanzemaljsku ladicu. Show su nadopunili posebni vizualni efekti i prikazivani spektakularni, poznati spotovi za pjesme kao što je npr., nezaobilazni hit Ugly Boy. Ovaj dvojac bio je u jednu ruku divlji, zastrašujuć i agresivan, ali otkrio nam je i na trenutke svoju nježnu stranu. Točno u 21:30, za mene je započeo onaj pravi spektakl koji te ostavi bez teksta. Jednostavno gledaš i ne možeš vjerovati koliko nešto može biti tako dobro i originalno. Naravno, riječ je o britanskom elektro dvojcu, The Chemical Brothers koji su nadmašili svaka očekivanja. Tako jednostavni, a opet posebni s dovoljno pamtljivih melodija, uspjeli su svakog posjetitelja odvesti u drugu dimenziju i napraviti neviđen, neponovljiv show te nas fascinirati sa svojim vizualnim efektima koji su i ovoga puta uspjeli priuštiti energiju koja ne staje i ne pušta.

 

sdsdsdsdsdsdsdsdsdsds

 

Nakon odmora i spavanja od punih pet sati, uslijedio je četvrtak, Dan D, najposjećeniji dan na Szigetu – Rihanna dan. Iako najavljena kao zvijezda festivala, iskreno gledajući, nije ostavila toliki dojam na publiku. Jedino možda na one prenabrijane fanove, koji su neumorno kampirali ispred stagea od osam ujutro. Riri si je dopustila kašnjenje od čak 45 minuta, što je neoprostivo na ovakvom velikom festivalu. Koncert je ”spakovala” u manje od sat vremena.

 

ririri

 

Izbor pjesama, naravno, bio je očekivan – Umbrella, We Found Love, Stay, Rude Boy, Man Down, nešto noviji hitovi poput Bitch Better Have My Money, Needed me, Work. Da ipak ne prigovaram toliko, pjesma Love On The Brain, bila je otpjevana od početka do kraja sa onim pravim, istinskim emocijama. U svakom slučaju, moglo se cupkati s noge na nogu zajedno sa ostalih 90 000 ljudi. Dan je ipak uspio spasiti nešto par sati prije Parov Stelar. Stvoren za main stage, neumorno plesanje, krvavi žuljevi i ono pravo, zajedničko festivalsko veselje. Isti dan na Otp Bank A38 Stageu zabavljala nas je preslatka, vrckasta MO iz Danske te Naughty Boy koji je također bio dobro raspoložen. Produkcija i svaka nota dovedena je do savršenstva.

 

tururur

 

12. – 13. kolovoza (petak, subota)

Nakon ludila zvanog ”Rihanna” i neprospavane noći uslijedio je sljedeći dan, petak. Dan pun dobrih izvođača, ali na različitim stageovima. Naime Main Stage nudio je John Newmana, Bastille i Manu Chao, dok je u A38 stageu, točnije ogromnom šatoru, svirao meni najdraži indie band – Editors, a zatim britanski UNKLE.

 

ćaćaća

 

Kako to općenito bude, većina je pobijedila te smo se odlučili svi uputiti odmah na Manu Chao i poslije krenuti prema A38 stageu. Naravno da nam izbor uopće nije bio loš. Bez obzira na nešto niske temperature, Manu Chao i njegovi glazbeno prateći virtuozi, uspjeli su zajedno zagrijati, zapaliti i dobrano nas isprašiti sa svojim sat i pol veselim i brzim ska – punk – reggae ritmovima koji su se samo konstantno i nezaustavljivo prelijevali jedan u drugi. Svakako se temperatura brzo zagrijala, a svaka pjesma nas je dovodila do pravog, ljetnog i toplog ludila.

 

chahaha

14060026_10210318486067150_492522176_o

 

Koncert se privodio kraju, a u cijeloj toj gužvi, nas petero entuzijasta, jurilo je na A38 stage da barem malo vidimo Editorse. Nažalost, stigli smo na zadnje dvije pjesme, od kojih je jedna od njih bila (na moju sreću) moja najdraža, Papillon. Velikim brojem publike i ugodnom atmosferom, Editorsi su pokazali još jednom zašto ih toliko volimo. 15 minuta prije ponoći u istom šatoru, na stage je stao UNKLE. U početku zanimljivi, na kraju, pomalo i dosadni, odradili su svojih sat i pol vremena, gdje su nakon njih uslijedili DJ –evi: Snails (Can), Excision (Can), B’andre (H).

 

ljuljuljulju

 

Festival je ponovno doživio vrhunac sa rasprodanom subotom i zvijezdom večeri – Muse. Ponovno, sljedeći dan, krenuli smo u nove, ali iste akcije: što gledati, na što ćemo stići, koliki je razmak od jednog izvođača do drugog, hoće li biti prevelike gužve i dovoljno prostora za trčanje do drugog stagea itd, itd, itd. Sam Sziget je toliko ogroman, da čak i svih sedam dana nisu dovoljna da se pogleda i prođe sve što se nudi na samome Otoku. Tako smo odlučili svo vrijeme do Sigur Rósa i Musea provesti na manjim stagevima i vidjeti što se nudi.

 

zzzzz

 

Definitivno smo ostali bez teksta na World Music Stageu, gdje smo odjednom čuli remix i tekst ”Evo banke cigane moj,…” i vidjeli publiku u ekstazi i u sljedećoj sceni invalidska kolica kako se dižu gore u zrak i prelijevaju s jedne ruke na drugu, gdje je nakon ovog kaosa krenuo teški drum n bass. Nakon što smo zapeli u gužvu i čekali sat vremena da dođemo do glavne pozornice, uspjeli smo uhvatiti Sigur Rós koji je definitivno za neke manje, zatvorenije prostore i intimniju atmosferu. Imala sam dojam da se nisu htjeli niti potruditi zagrijati publiku kojoj sviraju. Kodaline, koji je nastupao na A38 Stageu u isto vrijeme kada i Sigur Rós, uspio je odmah popuniti cijeli šator. Ovo je ponovno dokazalo kako je publika bila željna melodičnijih i veselijih pjesama, tako da im je definitivno logičnije bilo da su ta dva izvođača trebala samo zamijeniti lokacije. Konačno se približavalo i vrijeme Musea.

 

muse

 

Uspjeli su dovesti pred sebe 90 000 ljudi. Koncert su otvorili s jednim od hitova s posljednjeg albuma Psycho, a nakon njega je uslijedio jedan od poznatijih hitova, Plug in Baby. Muse je sve samo ne običan band, a to je tu večer i dokazao. Mogao se osjetiti svaki ton koji niti jednom nije bio promašen, savršeni vokal Matt Bellamya, tekstovi koji dižu na noge i stvaraju potrebu za pobunom nad današnjim sistemom, alternativni zvukovi pomiješani sa progresivom, psihodelijom i elektronikom, uvjerili su me da je Muse definitivno odnio titulu zvijezde cijeloga festivala. Večer su zatvorili sa pjesmom Knights of Cydonia.

 

14. – 15. kolovoza (nedjelja, ponedjeljak)

Pomalo već izmoreni, odlučili smo nedjelju iskulirati u kampu i napraviti si popodnevni raspored koji se sastojao od dugih šetnji te smo odlučili otkriti čari i onog drugog, umjetničkog dijela festivala. Osim onih klasičnih glazbenih stageova, Sziget je omogućio posjetiteljima i program koji nudi svakakve atrakcije poput cirkusa, predstava, improviziranih pozornica pa čak i Campfire na kojem su nastupala čak dva hrvatska izvođača – Siren and the Wolf i osječko – đakovački Third Wheel, koji su se prijavili na natječaj i osvojili dovoljno bodova. Svaka čast dečki i cure!

 

vatatata

hrhrhrhr

 

Nedjelju na Main Stageu popunili su Sum 41, Tinie Tempah i David Guetta. Gužva je definitivno dominirala svaki dan ispred šatora Cirque Du Sziget, gdje su se odvijale svakakve neobično, zanimljive predstave. Festival svake godine postaje sve bolji i bolji, a to se moglo osjetiti i po novim mogućnostima. Ove godine uz one ”obične” kampove pridružili su se i oni malo više uređeniji kampovi, gdje je omogućena struja, voda, posebni tuševi i wc-i, a organizatori Otoka pobrinuli su se i za one najmlađe koji su bili u mogućnosti zajedno sa svojom obitelji biti smješteni u obiteljski kamp koji isto tako sadrži i posebni park koji je naravno, zaštićen.

 

dadadaada

 

Novi početak tjedna u ponedjeljak otvorili su točno u 16 sati na Main Stageu Years & Years, novi britansko – elektronski trio, koji su svoj nastup započeli sa poznatim hitom Take Shelter, a završili ga s isto tako poznatom pjesmom koja se često vrti po MTV-u King. Pozornicu su preuzeli Kaiser Chiefsi koji su predstavili par novijih stvari te su dodali pomalo i elektronike te dokazali kako su ”moderni” i u korak s današnjim, svjetskim pop izvođačima. Zvijezda Oasisa Noel Gallagher koji je svirao najviše svoje stvari, ali uspio je publiku počastiti sa dva Oasis hita – Wonderwall i Don’t Look Back In The Anger. Zvijezda večeri bila je Sia, koja je standardno stajala u pozadini sakrivena, dok su cijelom pozornicom prevladavali njeni neizmjerno, talentirani plesači.

 

gagagagajjjjjj

 

Osim velikih svjetskih imena, Sziget je omogućio hrpu manjih pozornica za manje poznate glazbenike. Tako je tu bila i World Music Stage, Telekom Arena, Colosseum, Europe Stage, Afro – Latin – Reggae Stage, Blues Pub, Campfire, Lightstage, Budapest Park Tribute Stage, Sziget Beach te još brojne druge pozornice.

 

spiderman

hobotnica

 

Upravo ta ogromna raznolikost mamila je znatiželju među svakim posjetiteljem da uzme svoju Sziget putovnicu i istražuje svaki kutak Otoka koji mami samo pozitivnost, sreću i znatiželju svakim satom sve više i više.

 

zastavapljuga lik

 

Ove godine ljeto će svakom posjetitelju Szigeta sigurno ostati u nezaboravnom sjećanju, a poznati su datumi za Sziget 2017. To su 9. – 17. kolovoza 2017. godine. Što drugo reći nego da si zaobilježite već sada ove datume jer ovakvo iskustvo morate imati barem jednom u životu!

Vidimo se sljedeće godine na Otoku Slobode!

 

Foto: Martina Marić, web stranice Sziget festivala

 

Službenu i kompletnu foto galeriju festivala možete pogledati OVDJE.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE