eto je trenutno najmlađa snaga splitske psihodelične/punk/rock scene, koja postoji pune dvije aktivne godine. Bend iza sebe (za svoje godine) ima poprilično koncerata, a ujedno mogu se pohvaliti zasad malim uspjesima poput: polufinale HGF-a, Inkubator demo fest, te finale Imagine festivala (na kojem su ujedno svirali pred ugodno popunjenim trgom Bana Jelačića u Zagrebu).

 

S dečkima iz benda smo ugodno popričali, a što su nam rekli o sebi i svojim stavovima – pročitajte u nastavku!

 

Pozdrav momci! Kako ste? Što se radi?

ŠKIFA: Suuuper. Pije se piva i radi idući album.

Možete li se predstaviti javnosti u nekoliko rečenica?

ŠKIFA: Mi smo eto, autorski bend iz Splita. Sviramo avangardni psihodelični punk od 2013. godine. Lampa, Škifa, Milky i Đaka su članovi sastava.

Zašto naziv eto?

ŠKIFA: eto tako, bezveze, zašto ne?!

Kako se mladi bend osjeća danas na hrvatskoj sceni? Koji su ciljevi jednog svježeg benda na sceni?

ŠKIFA: Mladim bendovima nije lako na hrvatskoj sceni, osobito splitskoj koja je puna predrasuda. Mi smo se ogradili od glupih komentara, ali konstruktivnu kritiku uvijek prihvaćamo. U Splitu nema dovoljno podrške za mlade bendove i mi smo svjedoci tomu, ali početak svakog projekta je težak. Naši ciljevi su napraviti što više pjesama i što više veselih riffova koji će ljude odvesti negdje dalje od ove sive slike stvarnosti!

Što mislite, kako danas uspijevaju bendovi?

ŠKIFA: Nažalost, danas za uspjeh nije potrebna kvaliteta, već dobra reklama, kakva god ona bila. Međutim, ako si iskren u svom stvaranju i iz dana u dan napreduješ, uspjeh ti je zagarantiran.

Kako sa svojim autorskim radom doprijeti do publike?

ŠKIFA: Uvijek treba dati sve od sebe i u svakom trenutku biti vjerodostojan samom sebi i kad publika to osjeti – nastaje urnebes.

 

eto_press (3)

 

Što se sluša u bendu eto?

ŠKIFA: Imamo širok i otvoren pogled prema glazbi, najviše slušamo punk, blues i psihodeliju kroz koju i učimo. Podržavamo i slušamo cijelu scenu s ovih prostora kao što su: EKV, Haustor, Azra, riblja čorba… i noviji bendovi kao što su: Repetitor, Vlasta popić, Straight mickey and the boyz, Jonathan itd.

Koji su, po vašem mišljenju, današnji najjači sastavi na hrvatskoj sceni?

ŠKIFA: Jonathan, Let 3, M.O.R.T. itd.

Karakterizirate se kao psihodelični punk – rock bend. Što vam taj spoj donosi po pitanju zvuka u bendu?

ŠKIFA: Naš zvuk je teško okarakterizirati, spoj je naših ludih ideja izvedenih na neki šporki način. Neki su naš žanr nazvali sarkastičnim rockom. Kroz psihodeliju nam se najlakše izraziti jer je najiskreniji žanr.

Spojili ste psihodeliju i punk. Postoje li, po vama, žanrovi koji su nespojivi?

ŠKIFA: Sve je moguće, pogotovo u glazbi.

Što mislite o stanju splitske i općenito hrvatske glazbene scene?

ŠKIFA: Splićani se boje komentara i uspjeha pa zato njihove ideje traju cca godinu dana, za razliku od recimo zagrebačkih bendova koji iza sebe imaju puno veću podršku. Najbolja stvar kod umjetnosti je sloboda, iskoristite ju!

Neki komentiraju kako zvukom vučete na M.O.R.T. Kako komentirate te izjave?

ŠKIFA: Ma boli nas k za to što se to danas dogodilo…

U veljači ste objavili prvi spot, za pjesmu Exodus. Kako je teklo snimanje? Što je Exodus koji se „krije u morima mutnim“?

ŠKIFA: Exodusom je započela naša suradnja s Dominikom Belančićem, našem snimateljem koji je veliki umjetnik i naš veliki drug. Snimanje Exodusa je bilo veselo i brzo. Exodus je neshvaćeni pojedinac koji se krije u mutnoj realnosti koja ga sputava u realizaciji svojih ideja.

 

eto

 

Uskoro vam izlazi album prvijenac naziva „Mačak u prizmama“. Što publika može očekivati od nadolazećeg izdanja?

MAČAK U PRIZMAMA je crno bijela slika stvarnosti išarana našim avangardnim idejama i subjektivnim proživljavanjima koja su nas izvukla od sranja okolo… Naših 10 zapovijedi, zapisane s osmjehom na licu, ali uz tužan pogled, uz veseli sprd, ali ozbiljan cilj… da vas barem na trenutak odvedu na neko nepoznato mjesto…

Hvala vam na razgovoru. Želimo vam puno uspjeha u daljnjem radu!

ŠKIFA: Hvala Vama i vidimo se 18.5. u Cirkusa na promociji!

 

eto možete pronaći na njihovoj službenoj FACEBOOK stranici i YOUTUBE kanalu benda.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE