a2704125187_10

Naziv albuma: Yellow Buzz

Izdavač: Runaways Production

Producent: Franjo Heršak

Godina izdanja:  2016.

Žanr: garage/blues rock

Trajanje: 0:29:20

 

Kad su prošle godine izašli singlovi Cigarette i Johanna’s Blues na scenu je iskočilo novo ime – The Yellow Buzz, duo čija sirovina proizlazi iz opusa The White Stripesa i The Black Keysa. Nakon što se put od trackinga do mastera, kako sami kažu, malo oduljio, njihov album prvijenac Yellow Buzz napokon je dostupan svima željnima blues rocka.

Pamtljivo sklepan tekst i prtljanje po distorziranim žicama svojstveno garage zvuku otvaraju nam album u pjesmi All Of Your Love. Zatim slijedi prosječna Walking Through The Blue čiji uvod podsjeća na bubnjarsku dionicu s Gold On The Ceiling, no ne ostvaruje pravi klimaks na refrenu. Atmosferu podiže Invisible M, energična pjesma kroz čijih se nekoliko stihova Bruno Bolfan na bubnjevima i Adam Lončar na gitari (i vokalu) međusobno nadmeću, ali kroz koju ipak ne postižu dovoljnu razinu zaigranosti.

Hold My Hand počinje intrigantnim introm na gitari prije nego što nas Lončar upita: „Why don’t you hold me by my hand?“ te nas uvede u pjesmu odlučnog riffa isprekidanoga blues motivima. Na polovici albuma smo već uhvatili vibru ovog dua i sada nam donose svoju verziju Dead Leavesa od The White Stripesa. Na album, kroz koji je očit utjecaj Jacka Whitea, potpuno je suludo staviti cover njegove pjesme. Međutim, The Yellow Buzz je pjesmi prišao s poštovanjem i pritom joj podario aranžman polaganijeg tempa što pjesmu čini mračnijom, čak i mističnom. Lončarov glas tek na dijelove podsjeća na Whiteov, taman toliko da osjetimo vučje blues zavijanje, a opet da ne bude isključivo oponašanje tuđeg vokala. Ne bih se čudio da se upravo zbog aranžmana Dead Leavesa malo dulje čekalo na izlazak albuma.

1401955_881043175247646_2663212700972938872_o

Na Baby On My Mind nastavlja se međusobno nadmetanje bubnjeva i gitare, Bolfan razbacuje palice na sve strane, a Lončarov vokal iznova ponavljajući „yeah, yeah“ podsjeća na Perry Farrella iz Jane’s Addictiona. Nervoznim prtljanjem po gitari na što se uključuju bubnjevi počinje Dead Stare, pjesma koja će rasplesati mnoge cipele i kroz koju se čuju naznake glazbenih uzora iz 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća. Zatim se na žicama gitare i zatvorenom hi-hat-u prema nama šulja Monna’. Ovo je prva pjesma u kojoj se glazba sklanja tekstu i dopušta mu da iznjedri svoju priču koja nikad ne završava, priču o prijatelju iz Mississippija…

Na Yellow Faded Leaves također je lakše pratiti tekst kroz koji autor opisuje trenutak kada je doživio prosvjetljenje i prestao osluškivati te vražje laži. Pjesma završava udarcima bubnjeva koji oponašaju zatvaranje vrata iza protagonista koji je s gitarom na ramenu maločas istrčao kroz ta vrata u nepovrat. Protagonist nastavlja trčati i kroz Rollin’ and tumblin’, pomalo jednoličnu pjesmu na kraju albuma kroz koju se protežu klišejasti tekstualni motivi poput buđenja ujutro, pranja grijeha, propovjednika, Sunca i anđeoskih dama srebrenoga jezika.

Sinergija bubnjara i gitarista prijeko je potrebna kako bi svaka garage pjesma zvučala popunjeno i završeno, osobito kada bend čine samo njih dvoje. Na početku albuma takav odnos još nije uspostavljen, ali kako idemo prema kraju albuma vidi se da su godine (njih 7) zajedničkog sviranja urodile kvalitativnim i prirodnim zvukom, možda ne originalnim, no svakako obećavajućim. Na prvim pjesmama također nedostaje pravog pedaliranja i sirovijeg zvuka gitare koji se zapravo kroz cijeli album malo podredio čišćem zvuku. Yellow Buzz možda nije savršen album, no kvaliteta i pokazane ambicije uvjerit će svakoga da se ne radi samo o bendu koji oponaša svoje uzore, već da je ovo bend koji može razviti vlastite ideje. Svakako bi bilo super da se momci više pozabave i tekstom, a mi ćemo dotle novi album, kao i prvi, čekati s iščekivanjem.

The Yellow Buzz ovih dana nastupa u sljedećim gradovima:

13.05. Zagreb, Klub Klub (promocija albuma) + Peglica & Komandos

14.05. Rijeka, River Pub

15.05. Pandemonium Festival, Umag

 

  1. All Of Your Love
  2. Walking Through The Blue
  3. Invisible M
  4. Hold My Hand
  5. Dead Leaves (White Stripes cover)
  6. Baby On My Mind
  7. Dead Stare
  8. Monna’
  9. Yellow Faded Leaves
  10. Rollin’ And Thumblin’

 

85%
85%
  • 8.5
  • User Ratings (0 Votes)
    0
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE